Ungt Djurgården tar en match i taget

Traditionsrika Djurgården dam är troligtvis det yngsta laget i den nya Elitettan. De 18 spelarna i truppen har en genomsnittsålder på 19,4 år. –Vi tar en match i taget och har satt upp olika delmål för säsongen, säger en av de nya tränarna, Marcelo Fernandez.
Foto: Marcelo Fernandez

AIK blev sist i Damallsvenskan och Djurgården kom näst sist. Stockholmsfotbollen förlorade två av sina flaggskepp i den högsta serien och bägge lagen får göra sällskap med Hammarby i den nygrundade Elitettan. Endast förortskommunen Tyresö är kvar i damfotbollens finrum och medan det gått sportsligt dåligt för konkurrenterna i Stockholm är Tyresös nyare historia kantat av framgångar.

Det är mer eller mindre ganska naturligt att spelaromsättningen är stor när lag försvinner ur Damallsvenskan. AIK tappade nästan en hel startelva, Djurgården drabbades ännu värre. Inte mindre än 14 spelare har lämnat klubben för spel utomlands (3 spelare) eller i Damallsvenskan (6) medan andra gick till rivaler i Elitettan eller bestämde sig att avsluta karriären.
Kvar blev några stycken. Skånskan Sofia Nilsson till exempel, ytterbacken som enligt Marcelo Fernandez var Djurgårdens bästa spelare i höstas. 22-åriga Nilsson är numera en av lagets mest erfarna spelare. Men hon korsbandskadades i den näst sista matchen i höstas borta mot Kristianstad och tror att hon kan göra comeback i maj om allt går enligt planerna. Madeleine Stegius är kvar, anfallstalangen som kom till Djurgården från Tyresö FF eftersom träningstakten i mästarlaget gick inte ihop med hennes utbildning. Irma Helin och Fia Grönborg är talanger på mittfältet, likaså Alexandra Höglund som även hon fanns i truppen de senaste åren.
– Vi började försäsongen i Potsdam och spelade en inomhusturnering där i februari, berättar Marcelo Fernandez.
– Det var en härlig upplevelse att vara där och samtidigt ett bra tillfälle att komma igång med truppen där det fanns många nya ansikten.

Två gånger vann Djurgården i Potsdam mot det finska topplaget FC Honka och slutade på en sjunde plats, näst sist, men ändå godkänt med tanke på det starka motståndet som bestod av bl a tyska mästarna Turbine Potsdam och danska serieledarna Bröndby IF.

Bygga nytt lag
Arbetet för tränarduon Marcelo Fernandez och Jonathan Israelsson med assisterande Linda Langermo har bestått mest i att bygga ett lag ur en grupp med ganska många nya spelare och att skapa tydlighet och inte minst en grundtrygghet i försvarsspelet.
Det står hlet klart att Djurgården idag inte förfogar över resurserna att sträva efter en av topplaceringarna i Elitettan som berättigar till inträde i Damallsvenskan 2014. Det är ett väldigt ungt, men talangfullt lag som kommer att möta Kvarnsvedens KIK borta den 13 april i Elitettans första match.
Varför man inte spelat mer mot motstånd från samma serie under försäsongen, vill jag veta.
– Det är ett medvetet val, svarar Marcelo Fernandez.
– Jag möter helst inte lag som spelar i samma serie under en försäsong. Och även när man kanske tycker att det svårt att veta var man står någonstans, så kommer jag ihåg att AIK:s tränare Mattias Eriksson också pratat om detta när jag besökte Skytteholm. Att man visserligen gjort flera matcher mot rivalerna i Elitettan under försäsongen, men att han inte visste om det var en för- eller en nackdel.

Alltså har Djurgården matchat framför allt mot lag som spelar längre ner i seriesystemet och det har lett till en del vinster; 11-0 över Vasastan BK, 9-1 över Marcelos tidigare klubb Roslagsbro och senast 4-2 mot IFK Lidingö. Men man åkte också till Åland och på en svidande förlust på ön. Åland United vann med hela 8-1 och krossade de f.d. svenska mästarinnorna fullständigt.
– Jo, det var ett dåligt resultat, men man måste också säga att det är ett väldigt bra lag vi mötte där, ett lag som skulle kunna komma topp 5 i Damallsvenskan. Vi gjorde några enklare misstag i första halvleken och då straffas man omedelbart. I den andra halvleken tycker jag att vi stod upp bra, säger Marcelo.

Åland United gästade även Tyresövallen under försäsongen, förlorade med 1-4 mot svenska mästarinnorna, men lämnade verkligen ett gott intryck efter sig. Laget är serieledare i den redan startade Naistenliiga i Finland och solklar guldfavorit där.

Premiärmatch på Stadion
Vi pratar lite om vem som bär favoritskapet i Elitettan och åter igen nämns tre lag som även en del andra spelare och tränare har valt som favoriter: AIK, Sirius och Bajen, alltså Hammarby. Men Marcelo Fernandez tror att det är många andra lag som kan spela en roll: Kvarnsveden, Sundsvall, Öster och Hovås Billdal.
På vilken arena vi kommer att se Djurgården? Inte på Östermalms IP som det ser ut i dagsläge. Premiärmatchen i Elitettan är planerad att spelas på Stockholms stadion och när jag undrar om det är inte alldeles för stor, så svarar Marcelo Fernandez att det är ett fantastiskt underlag på Stadion samtidigt som det är så mycket Djurgården det kan vara.
– Men det är troligtvis så att vi kommer att spela en rad matcher även på Krillan (Kristinebergs IP) där det är lite mer familiärt, tillägger han.

Taggar: