Ännu ekonomisk kris i LdB FC

När det blåser på toppen blåser det hårt och åter igen befinner sig det Damallsvenska topplaget LdB FC Malmö på löpsedlarna. Det är åter fokus på deras dåliga ekonomi där det idag konstateras att man har cirka 1.5 miljoner i underskott. I våras var det 2.4 miljoner och via en rad insatser ibland annat ifrån Malmö stad har underskottet minskats men frågan är om det är tillräckligt för att undgå konkurs?

Frågan går till klubbdirektören i LdB FC Malmö, Niclas Carlén.
-Risken finns förstås och det är under hotet vi levt sedan i våras. Inget har egentligen ändrats där.

Det är trots allt en miljon mindre i underskott än i våras då de första signalerna kom om att ni befann er en ekonomisk kris. Hade ni räknat med att underskottet skulle vara lägre vid det här laget?
-Ja, framför allt hade vi nog räknat med ett bättre publikutfall. Jämfört med ifjol har vi cirka 500 färre åskådare per match. Bara det är en förlorad intäkt på cirka 300 000 kr, säger klubbdirektören Niklas Carlnén.

Ni är Svenska Mästarinnor och har ökat er marknadsföring utåt och ändå sviker publiken. Varför tror du?
-Det kan jag inte svara på. Med tanke på att vi som sagt är regerande mästare och att det gick så bra för Sverige i VM ifjol så hade alla lag i Damallsvenskan en förhoppning om att publiken skulle fortsätta komma, om inte i mycket större mängd så i alla fall ungefär som ifjol, men så har det inte blivit.

Ni har en hel del spelare som enligt uppgifter i tidningarna kostar en massa pengar. Är det så att ni tagit er vatten överhuvudet här?
-Lönerna finns det pengar till men bara fram till och med november. Till dess ska vi ha spelat färdigt Damallsvenskan och efter det får vi se. Men ambitionen är naturligtvis att fortsätta med de spelare vi har för att stå rustade inför Champions League spel längre fram.

Men är det realistiskt att tro att det bli en fortsättning om ni inte inom kort antingen gör er av med dyra spelare eller hoppas ni på att ni ska hitta en eller flera sponsorer som går in och täcker underskottet och dessutom ser till att ni får balans i budget inför nästa år?
-Vi jobbar precis som tidigare för att hitta lösningar, både på kort och lång sikt. Lyckas vi så gör vi, men det ska erkännas att vi balanserar på en slak lina.

Jörgen LdB FC Fan 2012-08-15 14:43

Jag börjar undra om det är rätt folk som leder klubben!? från Ordförande och nedåt i kompisledet??? Dom enda jag tror på e klubbdirektören Nicklas tränarna Peter Jonas & Janne o Erling & Kenny!
Hoppas klubben i imitt <3 reder ut det.

Martin 2012-08-15 16:04

Även jag hoppas att LdB Malmö reder upp sitsen man satt sig själva i. Till nästa säsong hoppas jag dock att samtliga lags ledningar tar sig en funderare på hur man bedriver sin verksamhet. Den 'ekonomiska dopning' man ägnat sig åt när man spekulerar med pengar man inte har känns inte seriös och drar tyvärr ett löjets skimmer över Damallsvenskan som helhet.

Stora förebilder på alla plan måste Vittsjö sägas vara. Ekonomisk ansvarsfullhet, storpublik med tanke på samhällets storlek och ett spel som tagit dom till toppskiktet. Övriga lag har mycket att lära där tror jag.

Johnte 2012-08-15 18:56

Vad man säger är att man står och stampar på samma fläck som i våras....det var ju det som saknades efter att kommunen och Kent widding hade gått in med pengar.
Det lämnar lite frågetecken kring det hela....Men man får hoppas att det löser sig för klubben....Att någon kommer på en genialisk plan för att säkerställa klubben en längre period. Kortsiktigheten som klubben lever i just nu är inte hållbart varken för ledning eller spelare.

Rufus 2012-08-15 19:31

Man undrar ju vilken verklighet de herrar - och en och annan dam - inom damfbtollen lever i när de feta rubrikerna skriker "kris" och "konkurs" gång efter annan? Fattar inte vederbörande att en sund ekonomi är a och o för all idrottslig föreningsverksamhet? Att spräcka budgeten flera gånger om med värvningar av dyra proffsspelare är ju som att skaffa allsköns kreditkort och förköpa sig på prylar tills bubblan spricker. Så gör både vanligt och ovanligt folk dagligen, men nog krävs det ett sundare omdöme av de som ansvarar för en elitfotbollsklubbs öde?

LdB-direktören "hoppas på" att framgång i Champions League ska generera ett ökat intresse för klubben och därmed en massa pengar. Fast CL-spel ger inga inkomster förrän man nått fram till slutspelet, innan dess är det ekonomiska resultatet plusminusnoll - i bästa fall.Tror fotbollsdirektörer på jultomten? Ledningen för hädangångna Dalsjöfors GoIF hoppades ju på Allmänna Arvsfonden som den stora räddaren i nöden...

