Landslagsaktuella Söberg om Tyresös framgångar

Förra säsongen var Carola Söberg en viktig pusselbit i Tyresö FF:s guldlag. Hon släppte in minst antal mål i hela damallsvenskan och det belönades med en plats i Pia Sundhages trupp till Algarve Cup. Vi tog ett snack med Söberg under ett landslagsläger ute på Bosön. Men vi snackade inte landslag utan Tyresös storhet och glansdagarna i Umeå IK.
Carola Söberg om Tyresö, vinnarskallar och favoritskap. Foto: Fredrik Hasselgren

Carola Söberg har varit en stabil målvakt i såväl Umeå IK som Tyresö FF. Hon har vunnit SM-guld med båda klubbarna. Trots det har hon aldrig blivit speciellt omsnackad, än mindre en del av landslaget. Men efter att Söberg gjort en bra höst i Tyresö har hon nu fått chansen att visa framfötterna under flera landslagsläger. Söberg utmanar om en plats i EM-truppen. Men här och nu handlar det om Tyresö.

csoberg200ah.jpgCarola Söberg kom till Tyresö inför säsongen 2010, Tyresös första säsong i damallsvenskan. Innan dess hade hon spenderat tre år i damfotbollens dåvarande huvudstad Umeå. Att gå från Sveriges mest framgångsrika klubb till nykomlingarna Tyresö kan tyckas vågat, men Söberg tog klivet. Tack vare att Tyresö pratade öppet om sin målsättning att bli bäst i Sverige på bara några år.
– Det var nog det som lockade mig, att de ville bli bästa. Det har hela tiden legat där att vi ska bli bäst, och som jag har sagt tidigare – vi har aldrig sagt att vi är bäst men alla vill bli bäst, säger Söberg och hejar lite snabbt på Linda Sembrant som står bredvid planen och har tittat på landslagets träningsmatch. Sembrant var även hon en vital del i Tyresö ifjol, nu går hon dock runt korsbandsskadad.
Efter det kortare avbrottet tar Söberg till orda igen:
– Sen var jag ganska klar i Umeå, jag hade varit där i tre år, vunnit en del och fått uppleva ganska mycket. Jag var sugen på något nytt och då blev Tyresö ett bra val.

När vi frågar Söberg vad som gjort Tyresö till Sveriges, just nu, bästa damlag pekar hon på två saker. Vilja och utvecklingen. Viljan att bli bäst har de flesta, men att hitta rätt nycklar och utvecklas är ingen självklarhet.
– Klubben har blivit proffsigare och proffsigare för varje år. De har tagit kliven man behöver göra. Första året i allsvenskan hade vi bra spelare och det var bra på många sätt, men inte hela vägen. För varje år har Tyresö tagit kliv, både på planen och i organisationen, säger Söberg och fortsätter sedan:
– Man kan inte bara bestämma att nu är vi bäst utan det är hårt jobb. Men sen handlar det också om kvaliteten på spelarna, de är inte bara bra spelare de är också bra människor, bra folk som verkligen kämpar åt samma håll och som samtidigt är de vinnarskallar som laget behöver för att nå framgång.

Huruvida vinnarskallarna i Tyresö klarar av att bära favoritskapet och vinna allsvenskan i år igen vet vi ännu inte. Helt klart är dock att vinnarskallen Söberg siktar mot nya mål. Med Tyresö FF men också med det svenska landslaget.

-Lilla bilden: Anders Henriksson-

AttachmentSize
csoberg200ah.jpg37.93 KB