Kristianstad vände trenden med femetta

Med 5-1 mot Sunnanå SK bröt Kristianstads DFF sin förlustsvit på tre raka matcher. En viktig seger som dessutom förbättrade tränaren Elisabet Gunnarsdottirs välbefinnande.
En av Kristianstads bästa, Johanna Rasmussen håller undan för Perpetua Nkwocha.

- När man har ett så bra lag att jobba med är det jobbigt att förlora och släppa in elva mål på tre matcher, det är mitt ansvar, sade hon.

Tre tunga smällar i de senaste omgångarna, men dagen innan Sunnanå kom till Vilans ip fick Kristianstad tre spelare i Pia Sundhages senaste landslagstrupp. Hedvig Lindahl, Josefine Öqvist med tidigare erfarenheter får med sig Marija Banusic till lägret och Brasilienmatchen i Stockholm om två veckor.

Extra självförtroende eller ökad press på supertalangen?
Svaret lämnade Marija Banusic när hon fångade upp Margret Lara Vidarsdottirs läckra klack och slog till med 1-0 redan efter 48 sekunder.
- Det har inte varit någon press. Sedan uttagningen har det känts som vanligt, det är kul och bara fotboll, sade hon.

Bara fotboll handlar det sällan om på plan när Marija Banusic får bollen och kan driva den med sin fina teknik. Det blev dock inte mer än 40 minuter speltid i försommarhettan och en olycklig varning, en förseelse när hon gick ut för att dricka gör att hon missar söndagens match mot Tyresö.
- Varningen fick jag för att jag hade flaskan på plan, sade hon om det formella regelbrottet.

Marija Banusic ska dock kunna vara tillbaka om en knapp vecka, i sista seriematchen före EM. Båtbensskadan som gjorde att hon fick stå över senast hanterades med ett skydd i torsdagsmatchen.
- Det kändes bra att spela med skyddet och det kändes bra i matchen, vi hittade samarbetet däruppe snabbt.

Målrikt som vanligt
Matcherna mellan Kristianstad och Sunnanå brukar bli målrika och Margret Lara Vidarsdottirs 2-0 i åttonde minuten sade inte mot att det mesta skulle handla om rappa anfall även denna gång.

När Kristianstad inte behöll trycket de närmaste minuterna kunde ändå Sunnanå jobba sig in. Perpetua Nkwocha som verkligen slet på mittfältsytan i första halvlek hittade Julia Spetsmark med en snygg, öppnande passning till 2-1 efter dryga 20 minuter.

Sunnanås försök framåt var inte oävna men det fattas mycket i försvarsspelet för att man ska kunna kalla sig allsvenskt lag med gott samvete.

Johanna Rasmussen som närmade sig högstanivån med många aktiva minuter, ständigt synlig och spelbar använde sin fina inläggsfot och träffade rätt vinkel så att Margret Lara Vidarsdottir bara behövde sträcka fram sin fot och 3-1 var ett faktum bara knappa minuten efter Sunnanås reducering.
- Det var tungt, vi försöker gå framåt men med så tidiga mål får vi uppförsbacke, sade Julia Spetsmark.

Skadan var redan skedd och andra halvlek blev en parentes när Kristianstad snabbt fick första målet också där med 4-1 av Josefine Öqvist.
- Vi måste försöka hålla tätt, när vi har gjort första målet och tagit ledningen har vi faktiskt tagit poäng också, fortsatte Julia Spetsmark.

Sunnanå förföljs av storförluster, 5-1 för tredje gången sedan sista målet välförtjänt bar Johanna Rasmussens avtryck med sista tillslaget.

Kristianstad fick ordning på offensiven och stoppade blodflödet i precis rätt stund. Bortamatcher mot Tyresö och Örebro avslutar nu vårsäsongen.
- Jag är jättenöjd, tittar man på helheten är det en bra genomförd match och vi tar med oss positiva tankar. Vi skapar inte bara många mål utan mycket lägen, sade Elisabet Gunnarsdottir.