Dags för en guldglittrande och sprakande blågul Seger

Dags för en guldglittrande och sprakande blågul Seger

Caroline Seger - en spelare som ofta varit i medias blickfång, som suttit i SVT:s morgonsoffor men också diskuterat herrfotboll i fyran. Finns det verkligen mer att berätta om mittfältaren från Helsingborg med det tacksamma efternamnet? Ja, tänkte vi och bokade in en intervju.

På ett fik i Stockholm. Det är där Caroline Seger kliver in en helt vanlig, relativt solig, måndag i april. Den svarta skinnjackan är på och hon har hunnit med ett pass på gymmet innan hon beställer en latte och en chokladboll i kassan.

Vi pratar lite snabbt och Tyresös vinst över Vittsjö några dagar tidigare. Seger undrar hur det såg ut i Linköping när LFC mötte Sunnanå. Efter småpratet om Damallsvenskan lägger vi seriespelet åt sidan och fokuserar på tre saker: EM, fotboll och Seger. Vi börjar med EM. Mästerskapet som ska ta över Sverige under tre veckor i sommar.
– Skithäftigt, det är på hemmaplan och det som känns extra speciellt är att våra gruppspelsmatcher är slutsålda. Det känns fantastiskt, det är få förunnat att få uppleva ett EM på hemmaplan. Jag vet vad jag måste prestera i EM. Men framför allt, och det här är viktigt, så ska jag njuta. För jag kommer aldrig någonsin få uppleva detta igen. Om man kan hitta en balans mellan att prestera och njuta tror jag man har hälften vunnet, säger Seger.

Seger har just fyllt 28 år. Åtta år bakåt i tiden finns hennes genombrott. För åtta år sedan var hon en stor talang som bjöd på rubriker och talade om stora drömmar. Drömmarna finns kvar idag. Men hon väger orden i sin mun innan hon talar, hon tänker efter och framför allt njuter hon av att göra det hon älskar allra mest – spela fotboll. För att det är på fotbollsplanen hon har sin trygghetszon.
– Fotbollen har alltid varit min bubbla, oavsett vad som har hänt utanför så vet jag att här är min trygghet.

”Glöm den skiten, det går inte att jämföra”
Och nu är det där som Seger, i och med sin roll på planen men också med sina ledaregenskaper både mellan de vita linjerna och utanför dem hon ska leda Sverige under EM. När Pia Sundhage tillträdde som förbundskapten var ett av hennes första beslut att Seger, tillsammans med Lotta Schelin, skulle bära kaptensbindeln i blågult. En uppgift Seger under några år hade även i Dennerbys landslag, men som hon valde bort i början av 2012. Givetvis undrar vi varför. Varför lämnade hon rollen 2012 och varför valde hon att ta tillbaks den drygt ett år senare?
– Framför allt kände jag att det var mycket ansvar mer än att bara leda på planen. Det skulle skötas smågrejer, saker som tog mer energi än det gav. Nu känner jag mer ett lugn i det, jag måste också få vara en vanlig spelare, säger Seger men medger att det är dubbelt. Hon vill gärna ta hand om människorna som finns i hennes närhet.
– Jag är sådan som person, jag vill att alla ska må bra. Jag räddar hellre den personen istället för att gå till mig själv och känna ”vad behöver jag?”. Någonstans mår jag bra av att rädda personer.
Man får en enorm bekräftelse om det funkar. Men sen då? När hon har plockats upp ska jag plockas upp, vem plockar upp mig? Det är en balansgång, för jag mår bra av att hjälpa andra – men hur långt ska det gå?

Det är inte bara sin omgivning Seger engagerar sig i. Den som följer Seger på twitter kan ta del av hur hon drar ett strå till stacken, inte bara för att locka publik till Sveriges matcher, utan att få hela mästerskapet att lyfta.
– Jag skulle tycka att det var jättetråkigt om publiken inte kommer, för man missar verkligen någonting. Ta VM i Tyskland, jag vet ju själv hur det är att komma från Sverige och så är det 50.000 på läktaren. Någonstans ska det vara en upplevelse vart du än kommer eller vilket land du än spelar för, säger Seger.

