Oavgjort gladde inte blekt Linköping

Både Jitex BK och Linköpings FC fick det de hade i utgångsläget när de kom till matchen i snålblåsten på Lindevi ip, nämligen en poäng. Däremot var det tydligt att åtminstone bortalaget inte fick vad de kom för med slutresultatet 1-1.

- Det är en match som inte direkt bjuder på något spel, mest en massa kampmoment, sade Linköpings tränare Martin Sjögren.

På hemvägen och ännu mer i efteranalysen med videons hjälp får laget och inte minst lagledningen fundera på hur den sprakande offensiven vid 3-0 i onsdags mattades av till mer beskedligt tempo bara några dagar senare för LFC.

Det blåste på konstgräset i Lindome men Martin Sjögren använde bakdörr för att ursäkta sig från insatsen.
- Jag tycker inte vi gör någon bra prestation, jag är inte nöjd och det är ingen av spelarna heller. Planen är snabb, som är linoleumgolv men det är inte planens fel att vi inte gör bättre ifrån oss.

I matchinledningen hade Jitex ett par farliga frilägen men Sofia Lundgren avvärjde och efter drygt 30 minuter kom istället ett mål för gästerna.
- Det är ett fint mål av Renée Slegers, hon drar upp den i bortre krysset, sade Martin Sjögren och hittade något att berömma i dysterheten.

I Jitexlägret fanns en lite mer positiv syn på matchutgången. Målskytten Elin Sandgren som prickade rätt med en nick efter hörna i början av andra halvlek summerade samtliga spelminuter:
- Jag tycker vi gör en bra match och är förtjänta av en poäng. Efter deras mål blir vi lite sämre och faller ner lite men kvitterar och håller sedan i matchen.

Vad gör ni bra spelmässigt?
- Vi är bra när vi vågar hålla i bollen, har ganska bra omställningsspel och en del bra kombinationer som i och för sig kan bli bättre.

Efter Elin Sandgrens fullträff till 1-1 hade båda lagen 40 minuters speltid som blev ineffektiv tid utan att få in bollen.
- Vi har inte så många chanser, de kanske är lite farligare. Det är skönt att vi fick med oss en pinne, sade hon.

Rufus 2013-05-13 14:27

Föga förvånande att det ser ut som det gör med Linköpings prestationer nu i vår. Om INEFFEKTIVITET är nyckelordet för det bristfälliga anfallsspelet, så är OBALANS nyckelordet för försvarsspelet. Det är inte bara jag som konstaterat detta. LFC-tränaren Martin Sjögren förklarar sitt lags bleka insats med att man medvetet satsat på en föryngrad trupp till säsongen 2013 och då kan det givetvis bli så här ojämnt och ibland rent undermåligt. Martin har förstås rätt i det detta - det är berömvärt av klubben att ta in unga spelare med meriter mest från F19, Norr- och Söderettan, div. 1 och div. 3. Alla är dock talangfulla och förhoppningsvis damallsvenska stjärnor i vardande.

Mer oroande är att årets nykomponerade backlinje blandar lysande insatser med fatala missar. Man hade hoppats på att rutinerade giganter som Nilla Fischer och Charlotte Rohlin skulle ha hittat fram till en vattentät mittlåskombination efter sex spelomgångar. Enligt rapporter från mötet med Jitex spelade ingen av dem på landslagsnivå, fast det borde väl inte krävas när man möter botten/mittenkonkurrenter som Jitex... Nå, positionen är fortfarande ovan för en mittfältsrese som Ficher och Rohlins ringrost tar naturligtvis sin tid att bli av med. Ibland blir det dock osynkroniserat och lämnar blottor och situationer som en storspelande målvakt - Sofia Lundgren - får göra sitt yttersta för att neutralisera.

Nostalgiker minns kanske att för inte så många säsonger sedan ansågs Linköpings FC ha Damallsvenskans bästa backlinje, ja, rentutav en "världsklassig" uppställning, som stavades Skålberg-Rohlin-Ikidi-Krantz. Varför skulle inte historien kunna upprepa sig?

Martin 2013-05-14 20:19

Jag vill påstå att LFC:s största problem i defensiven är att man tappar för mycket boll på mittfältet med farliga spelvändningar som följd. Jag skulle gärna se att LFC börjar variera spelet mer och inte känner sig tvingade att 'lira' sig igenom ett samlat motståndarförsvar. Man har snabba spelare där framme och en relativt passningsskicklig backlinje så varför inte testa den långa bollen oftare.

I hemmamatcherna som jag sett har LFC genomgående varit för omständiga i spelet såväl i försvaret, det är inte 'fult' att rensa i straffområdet, som i anfallet. Det känns som man försöker spela ett spel man inte har material för där det fokuseras för mycket på 'lir' och för lite på 'effektivitet.