Djurgården grep halmstrået mot KIF Örebro

Djurgården vann bottenmötet mot KIF Örebro med 3-1. Inför en smärtsamt dålig publiksiffra(157, årets lägsta i Damallsvenskan) på Stadion sprattlade Djurgåden till i botten av tabellen efter mål av bland andra Jessica Landström och Susan Varli.

Alla visste precis hur viktig matchen mellan Djurgården och KIF Örebro var. Sju poäng skiljde dem åt i tabellen innan domaren Alicia Westman satte pipan i munnen och 90 minuters bottenkamp tog vid. För Djurgården var en vinst livsviktig för att lagen skulle plocka in poäng på lagen ovanför nedflyttningsstrecket,och ha chans att rädda sig kvar i Damallsvenskan. KIF Örebro å sin sida ville inte släppa in Djurgården i matchen om fortsatt spel i Damallsvenskan, och vid en vinst skulle Närke-laget vinka hej då till bottenstriden.
Ni har förutsättningarna klara för er. Detta var helt enkelt en match båda lagen ville, behövde och tänkte vinna. I sådana lägen är det lätt att rädslan för att förlora blir större än viljan att vinna, vilket resulterar i låsta, ångestladdade matcher. Det här var dock inte en sådan tillställning. Båda lagen hade sikte på motståndarmålet och när matchen började var det "full fart framåt" som gällde - både för Djurgården och KIF Örebro.

Inom loppet av de första 5 minuterna skapade KIF Örebro ett par halvchanser medan Djurgården skapade två bra målfarligheter. Som sagt, här var det full fart framåt som gällde. Men hur var det med "håll tätt bakåt"? Efter 7 minuter kunde Jessica Landström, bäst på plan idag, göra 1-0 till hemmalaget efter en tilltrasslad situation där Örebr-försvaret inte såg helt klockrent ut. 1-0 tidigt i matchen alltså, och Djurgården fick precis den start man hoppats på.
Sedan tog Örebro över allt mer av spelet och skapar mest. Men Djurgården kontrade snabbt och bra så fort möjligheten gavs.

När matchklockan stod på 22 minuter fick Sara Michael en drömpassning som hon förvaltade på bästa sätt. Hon lobbsköt in kvitteringen bakom Gudbjörg Gunnarsdottir i Djurgården-målet.
Matchens tredje mål föll i den 38:e minuten. Dessförinnan borde Jessica Landström ha fått straff efter en duell med landslagskollegan Sara Larsson. Men fem minuter senare fick Djurgården viss revansch för den uteblivna straffsparken.
Efter en kort hörnvariant fick Sofia Nilson in bollen i boxen. KIF Örebros burväktare Stephaniei Labbé försökte få undan bollen men i spelarvimlet framför mål stutsade bollen över linjen Susan Varli tillskrevs målet.
Sedan kom halvtidsvilan och till slut även den andra halvleken. En halvlek som blev mer tempofattig än den första. Djurgården flyttade tillbaka positionerna medan Örebro fortsatte ha mycket boll utan att skapa heta chanser. Slående för KIF Örebro är just dess oförmåga att förvalta bollen. Djurgården satte hög press och gav inte gästerna något gratis.
Den andra halvleken var ett ställningskrig och en fysisk kamp. Frisparkarna avlöste varandra och Marie Hammarström hade ett par frisparkslägen strax utanför straffområdet. Men varken Hammarström eller Michael fick bittra nät under de avslutande 45 minuterna.
Istället var det Djurgården, och Matilda Rosqvist, som definitivt avgjorde matchen med kvarten kvar. Rosqvist fick en dubbelchans och kunde till slut sätta bollen bakom en ensam Labbé.

Djurgårdens lagkapten Gunnarsdottir var nöjd efter matchen- Det känns väldigt skönt, men det är mer lättnad. Det är fortfarande ett svårt läge vi har, så det s är vårt att känna riktig glädje. Men situationen blev ju bättre nu, så jag känner mest lättnad, säger Gunnarsdottir till damfotboll.com efter matchen.
- Det betyder mycket att få ett tidigt mål, det ger extra energi. När de får 1-1 känns det tufft. Men det kändes ändå som att vi skulle ta ledningen igen. Och efter vårt tredje mål känns det klart, efter det bevakar vi mest vinsten, fortsätter "Gugga".

Nästa utmaning för Gunnarsdottir och Djurgården är Tyresö. Och på förhand känns det som en tuff nöt för Djurgården att knäcka.
- Inga matcher är avgjorda. Inte ens Island - Tyskland. Man kan inte tro att man ska förlora. Vi kommer att vinna, det vet jag. Självklart tar vi tre poäng, säger "Gugga" och nu börjar hon ladda för den matchen. Efter dagens vinst har Djurgården fyra poäng upp till strecket och endast fyra matcher på sig att plocka in försprånget.
KIF Örebro är laget som parkerar på platsen just ovanför strecket. Efter lördagens förlust är KIF Örebro indraget i bottenstriden på allvar.

- Vi ville försöka spela vårt spel, men det gick inte hela vägen. Vi bjuder på deras två första mål, sen är Djurgården vassa i sina kontringar men deras två första mål beror på tillfälligheter och dåliga prestationer av oss, säger KIF Örebros tränare Rickard Nilsson efter matchen, och berättar sedan vad som krävs för att KIF Örebro ska behålla avståndet ner till strecket:
- Vi måste ta varje match för sig. Vi kan vinna alla matcher, men då måste alla göra kanonprestationer och vi får inte bjuda på något.
Det var nästan allt om dagens match på Stadion. Men först vill jag lyfta publiksiffran. Enligt statistiken hängde 157 åskådare vid stadion och såg matchen. Lögn, förbannad lögn och statistik - säger jag. 157 personer är en dålig publiksiffra, men i verkligheten var det ännu färre som såg matchen. Någon har fifflat med siffrorna helt enkelt. Jag tog mig friheten att räkna publiken och kom fram till att den var cirka 70 personer på plats - matchfunktionärer inräknade. Alltså har någon mer än dubblat den faktiska publiksiffran. Om ni väljer att tro mig eller statistiken är upp till er.

Martin 2012-09-29 19:58

Man får ju ofta höra hur viktigt det är med representation i hufvudstaden för att 'intresset' från media/allmänhet bibehållas för idrotter men när det gäller damfotboll så vete fan om det stämmer. Medias intresse är, tyvärr enligt mig, nästan 100 % knutet till Marta och allmänhetens intresse existerar inte i någon större utsräckning.

157 åskådare eller vad det nu var är smärtsamt dåligt och direkt pinsamt för ett lag i högsta serien, visst har man konkurrens från 'miljoner' andra sporter men att inte kunna nå upp i åtminstonne ca 500 åskådare (och då menar jag 500 verkliga åskådare) är bara för dåligt.

Annars kan jag konstatera att det där med att uppskatta åskådare är ruskigt svårt, åtminstonne för mig då jag besöker Folkungavallen. Det är sällan jag är ens i närheten av att pricka rätt och det kan bli fel åt båda hållen.

Mark 2012-09-30 05:31

"Landström var tidigt ute i Världsmästerskapet 2011."