KIF Örebro nästa för tjeckiska tvillingar?

Det tjeckiska tvillingparet Irena och Lucie Martinkova imponerade stort på KIF Örebro-tränaren Rickard Nilsson när man något överraskande spelade 3-3 mot Tyresö i en träningsmatch på torsdagskvällen.

De båda landslagsspelarna Irena och Lucie Martinkova, 26 år, provspelade och imponerade på tränare Nilsson som mer än gärna ser de båda spela i Damallsvenskan för Örebro under 2013.
– De anlände till Örebro i onsdags och har hunnit med att träna med laget. Vi har fått hjälp av Pavlina Scasna som tidigare spelat i KIF Örebro och hon har verkligen hittat precis det spelartyper vi behöver. Lucie som blev Årets Spelare i Tjeckien 2012, är mittfältare som kan spela både centralt och på kanten. Irena är mer utpräglad central mittfältare. Eftersom vi tappat både Marie Hammarström och Edda Gardarsdottir från ifjol känns det här som klockrena ersättare och jag hoppas att vi nu kan hitta en lösning som gör att de vill spela för oss under 2013.

Igår fick KIF Örebro en rejäl genomkörare då de ställdes mot fjolårets mästarlag Tyresö FF. Ni spelade 3-3 mot dem en lite överraskning väl även om det är tidigt på säsongen?
– Det var det absolut. Vi fick ett kvitto på att vi är på rätt väg. De nya spelarna gjorde bra ifrån sig. Irena och Lucy är snabba, passningssäkra och lugna med bollen. Det märks att dom har rutin.

Vi noterar att
Helen Eké nyförvärvet i KIF Örebro gjorde första målet mot sina gamla klubbkamrater i Tyresö FF.
Nyförvärvet Marie-Eve Nault gjorde debut i KIF tröjan och att Sara Larsson vilade då hon besväras av en ömmande hälsena. Dock inte i den fot som hon operarade i fjol. Sara beräknas vara tillbaka inom kort.

Målen: Helen Eké 0-1, Elin Magnusson 0-2, Lisa Dahlkvist 1-2, Elin Magnusson 1-3, Marta 2-3, Lisa Dahlvist 3-3.

Rainer Fussgänger 2013-03-01 14:23

Äntligen! Jag har ofta undrat varför de damallsvenska klubbarna inte tar en titt österut när det gäller skickliga fotbollsspelare. Tjeckien, men även Ryssland, Ukraina, Slovakien har en hel del talanger som skulle kunna utvecklas till en rimlig kostnad plus en troligtvis lägre tröskel för integration i ett skandinaviskt lag än en del andra.
I Linköping är ju en serbisk tjej aktuell för spel i Damallsvenskan och nu alltså Martinkova-systrarna. Skönt.

GambitSWE 2013-03-01 14:39

Ha @Rainer, jag skulle påstå det motsatta angående integrations frågan. De enda utländska tjejerna som skulle ha fått det svårare i damallsvenskan skulle kanske vara från Afrika och Asien. Att det skulle vara billigare för de damallsvenska klubbarna att ta spelare från dessa länder köper jag till fullo, dock inte att de skulle ha lättare att integrera jämfört med väst-europeiska, amerikanska och australiensiska spelare. Jag tror att dessa skulle ha lättare att acklimatisera sig till Sverige än öst-europeiska länder (bortsett från vädret, hehe). Nu är ju inte öst alls som det var för ca 20-30 år sedan, men ändå.

Johnte 2013-03-01 20:46

Jaha, det får mig att undra vart Tyresö står. Först 1-1 mot Umeå (hemma) och nu mot KIF Örebro 3-3. Inte särskilt imponerande. Men visst säsongen har ju inte börjat ännu.
Men man kan tycka att det borde vara längre fram med Tyresö.

Martin 2013-03-01 22:08

Jag tycker det är positivt att Damallsvenskans lag breddar sitt 'sökområde' efter talanger/etablerade spelare att plocka hit för spelare från just de områden GambitSWE nämner är i regel riktigt dyra och som vi fått erfara i LFC ofta inte värda kostnaden om man vill ha en verksamhet som går plus eller åtminstonne jämt upp.

Vad gäller Jovana Damnjanovic, den serbiska talangen som testats i LFC, har jag känslan av att det tyvärr inte kommer bli något kontrakt den här gången men man kommer nog fortsätta följa hennes utveckling för det är minst sagt en intressant spelare. Jag baserar detta på att hon är väldigt ung fortfarande och ju går i skolan i Serbien.

Vad gäller Tyresös form så möter de LFC på Tyresövallen den 19:e och med tanke på LFC:s succéartade inledning på försäsongen lär det väl bli en värdemätare på var laget står. Spontant så tror jag att Tyresös skrala inledning på försäsongen förklaras med nyckelspelare ur form och VÄLDIGT många skador i backlinjen. Just det sistnämnda ska bli spännande att se om LFC:s snabba anfallare Sällström och Blackstenius kan utnyttja.