Som medlem i en fotbollsklubb skulle jag hellre se att min egen klubb håller budgeten i strama tyglar och satsar långsiktigt än att panikvärva svindyra stjärnor bara för att till varje pris vinna ännu en cuptitel eller ett SM-guld. För LdB Malmö FC:s och alla andra klubbars skull får man hoppas att deras medlemmar, i den mån de har inflytande och rösträtt, använder sin makt på årsmötet för att få rätt man - eller kvinna - på rätt post!

Johnte 2012-08-15 22:03

Ja, det må vara ekonomisk kris i LdB FC Malmö men på plan är det inte kris. Idag den 15/8 slog man Djurgården på borta plan med 2-1 eller 1-2 om man så vill.
Mål av U19 EMs skyttedrottning i den 73e minuten Elin Rubensson och i den 84e minuten av Ramona Bachmann...Djurgårdens mål av Mia Jalkerud i den 88e minuten.
Nu leder LdB FC Malmö Damallsvenskan med 2 poäng före Tyresö.

Rufus 2012-08-15 23:44

I sanningens namn måste det påpekas, att det inte bara är LdB FC Malmö som mår ekonomiskt taskigt. De allra flesta elitklubbarna i landet, både i Damallsvenskan och i nuvarande Ettan, brottas den omöjliga uppgiften att få minskande intäkter att gå ihop med ökande utgifter. Om utvecklingen fortsätter lär alarmklockorna ringa allt oftare från Norrbotten till Skåne. Vi kanske också får se ett slags paradigmskifte i de högsta serierna, där allt mindre vikt läggs vid att bygga laget runt kostsamma världsstjärnor eller skrytsamma spelarimporter och istället satsa resurserna på de bästa inhemska talangerna!

Ingen överrraskning att segermaskinen LdB rullar på som vanligt, utan att störas av braskande katastrofrubriker.Det handlar om tjejer med inställningen att vinna och ta poäng är det viktigaste.

Rainer Fussgänger 2012-08-16 11:46

Vi får nog vänja oss vid att Niclas Carlnén två gånger per år går ut i en rad intervjuer med tal om en hotande konkurs för att väcka sponsorer och sympatisörer till att tömma plånboken.
Icke desto mindre instämmer jag med en rad kritiker såsom Olof Lundh att detta är på gränsen till oseriös.
Tydligen har LdB FC Malmö en spelartrupp som inte går att finansiera med intäkter. Det är ett dilemma som många klubbar inom damfotbollen känner igen. De flesta, låt oss nämna Umeå IK eller Djurgårdens IF har minskat utgifterna i och med att de gjorde sig av med dyra spelare som de helt enkelt inte kunde hålla kvar. Påföljden blev att både Umeå (fd mästare) och Djurgården (fd 2:a) har rasat i tabellen.
LdB FC Malmö vill dock inte acceptera att man ska minska utgifterna och spelar Dalsjöfors-kortet: Hjälp oss eller så går vi i konkurs! Dalsjöfors rop på hjälp hördes av alldeles för få vilket resulterade i att laget upplöstes. När mästarna ropar är chansen kanske där.
Men viktigast vore nog att se över befintliga kostnader och att minska utgifterna, i slutöändan också göra sig av med för dyra spelare.
En eventuell framgång i CL våren 2013 skulle kanske leda till ökade intäkter - étt sådant resonnemang för tankarna verkligen till Dalsjlöfors tro om den allmänna arvsfonden som räddare i nöden. Det låter som 'Om vi har tur och inte möter Lyon, Potsdam eller Wolfsburg' i kvartsfinalen går vi möjligtvis till semifinalen vilket skulle kunna leda till ytterligare 100 000 på intäktssidan'.
LdB har åtta utländska spelare i truppen som kostar uppskattningsvis minst 300.000 kr i månaden i lön, löneförmåner, lägenhet mm.
Visst ska t.e. kommunen främja sin elitförening i damfotboll. Men den har dock ingen rätt att stampa med foten och säga att andra ska finansiera klubbens position som 1:a i landet.
Som någon annan här var inne på är det inte bara LdB FC Malmö som har ekonomiska bekymmer. Nästan alla har det. Och det är ju damfotbollens stora problem: den utvecklas, den blir bättre och bättre, men det kostar. Det kostar allt mer. Och de som tävlar om SM-guld eller mot relegation investerar och investerar för att vinna SM-guld eller för att få stanna kvar i serien. Det är kapprustning som pågår, men i en del fall finns det ingen täckning för det.
När Frida Nordin korsbandskadades hämtade man Al Riley, en underbar spelare. Men hade man råd?
När Therese Sjögran skadades fick man hämta en ersättare. Inte ville man lösa Terres fånvaro med den befintliga truppen. Nej, det blev kontrakt med en av seriens bästa spelare - Lisa Ek. hade man råd?
Jag förstår att man vid alla dessa personalpolitiska åtgärder sneglade på Tyresö eller rättare sagt kände Tyresös andning i nacken. Kommer Tyresö att kunna fortsätta med den utgiftsnivån man har? Finns det täckning för det? Jag har ingen aning, men är säkert inte den enda som undrar.
En konkurs av svenska mästarna 10 månader före ett EM på hemmaplan vore en katastrof för idrotten. Men jag tror inte att Niclas Carlnén går till tingsrätten och begär konkurs. Det är ett sätt att ropa efter pengar. Men man bör inte använda det jämnt, då förlorar man sin trovärdighet.

