Tyresö glänste mot Vittsjö

Att toppmatchen på Tyresövallen mellan hemmalaget och nykomlingen Vittsjö aldrig blev någon toppmatch tillskriver några kanske Gustavsson-effekten. Det var dock snarare Marta som alltmer närmar sig UIK-form som stod för showen när Tyresö hur lätt som helst vann med 5-1 över Skåne-laget.
Marta briljerade vid sitt 2-0 mål. Foto: Rainer Fussgänger

Det tog några minuter innan det gulröda hemmalaget hittade till ett överlägset spel. Det var nog Linda Sembrants 1-0 efter en hörna av Marta som behövdes för att kunna styra som man ville. Målvakten Lois Geurts såg lite olycklig ut i den situationen, Sembrants nick var inte hård. Endast fem minuter senare sprang Marta slalom genom hela Vittsjös försvar och avslutade distinkt och otagbart till 2-0. Redan då kändes matchen avgjort.

Den individuella klassen i Tyresö överglänste Vittsjös annars starka kollektiv.
- Vi satte mycket press på dem, sa Kirsten van de Ven efteråt och det stämde mycket väl.

Särskilt mittfältet tillhörde Tyresö. Caroline Seger inte så synlig som i andra matcher, men Vero Boquete briljerade och Lisa Dahlkvist vann många bollar.
35 minuter hade gått när Marta åter igen vann en duell på sin vänsterkant mot Ida Olsson och serverade ett mönsterinlägg till Madelaine Edlund som avslutade med en perfekt nick till 3-0 för Tyresö.
Det kändes som om denna kväll skulle kunna bli en förnedring för Vittsjö trots att nykomlingarna kämpade och var någorlunda väl organiserat.

4-0 kom efter en timmes spel, åter igen på nick. Denna gång var det Kirsten van de Ven som nätade och hon som efter några huvudskador får bära ett pannband som ska minska risken för framtida huvudskador var förstås mycket glad över att hon lyckades göra ett nickmål.

Tyresös mål nummer 5 var en delikatess, några snabba rörelser med bollen på liten yta och ett snyggt skott i krysset - nej, det var inte Marta utan Tyresös andra tekniska geni, spanskan Vero Boquete som gjorde det målet. Att Kirsty Yallop ordnade reduceringen 1-5 till Vittsjö, var inte bara statistiskt viktigt utan med all säkerhet även bra för självkänslan hos nykomlingarna. Man ger sig inte, man fortsätter med att försöka komma till skott.

Damfotboll.com pratade med en av Damallsvenskans bästa mittbackar denna säsong, Vittsjös Kendall Fletcher. Hur sammanfattar du matchen?
- Jo, helt enkelt med att vi spelar igen efter ett långt uppehåll. Och vi fick möta ett lag som är en av de bästa i serien, svarade Kendall Fletcher.
Vi har haft några skador i laget och jobbar fortfarande på detta. Vi måste lära oss av denna match och gå vidare, vi har en mycket viktig match redan på torsdag (mot Kristianstad; red.).
maedlundkfletcher300.jpg

Hur mycket saknar du Ifeoma Dieke som ficki en korsbandskada under OS?
- Iffi är en underbar spelare som har haft en fantastisk säsong. Jag älskar att spela bredvid henne, men Mandy (van den Berg) som ersätter henne har gjort ett bra jobb, det är alltid svårt att göra ändringar i en backlinje. Jag är övertygad om att Many kommer att göra ett bra jobb för oss.

Varför är skillnaden så stor idag?
- Deras tre mittfältare är världsspelare. De har börjat hitta sitt spel, sin rytm. Det har tagit lite tid, men jag tror att de har hittat det nu. När du har sådana spelare är det ytterst svårt att försvara sig. Du måste göra precis allt rätt och även om du gör det kan det hända att de kommer igenom. Deras spelare var fantastiska i dag och vi måste göra samma sak, men lyckas inte komma upp i deras nivå alls.

Ni förlorade den allra första matchen i Damallsvenskan 1-4, nu efter uppehållet 1-5. Hur kommer ni tillbaka efter det?
- Vi vet att vi är nykomlingar och att vi måste lära oss mycket. Vi använder detta att motivera oss, att hålla ihop och att komma tillbaka som ett bättre lag och det måste vi redan göra på torsdag, säger Kendall Fletcher.

Evelina Johansson 2012-08-21 06:36

En trevlig kväll på Vallen. God publiksiffra dessutom trots tv-sändning och sen matchtid. Jag satt för övrigt snett bakom Pia Sundhage som imponerade i sin vänlighet mot den hord av människor som skulle fram och gratulera och prata med henne.

Jöns 2012-08-21 13:34

Tyresös första halvlek var det bästa jag sett på mycket länge! Underbart kul att se det passningsspel, tempo och presspel som laget bjöd på! Fina kombinationer och mycket löpningar i djupled.
Bara att se och lära!

Rainer Fussgänger 2012-08-21 15:34

Marta närmar sig den nivån hon hade när jag såg henne i Umeå. Det betyder mycket. Tyresö borde vinna guldet med den truppen nu.

Coach 2012-08-21 17:43

Ja Rainer, nu är hon fit och fullt tränad, ser det ut som, då händer det grejor.
Sen känns det i luften, kraftiga strömmar från väst, att någonting av världsklass är på väg in, inför slutspurten om SMguldet.

Anette Börjesson 2012-08-21 22:12

Årets bästa match av Marta OCH Tyresö. Många var villiga att ta löpningarna den här kvällen och därav fick Vittsjö svårt att freda sig.
Fler spelare på väg in, jo, vi har hört viskningar och rop en tid nu. Frågan är vilka som får gå eller kanske är Tyresö den enda klubben i Sverige just nu med en ekonomi i balans som tål ytterligare ett par högavlönade på sin lista? När andra drar åt svångremmen gasar Tyresö med hjälp av klubbens "Starke Man". Ser framemot nya höjdarmatcher.