Umeå Södra en outsider i nya Elitettan?

Nya spelare med massor av erfarenheter och en ny tränarkonstellation i form av Stephan Kullberg, Jan Eliasson och Stuart Gibson. Umeå Södra är laddade och ser fram emot premiären av den nya serien – Elitettan.
Lagkapten Lisa Lantz längtar efter seriepremiären

Lagkapten Lisa Lantz ser fram emot helgen premiär.
– Det ska bli kul att få möta nytt och framförallt starkare motstånd, säger Lisa Lantz som också menar på att laget gynnas av att möta bra lag och att hon även hoppas på att det blir en serie med jämna matcher.

När damfotboll.com besökte Södra har man precis kommit ut på T3 Arena och börjat träna på fullstor plan, efter månader inne på små ytor. Snödrivorna finns där och även om solen försöker värma en så var det fortfarande kallt i Västerbottens residensstad Umeå.
Stephan Kullberg är en av tre nya tränare i laget. De två andra heter Jan Eliasson och Stuart Gibson. Hur har det sett ut på försäsongen Stephan?
– Det blev klart sent med oss tränare och även med spelare. I början var vi väldigt få men allt eftersom har det börjat fyllts på.
Men det är klart att det kommer att ta lite tid. Vi ska acklimatisera oss, vi är tre nya ledare och ska lära känna tjejerna och vad de går för, berättar Stephan Kullberg och fortsätter;
– Det är en ganska tuff tid här uppe nu med kylan som gör att det är svårt att gå in djupt och bryta ner. Nu handlar det om att hålla igång spelarna så de inte fryser ihjäl därute. Där har du det största problemet den här tiden på året från februari till början på april.
Jan Eliasson fyller i;
– Det blir lite att fundera kring när det gäller planeringen av träningarna. Det går inte att stå och prata en massa ute på plan, utan man måste ha det klart innan.

kullbergocheliasson.jpgFamiljär tränarlösning
Den nya tränartrion kom till i ett skede där Södra stod utan tränare. Stuart Gibson och Stephan Kullberg kom då att hålla i en träning och sedan tillkom Jan Eliasson.
– Det blev en konstgjord lösning från början som har blivit en ganska bra lösning, säger Stephan.

Förutom tränaruppdraget i Södra ansvarar Jan Eliasson för länslaget flickor födda 1998 och Gimonäs damlag. Stuart Gibson huserar i Mariehems herrar (division 2, han tränade Umeå FC i superettan 2012)
– Jag skulle ha varit med Umeå FC men kunde ta mig ur det och det känns bra, säger Stephan och fortsätter;
– Jag och Janne kommer med lite mer. Vi är föräldrar så vi har ett sådant intresse också. Stuart kommer mer utifrån.

Döttrarna heter Johanna Eliasson, Sanna Kullberg och Emma Kullberg. Emma som har tidigare har spelat med Umeå IK, Östers IF och senast Vittsjö (ifjol) har fått tillbaka suget för fotbollen.
– Hon har haft ett drygt halv års uppehåll men har börjat igen och tycker att det är roligt. Sen får vi se vart vi använder henne, vi har en ganska jämn trupp, berättar Stephan och tillägger;
– Från början var hon mittfältare innan vi skolade om henne till mittback. Jag kan tycka att det är positionen på mittfältet som hon ska ha och kunna springa i djupled. Hon kan även spela ytter- eller mittback, hon är med andra ord ganska allround med sin teknik och spelförståelse.

Ser vi till spelarmaterialet kommer en spelare som finska landslagsförsvararen Pernilla Nordlund bli en viktig kugge för Södra. På mittfältet huserar Ida Åberg Zingmark och på topp forwarden Therese Kapstad som en pålitlig målgörare. Lägg sedan till målvakten Alyssa Whitehead som återvänder från USA och man kan konstatera att Umeå Södra har en bra centrallinje.

Elitettan ökar elittänket i klubbarna
Nuvarande lagkaptenen Lisa Lantz ser fram emot säsongen som väntar. Hon känner också av ett helt annat tänk hos föreningarna i elitettan.
– Jag tror att alla har fått ett mer elittänk på ett annat sätt. Det rustas mycket bättre och jag tror att det är ett steg i rätt riktning.

Om vi pratar försäsongen hittills, hur har du upplevt den?
– Vi har fått bättre fokus, hela organisationen runt vårt lag har blivit bättre. Vi ställer högre krav på varandra, har högre tempo på träningarna, ja vi har helt enkelt snäppat upp nivån et par steg och har fått in nya bra spelare, säger Lisa Lanz och lägger till;
– Vi har en härlig mix av hungriga unga spelare och de med mer erfarenhet. Dessutom är Umeå Södra ett lag som spelar för varandra och med varandra, så har det alltid varit och det kommer det även vara i år. Lagsammanhållning är väldigt viktig.

Har du några personliga tankar inför säsongen?
– Att vi ska bjuda publiken på rolig fotboll. Ifjol startade vi väldigt bra, spelade bra och underhållande fotboll och jag hoppas att vi kan fortsätta på samma linje säger Lisa Lantz som ser fram emot en del intressanta möten under säsongen.
– Det inspirerar bara och det är något som är kul med den nya serien.

Fram tills seriestarten väntar mycket hård träning.
– Vi kommer inte att lätta än på träningen utan vi ska hålla hela säsongen. Det blir att nöta på uppspel, fysiken ska bättras och jag tror att det kommer att bli ett intressant roligt år. Jag ser verkligen fram emot den här säsongen och spel i nya Elitettan, avrundar Lisa Lantz.

Fotnot: Vi kan notera att Umeå Södra kommer att ha en betydligt större resebudget än exempelvis grannklubben Umeå IK i Damallsvenskan har. Man kommer att få jobba hårt för att dra in pengarna till alla resor.

Text&Bild: Anders Andersson

Lilla bilden Stefan Kullberg och Jan Eliasson, tränare i Umeå Södra FF