Sara Thunebro laddar för en plats i EM-truppen

Sara Thunebro har varit en startspelare i landslaget sedan Kicki Bengtsson tackade för sig. Thunebro har svept fram längst vänsterkanten match efter match, år efter år, mästerskap efter mästerskap. Under åren har hon blandat och gett. I vissa mästerskap har hon hyllats som en av Sveriges allra bästa spelare, i andra har hon ifrågasatts.
Sara Thunebro på plats i FFC Frankfurts omklädningsrum.

Idag är diskussionen om Sara Thunebro än mer aktuell än tidigare. Hon tillhör klubblaget FFC Frankfurt, hemmahörande i den tyska ligan. Där har Thunebro fått allt mindre speltid för var säsong som gått. Hon kom till klubben under 2009 och trivs, trots att speltiden går att diskutera, som fisken i vattnet.
Rutin har hon, rutin i massor. På meritlistan finns över 70 landskamper, VM-brons, SM-guld och framgångar i Champions League. Och hennes träningsmiljö går inte av för hackor. I klubben finns kända spelare så som Fatmire Bajramaj, Simone Laudehr, Alexandra Krieger, Nadine Angerer och Saki Kumagai – för att bara nämna några.

Vi frågar Thunebro om det är en hållbar situation i längden, att få lite speltid men samtidigt träna med världsspelare. Och Thunebro hoppas det, hon tycker själv att hon fortfarande visar framfötterna i det svenska landslaget och att detta är det val hon gjort. Hon har valt att stanna i Tyskland och Frankfurt, trots att det funnits erbjudanden att ta ställning till.
– Jag har haft andra erbjudande, men jag trivs väldigt bra i Tyskland och i klubben, därför har jag valt att stanna. Här har jag också en fantastisk träningsmiljö. Jag tränar med några utav världens bästa fotbollsspelare.

sarat200ah.jpgSatsar mot EM
Frågan är om situationen är hållbar i längden? Kan en spelare som inte får speciellt mycket speltid i sitt klubblag verkligen utmana om en plats i landslagets startelva?
– Jag har en bra träningsmiljö i Frankfurt, så jag har gott självförtroende och är trygg i mig själv och med vad jag kan. Så länge jag presterar på hög nivå hemma på träningarna och när vi samlas så är det upp till Pia att ta beslutet om hon vill ta ut mig eller inte, är Thunebros kommentar till om situationen är hållbar.

Nästa fundering är om Thunebro själv tror att det räcker. Tror hon att hon, trots lite speltid, kan vara en startspelare i landslaget?
– Självklart ser jag positivt på det, annars hade jag inte satt mig i den här situationen. Men det är stor konkurrans i svensk damfotboll och det kommer unga spelare och det kommer vara tufft hela vägen till EM. Men jag kommer ta den kampen, säger hon.

Frankfurt troligen sista klubben
Sedan berättar den snart 34-åriga vänsterbacken att hon fortfarande känner att hon utvecklas. Hon kommer tillbaka till sin träningsmiljö. Och hon berättar att det är inspirerande att träna varje dag med så många världsspelare runt omkring sig. Det gör att hon fortfarande känner att hon utvecklas.
Sara Thunebro berättar att Frankfurt, mest troligt, är hennes sista fotbollsklubb, hon kommer inte att byta lag. Och faktum är att fotbollskarriären kan ta slut redan den 28:e juli 2013, eller kanske ännu tidigare – beroende på hur det går för Sverige i EM. För Thunebros kontrakt går ut efter denna säsong med Frankfurt. Efter EM kommer hon ta sig en funderare på om hon vill fortsätta kicka boll, eller om det helt enkelt är dags att ställa skorna på hyllan.

Är Frankfurt din sista klubb?
– Förmodligen, ja. Kontraktet är fram till EM.

Det kan vara så att du slutar efter EM?
– I landslaget ser jag bara fram till EM och sen får jag ta en tankeställare. Vi får se vad som händer efter EM, både i klubbmiljö och landslaget, säger Sara Thunebro och gör sig redo att springa ut på fotbollsplanen och träna med landslaget.

Det är tydligt att hon tänker ta kampen om en startplats på vänstersidan. Hon är redo att fortsätta ta sina ruscher och slå de där inläggen hon är känd för – med eller utan speltid i Frankfurt.

-Lilla bilden- Foto: Anders Henriksson

AttachmentSize
sarat200ah.jpg83.16 KB