Seger och Thunebro firar 100 landskamper

Idag onsdag spelar Sverige sin första match i Algarve cup. För motståndet står förra stornationen Kina. Lagkaptenen Caroline Seger och vänsterbacken Sara Thunebro spelar, om inget oförutsett händer innan matchstart, därmed sina 100:e landskamper.

Idag klockan 17.00 går Sveriges första match i Algarve cup av stapeln. På andra sidan planen står Kina, ett ledande land inom damfotbollen under 90-talet. Idag är Kina inte samma stornation som de var förr i tiden, faktum är att laget inte ens var med i OS förra sommaren. Men Kina blir ändock en bra värdemätare för Sverige. Det är det första riktiga testet sedan Pia Sundhage tog över som förbundskapten.
- Vi är här för att tävla. Nu är det på riktigt, säger assisterande förbundskapten Lilie Persson till svenskfotboll.se.

Denna match blir alltså Caroline Segers och Sara Thunebros 100:e landskamp. Seger debuterade i landslaget för nästan exakt åtta år sedan. Den nionde mars 2005, i Algarve cup mot dåvarande världsmästarna Tyskland drog Seger på sig landslagströjan för första gången. Matchen slutade 2-1 i tysk favör. Lite mer än ett år tidigare hade Thunebro gjort sin första landskamp. Också det i en träningsmatch. Sverige mötte USA, som senare samma år skulle vinna OS, och förlorade med klara 3-0.

Att Seger och Thunebro startar matchen mot Kina får ses som ganska väntat. Båda två har varit startspelare för Sverige i de senaste mästerskapen och förväntas bli viktiga kuggar i laget som ska jaga framgångar under EM på hemmaplan som startar den 10:e juli. Två mindre rutinerade spelare stegar dock in i startelvan mot Kina. Linköpings Jessica Samuelsson och Umeå IK:s Emmelie Konradsson kommer att stå för spelet på högerkanten. Samuelsson spelar högerback medan Konradsson kommer agera högermittfältare.

Sveriges startelva i matchen mot Kina:

Målvakt
Kristin Hammarström

Backar
Jessica Samuelsson
Emma Berglund
Nilla Fischer
Sara Thunebro

Mittfältare
Emmelie Konradssom
Lisa Dahlkvist
Caroline Seger
Marie Hammarström

Anfallare
Kosovare Asllani
Lotta Schelin

Matchen börjar klockan 17.00, svensk tid, och sänds i Eurosport 2.

Kakan 2013-03-06 08:35

Spännande startelva men hur Samuelsson kan gå före Annica Svensson på högerbacken är för mig en gåta!? Kanske är detta bara ett sista test av förbundskaptenerna för att se om Samuelsson klarar sig i riktiga matchsituationer. En oöverträffad fysik har hon men än så länge saknar hon en del rent fotbollsmässigt. Men jag håller tummarna för att det går bra.

Martin 2013-03-06 18:48

Ja i LFC är ju Samuelsson vänsterback så jag utgick ifrån att det var som vänsterback hon skulle konkurrera i Landslaget också ... bakom den matchotränade Thunebro finns ingeting och där är dessutom en spelare som påminner en del om Jessica.

För övrigt kan jag tycka det blir lite orättvist att kalla det för ett sista test när Jessica får en förvisso mycket kapabel men i landslagssammanhang orutinerad mittfältare (Konradsson) framför sig. Detsamma gäller självklart åt andra hållet också.