IFK Kalmar vill nå långt i nya serien

De senaste tre säsongerna har IFK Kalmar med framgång etablerat sig som ett division ett-lag i det övre skiktet. Det har gått så bra att laget nu finns med i eliten i den nybildade näst högsta serien.

Bra nu men så har det inte alltid varit. Lagkaptenen Elin Olofsson minns fortfarande jojo-tiden när Kalmar harvade på i tvåan och varje avancemang till Söderettan följdes av lika snabb nedflyttning nästkommande höst.

Minnena bleknar dock, sedan 2010 har Kalmar haft en helt annan kvalitet i spelet och tabellplaceringarna har kommit därefter. Fyra, fyra och femma för laget som satsar mer än tidigare.
- Föreningen har gjort en ganska rejäl satsning på både tränarsidan och i styrelsen. Det har blivit mer seriöst, det gör det också lättare att prestera.

- Det finns en tanke inför varje träning, varje övning har ett syfte och vi har en klar spelidé. Alla kommer in i det mer och mer och i år är det tydligt hur vi vill vara, utvecklar Elin Olofsson.

Att locka nya spelare med kapacitet är en utmaning för en klubb som inte kan plocka fram de stora sedelbuntarna eller presentera de bästa jobberbjudandena vid sidan av fotbollen. En rekryteringsfördel på ungdomssidan är dock i bruk för förmågor från regionen.
- Vi har fått in talanger som går fotbollsakademin och vill satsa på sin fotboll.

I samarbete med Stagneliusskolan finns ett skräddarsytt gymnasieprogram med fotbollsinriktning, flera av eleverna har IFK Kalmar som klubbadress och sex av dem tillhör också A-truppen. Mittfältaren Filippa Curmark fyllde i ansökningshandlingarna från Jönköping medan Lisa Johansson och Anna Oskarsson är uttagna till EM-kval med F17-landslag och därmed inte kan vara med premiärhelgen i Elitettan.

Unga spelare kan inte vara stommen i laget men de kan utmana med vilja och energi och röra om i startelvan.
- Det ser bra ut, jag tycker att vi har mycket mer konkurrens om platserna. Det gör också att träningarna blir bättre, säger Elin Olofsson.

Någon vecka före seriepremiären är hela truppen på 20 spelare igång, inklusive forwarden Linnéa Johansson som varit skadad under försäsongen.

Trots att IFK Kalmar var det målfarligaste laget i sin serie i fjor finns ett orosmoln i anfallsspelet. Frågan vad laget ska göra utan Mamy Ndiaye och Amanda Fredriksson som tillsammans gjorde 38 av 48 mål och Angelika Johansson som nu återfinns i Hammarby kan bli ett negativt mantra.

Klart är iallafall att det kommer att bli ett förändringar, knappast lika offensivt baserat spel som tidigare.
- Mamy var en stark huvudspelare, i år känner jag mer att vi har spelande forwards och kan fylla på med folk. Klart att de blir svåra att ersätta, går man på träningsmatchen mot Kristianstad (0-3) tycker jag att det saknas lite i den sista tredjedelen, säger Elin Olofsson som ändå menar att laget närmat sig de med allsvensk standard.

- Jag tycker att vi har tagit ett stort kliv, det skiljer fortfarande en del i de sista avgörande detaljerna men vi hänger med bättre som lag.

Något överdrivet offensivt nötande har försäsongen ändå inte innehållit. Kalmar väljer, som många andra att bygga bakifrån, kombinationerna framåt får sätta sig efterhand.
- Vi har fokuserat mycket på försvarsspelet, egentligen mycket basic för att få in alla i samma tänk. Nu tycker jag att vi börjar få in det, vi kan centrera med laget och är kompakta och flyttar över så att vi inte släpper emellan bollarna. Förlorar vi en boll ger vi oss fasen på att vinna tillbaks den.

Går för topp tre
Elin Olofsson kan räkna ner dagarna tills att laget sätter sig på flyget upp till Umeå för att spela första tävlingsmatchen. Ovisst som vanligt före premiären då mer brukar falla på plats.
- Samtidigt har vi kunnat fokusera ännu mer på vårt eget spel, säger hon.

Alla lag är inte helt bekanta men Kalmars mål är redan satt. Man vill hålla sig kvar i toppen i den nya serieskepnaden.
- Vi vill så klart etablera oss här men vi har en strävan att nå högre upp, bland topp tre i år.

Två Smålandsderbyn mot Östers IF tillhör som vanligt säsongens höjdpunkter men några andra möten kittlar också extra - de mot Stockholmslagen.
- Det ska bli riktigt kul, jag har själv aldrig mött de tidigare, säger Elin Olofsson.