Hur gör vi för att locka publik till matcher där Sverige inte spelar? Vi finner inget svar på den frågan under de två timmar vi diskuterar och snackar fotboll. Däremot hamnar vi i en annan debatt. Den om att damfotbollens öde, eller i alla fall det damallsvenska publiksnittet, sägs ligga i EM:s händer. Eller vid spelarna i det blågula landslagets fötter, det beror lite på vilket humör man är på. Hur eller hur är det en tes Seger inte ger mycket för.
– Jag var med de åren de sa att vi måste ha framgångar för att det ska locka publik men alltså.. 2011 hade vi en stor framgång, hur såg det ut i damallsvenskan 2012? Publiksifforna var ju inte bättre.
Seger försöker påverka där hon kan. Men hon kastar sig inte in i onödiga debatter som bara tar energi. Vissa kan man inte vinna över, då är det bara att gå där ifrån med huvudet högt.
– Om jag möter nya folk och de säger ”jämför damer och herrar”, då säger jag ”glöm den skiten, det går inte att jämföra – det vet ni redan om”. Men om någon kommer och pratar om att de inte tycker damfotboll är roligt – fine! De behöver inte titta, det är deras åsikt, säger Seger och sneglar på mobiltelefonen som ligger framför henne på bordet. Ett nytt sms har trillat in, avsändare Kosovare Asllani Varför är det intressant? För att Asllani leder oss in på ett annat intressant ämne.

”Jag är ändå ganska stolt över att vara Caroline Seger”
Det finns vissa likheter mellan Asllani och Seger. De har vunnit SM-guld tillsammans och delar ofta rum under landslagssamlingar. Men där finns också attityden de båda visade upp när de slog igenom i lanslaget. En självsäkerhet som sedan, sakta men säkert suddats bort och ersatts av allt mer vanliga uttalanden. Uttalanden och intervjusvar som inte sticker ut ur mängden.
– Detta tänkte jag faktiskt på Alva. Jag kommer ihåg hur jag själv va. Med glimten i ögat, man säger lite roliga grejer och sen kommer man till ett mästerskap och kanske inte presterar. Istället för att inse att prestationen inte har med personligheten att göra så trycker vi ned dem. Tror du att vi någonsin vill säga något sådant igen? Nej, och vad händer då? Jo, vi blir ”tråkiga”. Det är lite farligt, för vi tappar alla dessa personligheter, säger Seger. Hon har förändrats under åren i mediebruset. Under åren på fotbollsplanen. Men en sak är säker. Hon är sig själv.
– Jag kommer aldrig bli någon annan än mig själv, och jag är ändå ganska stolt över att vara Caroline Seger.

Må så vara att Seger är Seger och aldrig kan bli någon annan. Men vi tar oss också tid att diskutera en del av den kritik som framförts om Seger under de senaste åren. En del av kritikerna säger att Seger sällan presterar under en hel fotbollsmatch. Det är kritik Seger inte tagit del av och hon låter förvånad när den kommer på tal.
– Jag är bara en människa, kritik påverkar mig. Det är viktigt att reflektera över vart man ska ta kritiken ifrån. Ska jag ta den från media? Nej. Jag lyssnar på människor som verkligen känner mig.

”Känns som det är dags för ett nytt guld”
1984. Året innan Caroline Seger föddes och långt innan hon påbörjade sin egen fotbollskarriär vann Sverige EM-guld i fotboll. För första, och hittills enda, gången någonsin. Vi frågar kaptenen vad som krävs för att Sverige ska ha möjlighet att dubbla antalet EM-segrar. Att undvika (fler) skador är en nyckel Seger lyfter fram. Att hitta flytet en annan.
– 84, vad länge sedan. Då var man inte ens född. Jag har sett en del bilder på det i alla fall. Det känns som att det är dags för ett nytt guld.
Det är svårt att inte hålla med Seger på den punkten. Det börjar bli dags för ett nytt mästerskapsguld. En guldglittrande och sprakande blågul Seger.


Text & Foto: Alva Nilsson