Delad poäng mellan Sirius och Umeå Södra

I en stentuff fight med två ramstarka försvar tappade Sirius säsongens första poäng. Även nollan i kolumnen för baklängesmål raderades ut.
Hemmalagets Caroline Lundberg på knä i en av många hårda strider.

Sirius inledde starkast. Under de första tio minuterna var det ingen tvekan om vilket som var det spelförande laget. Laget byggde upp flera möjligheter men de riktiga farligheterna uteblev. Sakta men säkert åt sig Umeå Södra in i matchen.
Umeå backar hem och med ett försvar där alla spelare ser både högre och bredare ut än Sirius anfallare stör de effektivt ut alla möjligheter för hemmalaget att bygga upp passningsspelet.
Med försvaret i ordning kan Umeå börja bygga upp ett anfallsspel. Samma sak händer dock även för dem när de närmar sig Sirius mål. Hemmalagets försvarsspel är det sannerligen inget fel på och Umeås anfall blir precis lika uddlösa som Sirius.
Spelet koncentreras allt mer till mitten av planen där det fortfarande finns lite utrymme att börja bygga upp ett fungerande spel. Sirius vanligtvis rappa passningsspel lyser med sin frånvaro och ett påtagligt stört hemmalag har svårt att komma tillrätta med gästernas effektiva försvar och defensiva spel.
Först i 25 minuten kommer matchens riktiga farlighet när Sirius Jenny Jansson får på en lobb som först verkar dala långt över mål men bollen dyker snabbt och tar i ribban.
Tio minuter senare kommer kallduschen för Sirius. Nollan i kolumnen för insläppta mål spricker när Umeå Södras Elin Karlsson i en kontringssituation lyckas få en tå på bollen, som i ultrarapid rullar in i Sirius mål trots att en desperat jagande Malin Winberg så när hinner upp den.
Umeås keeper Alyssa Whitehead och Sirius Jenny Jansson ligger i konstant krig med varandra och flera gånger blir Jenny liggande på marken efter att ha blivit hårdhänt omhändertagen av den hårdföra målvakten.
En bit in på stopptid tar dock hämnd för alla smällar när hon lobbar in Sirius kvittering.
I andra halvlek rivstartar Sirius och bara ett par minuter in i halvleken är Sirius nära att ta ledningen efter ett fint förarbete av Jenny Jansson som bäddar för Caroline Lundberg som duttar bollen precis utanför.
Sirius har börjat halvleken betydligt bättre än den föregående och på sin kant bygger den oförtröttliga terriern Allysha Chapman upp anfall efter anfall. Tyvärr följde inte precisionen riktigt med när hon snörde på sig skorna för dagen och allt för många inspel hamnar framför fötterna på Umeåspelare.
De i publiken som kommit för att få se en kavalkad av grymma målchanser lär ha gått hem svårt besvikna för inget av lagen kommer i läge för att riktigt hota målvakten. I stället väger matchen fram och tillbaka på mittfältet.
Dock händer något de sista tio minuterna. Sirius får ordning på växellådan och kastar i överväxeln. Ett allt tröttare Umeåförsvar backar hem och sluter muren mot en rejäl anstormning. Trots det hårda trycket lyckas inte Sirius överlista storspelande Alyssa Whitehead och matchen slutar oavgjord.
– Vi visste om att Umeå Södra skulle spela så här, säger Sirius lagkapten Mikaela Björklund besviket. Trots det lyckades de med sin taktik att backa hem och inte ge oss ytor att bygga upp spelet på.

IK Sirius FK – Umeå Södra FF 1 – 1 (1 - 1)
Mål: Sirius: Jenny Jansson (45), Umeå Södra: Elin Karlsson (36)
Publik: 205

Text och foto: Mats Karlström