Håller Thora nollan får hon hålla bucklan

Hur guldstriden mellan LdB FC Malmö och Tyresö FF kommer att ta sig uttryck under 90 minuter på lördag går det än så länge bara att spekulera om. Målvaktsinsatserna kan avgöra, håller LdB:s Thora Helgadóttir nollan blir det stort skånskt jubel efter säsongens sista slutsignal.
Thora Helgadottir kan få en nyckelroll för var guldet ska hamna.

Alla sifferkombinationer som ger kryss i tipset är lika belönande för hemmalagets del, men det är inte där som de regerande mästarna lagt ambitionsnivån.
– Vi vill inte tänka på oavgjort, om vi börjar fokusera på det blir det farligt, säger Thora Helgadóttir.

Lika snabbt går det att fastslå att mållöst inte är det mest realistiska resultatet mellan två topplag som lever högt på sin offensivlusta.
– Båda lagen är oerhört fokuserade anfallsmässigt, jag tror inte att det blir 0-0. Det vore synd om det blir det.

Malmö är gråkallt, riktigt höstblåsigt och idrottsplatsen inte speciellt inbjudande när vi möter Thora Helgadóttir i klubblokalerna. Mössa av men jackan förblir knäppt under intervjun. Med regn och rusk utanför rutan får hon istället frammana bilden av hur inspirerande miljön kommer att vara på lördag.

Publikfest, två kämpande lag och ett SM-guld att vinna.
– Det är riktigt spännande, det blev som alla hade hoppats på med en final på Malmö ip. Bra för damfotbollen men vi hade ju gärna avgjort förra helgen.

Har ni accepterat att det knöt sig i Umeå?
– Det tog lite tid om jag ska vara helt ärlig, tufft att komma över det men vi fick matchen igår (CL mot Verona; reds. anm.) och det hjälpte för att vi skulle rätta till oss lite.

Kom till första guldåret
De gulmålade trälängorna med omklädningsrum är en lika välbekant miljö som konstgräset för 31-åringen som varit med som sista utpost vid de båda tidigare guldåren och nyligen skrivit på för två nya säsonger i klubben.
– När jag kom hit hade jag stark konkurrens från Tina (Cederquist Viskaer). Det är alltid utmanande när man måste jobba för sin plats i laget och det fick jag verkligen göra. Det har varit tre bra år spelmässigt, för mig har de varit ganska lika och det är jag nöjd med.

Ständigt nya landslagskallelser som klart förstaval i isländska landslaget och att hon lämnar sitt svenska klubblag strax efter sista omgången för att åka till Australien på korttidslån under tre vintermånader förändrar inte upplägget.

Malmö är fortfarande hennes bas och när hon återvänder nästa år finns det tankar på att Thora Helgadóttir ska bli delaktig i en målvaktsskola på sikt.
– Det är jättetidigt i processen, men jag vill göra något för att målvaktspositionen ska bli attraktiv. Det är en tuff position där man får mycket kritik och svårt att vara "superstar".

När blev du själv målvakt?
– Riktigt sent faktiskt, i F17 med landslaget hade jag utespelartröja under målvaktströjan. Jag spelade länge som utespelare med de i min egen ålder och målvakt med de äldre. Jag känner mig som en utespelande målvakt, mer bekväm med fötterna än händerna.
ldb_pitea_53.jpg
Så har också publiken i Damallsvenskan fått lära känna henne, bra med fötterna och kan stötta laget även framåt med distinkta utsparkar. Snabbtänkt med förmågan att ta beslutet att gå ut och avvärja en farlig omställning.

Att vara målvakt i LdB FC är inte helt okomplicerat. Bra försvarsspel gör att keepern inte får så många tillfällen att ingripa med en räddning. Dessutom borgar mycket bollinnehav och spel i anfallszonen för att hon snarast får agera alert än utsättas för press långa stunder.
– Utmaningen för mig är att hålla fokus. Riktigt ofta släpper vi till chanser som är tuffa för mig eftersom vi satsar så mycket framåt och inte har någon kvar i försvaret. Jag får inte göra så mycket lätta räddningar, inga skott som jag bara plockar upp, säger Thora Helgadóttir och fortsätter:

– Min viktigaste roll i laget är att hålla upp linjen och ta djupledsbollar. Det gillar jag, jag är mycket mer delaktig i spelet än vad jag har varit i andra lag.

Är det en brist att gå för mycket på anfall?
– Jag väntar på ett lag som kan klara båda, och då pratar jag inte bara om damfotbollen. Barcelona är ju inte speciellt starka i backlinjen.

Under alla förutsättningar är inga förändringar i spelstilen att vänta i den närmaste drabbningen. Världsmålvakten Thora Helgadóttir har matchen på lördag följt av flygresan nästkommande fredag till Australien och Western Sydney Wanderers.
– Jag kände, varför inte. Det är ett äventyr under tre månader och jag missar ju ingenting här. kanske om det skulle vara någon fest efter säsongen.

Som Fotbollsgalan och möjligheten att få pris som bästa målvakt?
– Det tror jag inte, det är inte något jag fokuserar på, avvärjer fotbollsambassadören Thora Helgadóttir spekulationerna.

Hon lär få höra dem i ännu högre utsträckning med en matchavgörande insats på lördag.