Hovås Billdal tog Umeå Södra i spurten

En stark kämpainsats gav Hovås andra raka segern i Elitettan när Umeå Södra FF besegrades. Även om segern kändes fullt rättvis satt den ganska långt inne. En mållös match i över 80 minuter förbyttes mot 2-0 inom loppet av fem minuter just när klockan passerat 80. Pernilla Miltons lobb (!) i matchminut 81 var en rejäl bomb, och delikatess, dessutom på damfotbollsveriges kanske längsta målvakt Alyssa Whitehead. Robyn Deckers vältajmade nick i matchminut 86 var ett fantastiskt vackert mål mot ett möjligtvis något passivt Umeå-försvar.

Det var annars bortalaget Umeå som började bäst. Redan i andra minuten ordnade man fram en hörna som slogs av Kaisa Ranki (sedermera utsedd till Umeås bästa spelare för dagen), dock resultatlös sedan Hovås-försvaret rensat bort bollen. Umeå kändes dock säkra och visade upp en hel del kvalitet inledningsvis. Hovås Billdal fick verkligen kämpa om bollarna och se till att man låg rätt i positionerna när just Kaisa Ranki och delade skytteligaledaren (5 mål) Therese Kapstad låg och högg offensivt. Det var mycket kamp och även om pendeln skulle slå över till hemmalagets fördel så var det Umeå som hade det mesta av kontrollerat spel första 20. I matchminut 13 var Kapstad oerhört nära att komma igenom i kamp med Anna Furberg, men en förstklassig "fläk-rensning" av Furberg räddade Hovås Billdal från att utsättas för ett friläge emot sig och målvakten Sandra Bjurteg.

Hovås Billdals, och kanske matchens då bästa målchans kom i matchminut 20 när hemmalagets Lousie Nordenberg (4 mål i Elitettan) träffade utsidan av stolpen. Hemmalaget fick efter detta en mycket bra period, rullade boll fint, särskilt ute på vänsterkanten med en hel del bra kombintioner, skarvar och överlapp. Umeå stack upp i 30e minuten genom Therese Kapstad men i övrigt var det Hovås Billdal som hade andra hälften av första halvlek. Ett pressat skott från Frida Boriero i 38e minuten höll sånär på att överlista Alyssa Whitehead som med hela sin fulla långa längd sträckte ut och räddade till hörna. Det kunde ha varit ett riktigt drömmål men räddningen höll hög klass. Vi gick till pausvila med 0-0 men underhållningen hade varit bra och man kunde se i ögonen på Hovås Billdals huvudtränare Micael Berndtsson och lagledare Mats Wennergrenatt de var tämligen nöjda med spelet, att disciplinen man visat borta mot Kalmar, konserverats.

När så huvuddomare Lovisa Johansson blåste igång den andra halvleken var det återigen ett ställningskrig ute på banan. Bortalaget Umeå såg ut som de ryckt upp sig i "paussnacket" och stod emot bra. I matchminut 54 vill dock hemmalaget ha straff när Camilla Åseng föll i Umeås straffområde. Åseng utmanade, skulle ta sig förbi och föll nog mer över motståndarfot än boll. Men domaren friade och trots att det osade straff får man nog konstatera fingertoppskänsla av Lovisa Johansson. Straffen hade känts tuff mot Umeå då intensiteten var ganska låg i situationen.

Umeå kom upp och hittade möjligheter, ett hyfsat skott från Anna Gruffman i matchminut 58 räddades dock av Sandra Bjurteg. Man bytte chanser för endast ett par minuter senare klippte Camilla Åseng till strax utanför offensivt straffområde men Umeå-keepern kunde se bollen fara över hennes ribba. När matchuret så passerat 80 minuter kunde vi konstatera att matchen fortfarande var mållös i en ganska chansrik match.
Brisen från havet och solen som under eftermiddagen tagit sig igenom molntäcket gjorde att de runt 120 åskådarna nog hade haft en ganska trevlig tid ändå.

Då kom bomben som förbytte harmoni mot eufori bland hemmasupporters. Pernilla Miltons lobbskott strax utanför straffområdet såg först ut att gå över målburen. Men en riktigt stygg båge, sett ur Umeå-keeperns perspektiv, gjorde att bollen dök ner precis i hennes högra kryss, just där stolpe och ribba möts. Trots att Alyssa Whitehead var på bollen kunde hon inte förhindra baklängesmålet. Ett riktigt snyggt mål och hemmalaget hade tagit ledningen med 1-0. Stärkta av ledningsmålet fortsatte hemmalaget att trumma på och som ett brev på posten kom 2-0 i 86e. Hemmalagets bästa spelare, amerikanska mittbacken Robyn Decker, smög upp i straffområdet och på ett väl avvägt inlägg kunde hon med kraft skalla in 2-0 mot ett ganska passivt Umeå-försvar. Ridå bortalaget, vilt jubel bland hemmaspelare, bollflickor och publik.

Matchen slutar 2-0 (0-0) på natursköna Hovåsvallen och Hovås Billdal tar sig därmed upp på samma poäng som Umeå i serien. Detta var andra raka segern för Hovås Billdal som ju besegrade Kalmar borta i förra omgången. Sex poäng och 4-0 i målskillnad, det verkar som att Hovås Billdal vuxit sig in i Elitettans mundering och laget är rejält på gång. Så passande då att profiler som Peter Gerhardsson (BK Häckens tränare, fd tränare i damallsvenska Bälinge) och Nicklas Karlström (mångårig allsvensk spelare och expert i TV-sändningar) fanns på plats i solen på Hovåsvallen.

Text: August Dunér

Text: August Dunér