robert karlsson 2012-08-16 18:38

Får hoppas det löser sig med ekonomin för Ldb. Tråkigt att publiken minskar. Missar inte själv gärna någon hemmamatch.

Johnte 2012-08-16 20:33

På en punkt håller jag med Rainer och det är att man ska nog vara försiktig att spela kortet med att ropa efter pengar på det här viset Jag tror inte att det är så smart....Det ger ingen större respekt för klubben....Men jag gör vad jag kan och är där på alla hemmamatcher...sklle inte falla mig in att missa någon match...då är jag rejält sjuk.Jag håller alla tummar för att klubben löser det här...Jag skulle inte heller vilja att man rensar i truppen.Nu får man sätta alla klutar till och lösa den ekonomiska situationen.Det är jag övertygad om att man gör.

JonasE 2012-08-18 01:53

Till skillnad från Erik andra så tycker jag att det är helt åt helsike att inte LdB straffas omedelbart. Varför?

Jo, de saknar ca 1,5 milj.

Ge de pengarna, vardera, till Kristianstad, Göteborg, Linköping och någon till som också likt LdB likväl hade kunnat köpa spelare för pengar de inte har.

För 1,5 milj (eller 3 som det var från början) hade alla dessa lag haft bättre trupper än Malmö. Och Mittag eller Bachmann kanske hade spelat någon annanstans.

Umeå borde vara mest arga. De snodde Bachmann med pengar de inte hade. Umeå hade lätt kunna behålla henne med pengar de heller inte har.

Nä, diska LdB till ettan.

Hur länge vill f ö LdB namnet förknippas med ett konkursbo?

GambitSWE 2012-08-18 12:34

Det jag tyckte var lite komiskt att under det sista inslaget, vet ej om det var Sydsvenskan som hade gjort en video om denna "nya" kris, så visades en av bilarna i Malmö's stall. Var det en Volvo, nej, det var en SUV av märket Lexus. Jag fattar inte att man köper/leasar en av de dyraste "vanliga" bilarna i en klubb som inte har råd med det. Medans Kopparberg kör omkring i mindre Citroen C3, och en och en annan större bil, men av billigare modell så kör man flott i Malmö.

@Rainer - kan spelarna verkligen kosta 300.000 i mån? Har svårt att tro det med tanke på budgeten...till skillnad från Marta's fall, ingår inte de utländska spelarna i LdB i deras budget?...hade för mig att Malmö hade cirkus 15 milj att röra sig med...bara åtta spelare med 300k kommer upp i den siffran på en sex-mån period...och var kommer pengarna till resten av spelarna och alla andra?...

Rainer Fussgänger 2012-08-18 18:00

@GambitSWE: Nej, jag menade inte att varenda utländsk spelare kostar 300 k i månaden utan alla tillsammans och det är en väldig konservativ gissning, förmodligen är det mkt mer. Men frågan är ju om man måste ersätta skadade spelare med nya som Riley och Ek när man egentligen vet att man inte har pengar. Jag kan hålla med JonasE att man t.e. har snott Bachmann från Umeå som inte hade råd att ha kvar med henne med pengar man inte hade. Detta sätt att sköta affärer måste ju uppröra nästan alla andra klubbar i Damallsvenskan som lever någorlunda efter sina förhållanden.

GambitSWE 2012-08-18 18:15

@Rainer - ok, visserligen kunde jag tänkt efter lite...har för mig att det cirkulerade en äldre artikel på nätet, där det angavs vad vissa spelare både i herr- som damsidan taxerade under 2010. Var det inte Lisa Ek som hade något vid 596.000 kr...sedan behöver väl inte allt komma ifrån fotbollen i och för sig..men när du nämnde 300k, och månad så fick jag ögon stora som kaffekoppar... hehe...

Rainer Fussgänger 2012-08-20 09:49

Jo, den listan var ju fullständigt missvisande. Lisa Ek håller eller höll motivationsföreläsningar bl a, även Therese Sjögran har ett jobb och Madeleine Tegström som låg 2:a eller 3:a på den listan tjänar det mesta som ortopedingenjör och har troligen en blygsam fotbollsinkomst. Men 300k för 8 utländska spelare, bland dessa Mittag och Bachmann är dock troligtvis allldeles för lågt.