Hovåsvallen i spelarnas hjärta

Hovåsvallen i spelarnas hjärta

Mycket närmare havet än vid Hovåsvallen strax utanför Göteborg kommer ni inte. Så till alla tillresande lag som kommer för att möta Elitettalaget Hovås Billdal under sommaren ger vi ett hett tips. Ta med badkläderna, för här kan ni kasta er ut i vattnet från en klippa eller bara springa ifrån stranden och få ett härligt saltbad efter matchen.

Så här i inledningen av säsongen har dock Hovås Billdal haft premiär hemma men då på reservarenan Hovås Billdal Arenan som har konstgräs.
Två matcher och två förluster är ingen toppenstart i nya Elitettan men tränare Micael Berndtsson manar till lugn.
– Ifjol gjorde vi en usel vår så vi tar det lugnt och stirrar inte upp oss i onödan. Säsongen har bara precis börjat och det är viktigt att vi fortsätter att jobba metodiskt.

Vändning under hösten
Micael, du tar upp fjolårets säsong där ni i stort sett låg i bottenträsket inför höstomgångarna. Ni reste er och kom tillbaka med besked, vad hände?
– Alltid svårt att peka ut något speciellt men man kan väl säga att pusselbitarna föll på plats och under hösten förlorade vi bara två matcher, vilket räckte för att vi skulle bli ett lag för Elitettan. Här är vi nu och står inför en spännande säsong med många nya motståndarlag som vi aldrig tidigare mött.

Caroline Lindblad, lagkapten i Hovås Billdal har ett förflutet som allsvensk spelare i Jitex. För dig är det också ett nytt scenario som målar upp sig. Man kan säga att du har rest dig ifrån bänken för att få spela fotboll. Hur tänker du kring nya Elitettan?
– Tillkomsten av Elitettan är en av anledningarna till att jag tog steget att lämna Jitex där jag ofta nötte bänken. Jag vill ju spela fotboll och min tanke är väl att det kommer bli bra mycket bättre kvalitét i Elitettan än det var i motsvarande serier Söder- och Norrettan ifjol. Med lite högre status kommer mer fokus på lagen och spelarna så det kändes helt klart mycket motiverande att få vara med och spela här.

Du blev lagkapten direkt, vad bidrar du med som har erfarenheten ifrån spel i Damallsvenskan?
– Kanske lite av varje. Vi har snackat om rutiner inför matcherna, upplägg inför de långa resorna, om mat och annat så att man vet att spelarna kommer så bra förberedda man bara kan. Det blir helt klart en omställning för alla med extra långa resor. Vi har ett par lag här nere som vi kan åka buss till och vi åkte även buss till Sirius i premiärmatchen. Men det är klart att det blir segt. I bästa fall får vi en övernattning på plats inför de längsta bortmatcherna. Helt klart bästa uppladdningen och vi får se till att pussla ihop det så gott det går efter de ekonomiska förutsättningar klubben har helt enkelt. Sen när det gäller spel så hoppas jag kunna bidra med rutin under matcherna men också på träningarna där det grundläggande spelet tränas.

Noggrann planering
Att vara ett av fjorton lag i Elitettan kräver noggrannhet i upplägg och en del nya rutiner. Hur ser du på den nya seriens tillkomst och hur tror du att Hovås Billdal står sig i konkurrensen?
– Det känns som om det är en serie många väntat på i flera år, säger Micael.
– Visst blir det längre resor och allt som hör till, inte minst ekonomiska åtaganden. Men det rent sportsliga känns väldigt spännande. Det är helt klart en stor utmaning vi står inför och då tänker jag inte bara på laget som ska prestera utan för hela klubben som plötsligt tagit ett steg närmare den yttersta eliten inom damfotboll. Var vi kommer att placera oss är svårt att spekulera i. Söderettans lag känner jag ju till men har i ärlighetens namn noll koll på Norrettan och jag tror att det är likadant för alla andra. Har hört att man förr sade att Söderettan var jämnare och bättre än Norrettan men det har jag inte några belägg för.Jag utgår ifrån att alla lag är bra och att vi kommer att få spela mycket bra för att vinna matcher.
Det är 14 lag i Elitettan en ökning av två lag jämfört med Söderettan. Vilka förändringar har ni genomfört i träningen med tanke på att intensiteten i matchandet kommer att öka?
– Vi blev sent klara för Elitettan ifjol och kunde inte ”tjuvstarta” men under vintern har vi ökat antal pass men varit noga med återhämtningen. Vi har stor fokus på knäkontroll, kör mycket snabbhet och smidighet allt under övervakning av fystränaren Mauritius Alvarez. Nye assisterande tränaren ifrån ÖIS, Thomas Othbäck går in i detalj och förstärker passningsteknik och löpvägar. Målvaktstränaren Kjell Johansson ifrån Dalsjöfors är också en viktig tillgång när vi pratar försvarsspel och samspel backar – målvakt. Jag tycker att vi fått ihop ett bra gäng som jobbar på förbättringar. Att vi sen har många diskussioner ihop med spelarna gör också att förståelsen för spelet ökar och där bidrar spelare som Caroline också med sin rutin. Utmaningen för oss ligger ju i att ta nya steg och att förbättra oss- Jag är inte orolig över att vi inte direkt har någon formtopp just nu, det kommer, försäkrar Micael.

