Garanterat känslosamt i Umeå för några idag

Idag tar Umeå IK emot guldjagande LdB FC Malmö på hemmaplan i Umeå. Men UIK vill avsluta snyggt i årets sista hemmamatch och hoppas skjuta upp skånskornas guldfirande. Dessutom ska Umeå-publiken ta farväl av en trotjänare – Maria Nordbrandt. Vi tog ett snack med tränaren Joakim Blomqvist och just Nordbandt inför matchen.

Under veckan har undertecknad, och säkert många av er andra, sett snön falla. Och rapporter om en hel del snö i Norrland får oss att undra: kommer Umeås sista match att spelas med snö i lyften? Joakim Blomqvist lugnar oss och pratar om att väderleksrapporten lovar sol hela helgen i kuststaden Umeå. Bra, då kanske publiken strömmar till och ser Maria Nordbrandt göra sin sista match på elitnivå? Dessutom är det ju inte vilket dussingäng som helst som ska besöka Umeå, utan ett guldjagande LdB FC Malmö med en viss Ramona Bachmann i spetsen.
– LdB FC har många bra spelare, så vi kan inte fokusera för mycket på Ramona. Men det är klart vi kommer hålla koll på henne, säger Blomqvist och berättar sedan att Bachmann är en spelartyp han själv gillar. Mycket. Och efter hennes år i Umeå vet nog spelarna hur hon ska tas, utan att man behöver lägga allt fokus på den kvicka schweiziskan.
Umeå IK vill, som tidigare sagt, avsluta denna säsongs hemmamatcher, snyggt. Men Blomqvist tycker också att det är en spännande match på flera plan:
– Vi har en ung trupp med mestadels lokala talanger. Det är en stor kontrast mot Malmö som har många utländska stjärnor, det ska bli roligt att mäta sig mot dem, säger han.
Och på tal om utländska stjärnor. UmeåIK har tre utländska spelare i truppen. Ingen utav dem kommer att starta i matchen mot Malmö:
– Våra nigerianskor (Rita Chikwelu och Ogonna Chukwudi) är borta på afrikanska mästerskapen. Sen kommer inte heller Tuija Hyyrynen att spela från start. Hon har varit ryggskadad men är nu tillbaka i träning, men får börja på bänken, berättar Blomqvist.
En spelare som finns med, och kan få starta matchen, är Maria Nordbrandt. Nordbrandt lägger skorna på hyllan efter den här säsongen, endast 27 år gammal, och gör alltså sitt sista framträdande på hemmaplan i Umeå.
– Hon har betytt mycket för oss, både på planen och vid sidan av. Maria sprider en bra stämning i omklädningsrummet, säger Blomqvist om Nordbrandt och berättar sedan att en spelare som hon nästan inte går att ersätta:
– Man får istället hoppas att hon smittat av sig på andra så att de kan bidra med lite av den goda stämning hon spridit till laget, säger han.
Maria Nordbrandt berättar även själv om beslutet att lägga skorna på hyllan.
Det har varit mycket skador, det är inte lika kul att hålla på då. Dessutom har jag hållit på länge, säger hon och berättar sedan om sina favoritminnen på fotbollsplanen.
– Ett härligt minne är när jag gjorde mål under ett inhopp mot Frankfurt i Champions League. Dessutom var det på min födelsedag, tillägger hon och nämner även cupguldet med KIF Örebro som ett favoritminne.
Nordbrandt och Umeå IK har diskuterat lite lätt om en fortsättning i klubben. Om det kommer att bli så, och i vilken roll det i sådana fall skulle bli, är ännu inget de kommit fram till.