Olycklig dag för Djurgården

Jitex BK tog emot Djurgården i ett viktigt bottenmöte. Före lördagens sammandrabbning stod Jitex på 13 poäng, tabelljumbon Djurgården hade bara fyra poäng färre och vid en Stockholms-vinst idag hade Jitex varit indragna i bottenstriden på allvar. Men Jitex, som förlorade senast mot KIF Örebro, vann med klara 3-0 och kan blicka uppåt i tabellen snarare än att stirra sig blinda på lagen nedanför.

Jitex åkte på en stjärnsmäll mot Tyresö FF i Svenska cupen tidigare under veckan och var pressat att hitta formen igen och vinna över Djurgården på hemmaplan. Laget saknade den pålitliga anfallaren Annica Sjölund (korsbandsskadad) men hade fått tillbaka både Fridolina Rolfö och Sofia Karlsson, målskyttar sist lagen möttes. När Jitex och Djurgården möttes senast vann Jitex med 2-0.
Idag blev siffrorna snäppet större. Mycket tack vare Rolfö. Idag avlossade den unga talangen fem skott mot mål, två av dem gick letade sig förbi Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgården-målet.

Djurgården hade sina chanser men statistiken skvallrar ändå om att Jitex var det bättre laget. Djurgårdens nyförvärv Susan Varli fanns inte med i dagens match. Landslagsspelaren Jessica Landström lyckades näta bakom Jitex sista utpost Minna Meriluto.
Istället var det, som tidigare nämnts, Fridolina Rolfö som visade Jitex vägen mot tre poäng. I den 19:e minuten gjorde den nyblivne europamästaren 1-0. Det var ställningen i halvtid och där och då var Djurgården inte så långt från att lämna Göteborg med poäng i bagaget. Men det hopp Djurgården hade släcktes definitivt efter halvtidsvilan. Djurgården utan skadade mittbacken Katrin Jonsdottir orkade inte stå emot hemmalaget och efter 57 minuter på matchklockan ökade Jitex-anfallaren Elin Carlsson tlll 2-0. Drygt 10 minuter senare fastställde Rolfö slutresultatet 3-0.

Tongångarna i Jitex var givetvis positiva efter matchen:
- Vi gör en väldigt bra match försvarsmässigt, vinner bollen högt upp och har då nära till deras mål.
Tränare Stefan Rehn efterlyste mod i spelet med boll och blev bönhörd genom de många avslut Jitex kom till.
Trots att laget nu har 6 poäng ned till AIK som ligger på nedflyttningsplats vågar Stefan Rehn ännu inte titta uppåt.
- Vi har fått lite andrum, men vi fortsätter titta nedåt och får se till att ha kvar fötterna på jorden helt enkelt, säger Stefan Rehn.

I Djurgården-lägret var stämningen efter matchen, av förklarliga skäl, inte lika god som hos Jitex. Inte nog med den egna förlusten. KIF Örebro har vunnit och ligger nu sju poäng före Djurgården ovanför strecket.
- Vi kom inte upp i nivå idag som i senaste matchen mot AIK. Jitex var tunga. Jag kan väl säga att det var ett felpass som ledde fram till 1-0, efter det var Jitex det bättre laget, inget snack om saken. Vi var för många som inte kommer upp i nivå och gör för många enkla misstag anfallsmässigt, säger tränaren Patrik Eklöf.
Eklöf berättar också att laget inte gett upp och kommer att kämpa för att hänga kvar i Damallsvenskan trots att det ser svårt ut att hämta igen 7 poäng på 7 matcher.
- Alla måste komma upp i nivå, när vi gör det kan vi hota de flesta lag. AIK är också inom räckhåll. Jitex gled väl iväg lite nu, men inget är kört, säger Patrik Eklöf förtröstansfullt till damfotboll.com.