Intressanta nyförvärv
Bland nyförvärven finns redan nämnda Caroline Lindblad, back ifrån Jitex, också mittfältaren Nanna Jansson, Jitex, och Robyn Decker, QBIK. Den senare en erkänt duktig mittback och också en ledargestalt av rang. Lägg till Louise Nordenberg från Tölö IF, en kraftfull teknisk forward, och flicklandslagsmeriterade målvakten Hillevi Eklöw från Norvalla. Att kunna bredda truppen så här måste vara betydelsefullt?
– Absolut, vi har förstärkt i varje lagdel och har idag en bredare trupp. Vi kan också konstatera att ingen spelare från ifjol lämnat oss och det är inte minst viktigt med tanke på kontinuitet i truppen och sammanhållningen i densamma. En bred trupp är också viktig med tanke på att vi får fler och tuffare matcher i år. Det finns inte en chans att gå runt på i stort sett samma startelva under den här säsongen, menar Micael.

Om du får tippa, vilka vinner Elitettan och hur ser du på era chanser?
– Vi får köra vårt race så får vi se hur långt det bär helt enkelt. Som jag nämnt tidigare har vi inte jättekoll på alla lag utan får lära oss allt eftersom. Det är dock inspirerande att vi ska få möta lag som t.ex. AIK, Djurgården och Hammarby här på Hovåsvallen. Och med tanke på vad andra säger så är väl i alla fall AIK ett av de lag som tippas hamna i toppen. Vi ska spela vår fotboll och inte gå ut och ha alltför överdriven respekt mot dessa lag som har välmeriterade namn. Matchen avgörs på plan.

Nyfikenhet kan öka åskådarintresset
Har ni märkt något uppsving i intresset med anledning av att ni nu spelar i Elitettan?
– Det kan man lugnt säga. Jag bor här ute och jag kan säga att det numera tar i alla fall 40 minuter för mig att gå ut och handla lite mjölk. Många vill snacka och det är förstås bara kul. Därmed tror jag också att vi kommer att ha en hel del folk som kommer för att se våra matcher mot t.ex ovan nämnda lag. Det finns en nyfikenhet och det ska vi som förening ta vara på, säger Micael.

I det här laget finns inga professionella spelare om man sätter det ordet i betydelsen att man spelar och har betalt för det. Samtliga spelare har ett arbete eller studerar. Man hinner ändå med sex pass i veckan under försäsong och fyra bollpass samt match under säsong. Inga problem med det upplägget Caroline?
– Nej, det kan jag inte säga. Man vet ju förutsättningarna och älskar spelet så detta inklusive ett eget fyspass hinner vi med utan knot.

Under vårt besök på Skeppargården är delar av herrlaget där. Det spelar i division 4, tränar och spelar på samma arena. Inga problem med träningstiderna?
– Inte det minsta försäkrar Caroline. Det är bra sammanhållning rakt över tycker jag.

Vad betyder det att spela på Hovåsvallen som har naturgräs?
– Mycket, vi längtar hit, det känns så splittrat när vi måste lämna för att träna eller spela på Hovås Arena. Inget fel på den, absolut inte, men Hovåsvallen är vår hemmaarena och vi längtar hem!

Text & Foto: Anette Börjesson

Lagbilden har Hovås Billdal bjudit på och de här tjejerna är med på bilden

Här är tjejerna som representerar Hovås Billdal i Elitettan 2013
Överst från vänster: Johanna Larsson, Nanna Jansson, Pernilla Johansson, Taina Hartikainen, Amanda Hallesjö, Frida Boriero, Rebecca Disbrandt, Sigrid Olsson samt Robyn Decker.
Mellersta raden från vänster: Mats Wennergren lagledare, Caroline Lindblad, Amanda Svensson, Mauricio Alvarez fystränare, Thomas Othbäck ass.tränare, Matilda Östergaard, Rebecka Bengtsson samt Hasse Carlström f d materialare, idag ersatt av Jan-Erik ”Klacken” Andersson.
Nedersta raden från vänster: Micael Berndtsson tränare, Anna Lindblad, Anna Furberg, Sandra Bjurteg, Louise Nordenberg, Sissel Strömberg Bratås samt Kjell Johansson målvaktstränare.

(I truppen ingår även Sophia Lindorsson, Mikaela Örtendahl, Mimmi Larsson, Pernilla Milton, Sara Baldebo, Linn Olofsson samt Camilla Åseng.)