Marija Banusic tremålskytt i EM

Sverige är Europa-mästare för F19-landslag men det är en delvis ny besättning som inledde kvalet den nya turneringen. Marija Banusic (Sirius) ser ut att sätta prägel på årgången f-94 som Elin Rubensson gjorde i guldet. Marija gjorde tre mål när Sverige inledde med 6-0 mot Slovenien i ryska staden Krymsk.

Den svenska segern var väntad men det dröjde ändå en halvtimme innan Sofia Anker Kofoed (LdB FC Malmö) spräckte nollan. Under de 15 minuterna fram till halvtid hann Marija öka till 2-0 och Pauline Hammarlund (Tyresö FF) 3-0.
Marija ökade snabbt till 4-0 i andra halvlek och till 5-0 en kvart före slut. I slutminuterna hann inbytta Mimmi Larsson (Mallbacken) göra 6-0.
- Vi mötte en annan typ av spel än de flesta är vana vid hemifrån och det ställde krav på spelförståelse. Slovenien spelade aggressivt, men tack vare att vi betona noggrannheten i vårt försvarsspel hade vi full kontroll, säger Sveriges assisterande förbundskapten Ulf Kristiansson.
- Det gäller att även behåll fokus i 90 minuter trots att matchen var avgjord långt tidigare.
Marija Banusics vackraste mål var ett skott på halvvolley efter inlägg. Bollen satt otagbart i nättaket.
Ulf Kristiansson framhåller yttermittfältarna Malin Diaz och Sofia Anker-Kofoed, som drog isär motståndarförsvaret och banade väg för Banusic. Hon har nu gjort 25 mål i 16 landskamper.
Sista målet gjorde inbytta Mimmi Larsson, Mallbacken, För en vecka sedan var hon och Marija motståndare när Mallbacken mötte Sirius i kval till Damallsvenskan.
Spelorten Krymsk ligger i sydvästra Ryssland, nordost om Svarta havet och staden Krasnodar som riktpunkt om man letar på kartan.
- Inkvateringen är litet enklare än vanligt men maten och vädret är bra. Man har haft en del översvämningar som man ser spår av i området men planerna vi har tillgång till är utmärkta, rapporterar Ulf Kristiansson.