Pernille Harder räddade 3-poängaren åt Linköping

Piteå IF bjöd Linköpings FC värdigt motstånd men fick ge vika de sista minuterna och förlorade med 1-2.

Efter första halvlek ledde PIF genom mål av Clara Markstedt som matchen igenom var ett ständigt orosmoment mot LFCs mittförsvar där Nilla Fischer tog de flesta kamperna. Det kostade till slut henne ett gult kort.
Clara fick en perfekt djupledspassning från Sofie Persson när hon bröt igenom och gav hemmalaget ledningen efter 20 minuter. 1-0 stod sig i halvtid och fram till slutkvarten.
Linköping hade greppet om matchen och PIF pressades allt längre ner i banan.
Två fasta situationer skulle blir hemmalagets öde.
Efter en hörna kvitterade Nilla Fischer.
Faith Ikidi var som vanligt planens gigant. Matchen fick mot slutet två avbrott när Piteå-backen vårdades. Hon kom tillbaka och räddade faktiskt en boll på mållinjen innan Pernille Harder tryckte in segermålet i 84:e minuten. De sista minuterna fick Faith tillbringa utanför plan. I ett sista försök att nå kvittering hade Piteå ett par farliga hörnor, det gav poäng senast mot Vittsjö, så hoppet fanns in i det sista. Men det blev ändå att Linköping höll undan och därmed tog tredje raka segern som ger häng på medaljplatserna i serien.

Tränarkommentarer
Martin Sjögren, Linköpings FC:
- Vi gör ingen bra prestation, vi skapar knappt några målchanser. Självklart är jag jättenöjd att vinna idag. Vi vinner med 2-1 efter att ha gjort två mål på två fasta situationer. Vi har inte gjort så många mål tidigare på fasta och idag gör vi två, vilket räddar oss. Helt klart är jag nöjd.
Ser man till målchanserna hade oavgjort varit ett rättvist resultat, kanske till och med att Piteå skulle ha vunnit. Spelmässigt är vi dock bättre än Piteå idag. Men Piteå är starka och det är svårt att spela anfallsspel mot ett tight Piteå. Vi har flyt just nu och det gör att vi vinner denna typ av matcher.

Stellan Carlsson, Piteå IF:
- Otroligt tungt att förlora med uddamålet, det är inte första gången det händer i år. Nu gäller det att vända på skutan och börja vinna den här typen av matcher. Men jag tycker att spelarna gör en stark insats ändå, nu gäller det bara att samla ny kraft i morgon och jobba mot matchen på söndag mot Göteborg.
Precis som Martin säger släpper vi inte till något bakåt. Jag tycker att vi kontrollerar matchen och det blir två fasta situationer som avgör.

Martin 2013-06-05 21:41

Mycket skönt att LFC lyckades 'kriga' sig till 3 poäng när egentligen inget stämde spelmässigt, man har av tradition alltid haft svårt mot lag med defensivt fokus som inte vill 'bjuda upp' till spel.

Mycket handlar som vanligt om Pernille Harder, hur ska vi få stopp på henne när EM-premiären drar igång, men även Renée Slegers har fått en nyckelroll med sitt fina tillslag vilket hon ju fick två assist för i denna match. Lite kul detalj är ju annars att Pernille firade Danmarks nationaldag med att avgöra matchen.

Annars kul att Stina Blackstenius fick en hel halvleks speltid idag. Med tanke på att Pia valde att plocka med två 17 åringar i truppen till Brasilien-matchen så har ju de yngre svenska talangerna fått ytterligare inspiration i sin strävan att bli bättre. Stina B är ju också en rätt 'ovanlig' forwardstyp med sin fysik och förmåga att 'täcka boll' vilket gör att hon nån gång i framtiden kommer få chansen med fortsatt utveckling.

The Observer 2013-06-06 07:56

Ja, Harder måste vara en av LFC:s bästa värvningar någonsin. Nu vill vi se Harder och Blackstenius börja på topp från start, då kan man börja tala om att man har ett anfall.

Matchen var väl också ovanlig på ett annat sätt, sällan som LFC fixar att vända ett underläge och särskilt så sent i en match. Verkar dock inte varit någon bra match i övrigt (av livescore att döma). "Reaktion" efter Malmö-matchen?

Litet synd om PIF - kanske blir bottenstriden extra intressant i år - resten av denna omgång kan vara en liten vattendelare - om Jitex, Sunnanå och Vittsjö förlorar och Mallbacken vinner gör de senare ett litet ryck och då finns det en kvartett "avstigningskandidater" runt 5-6 poäng.

Strandvallen nästa!

Rufus 2013-06-06 11:44

Ja, Linköpings "superdanska" Harder, med alla sina framspelningar och snygga mål, tycks bli den faktor som gör skillnaden mellan toppen eller botten för LFC. Otroligt, men samtidigt lite skrämmande. Det gäller alltså för pigga Pernille att stå på benen säsongen ut!