EM-domaren valde bort toppmötet

Sveriges, enligt många, bästa domare Jenny Palmqvist kommer inte att döma onsdagens seriefinal mellan LdB FC Malmö och Tyresö FF. Istället dömer Palmqvist mötet mellan Linköpings FC och Umeå IK, hennes blott fjärde match för säsongen i Damallsvenskan.
Jenny Palmqvist svensk internationell domare.

Jenny Palmqvist har rehabtränat under stora delar av inledningen av Damallsvenskan. Bara för några veckor sedan dömde hon sin första match i årets serie, matchen mellan Jitex och Tyresö den 18:e maj. Det var alltså lite drygt en månad sedan hon klev ut på planen med pipan i högsta hugg för första gången detta år på toppnivå. Således har den svenska EM-domaren inte haft en optimal uppladdning inför mästerskaået. Men nu är hon igång igen. Efter matchen mellan Tyresö och Kristianstads DFF tog damfotboll.com ett snack med Palmqvist för att checka av EM-formen och höra varför hon inte kommer att döma det där toppmötet i Malmö.

Vi börjar med att höra efter hur känslan är efter de tre matcher hon fått göra hittills i Damallsvenskan. Hur är det egentligen att äntligen vara med i matcherna igen?
– I och med att jag är lite äldre kan jag inte säga att jag känner mig som en kalv på grönbete, men definitivt som en ko på en äng. Det är så skönt, då vet man att alla timmar jag lagt ner på rehab är värt det – för jag älskar verkligen att vara på banan, säger Palmqvist och ler stort några minuter efter att hon blåst av mötet mellan Tyresö och Kristianstad – en match hemmalaget vann med 5-1 och där Palmqvist hade bra kontroll på matchen.

Månader av rehab och ganska få matcher i kroppen, det har funnits en viss oro för att hon inte ska vara i tillräckligt god form när EM sparkas igång om drygt en månad. Men Palmqvist lugnar oss och säger själv att hon är redo för både fystester och matcher.
- Självklart har det inte varit ultimat. Men idag känner jag att jag är kanske 95%, men jag har fortfarande ett par veckor på mig innan EM drar igång. Testerna ska inte vara något problem, det är jag inte orolig för. Det jag känner är att det har varit ganska lite matchning, men jag känner ändå att det sitter. Det känns bra.

En sista match i Damallsvenskan återstår innan allt fokus landar på EM i Sverige. Ett mästerskap Palmqvist ser som en perfekt avslutning på en lång, och framgångsrik, internationell karriär. Hon drömmer om att få döma en EM-final, men ser ändå hellre att Sverige spelar finalen på Friends Arena. Det skulle innebära att Palmqvist inte har någon möjlighet att döma den matchen. Men det är smällar man får ta.
Den sista matchen Palmqvist dömer före EM är i n t e toppmötet mellan LdB FC Malmö och Tyresö, istället kommer hon att stega ut på Folkungavallen i Linköping.
Men du hade möjligheten att döma Malmö-matchen, reprisen på fjolårets mest omsnackade match?
– Ja, det hade jag säkert men med tanke på historiken från förra året så låter jag någon annan få äran att döma den matchen, säger Palmqvist.

Men du valde bort det. Jag tänker ändå att toppmöten ger ännu bättre träning?
– Jo, visst är det så. Men, det känns onödigt att åka ner och röra upp känslor.

Här kommer vi tillbaka till den där matchen i sista omgången ifjol. När LdB FC Malmö och Tyresö möttes i en ren guldmatch. Det diskuteras fortfarande om den där bollen var över mållinjen eller ej?
– Som jag har sagt tidigare; Det är tufft för Malmö att åka på den smällen, jag är bara glad att jag tog det beslutet jag gjorde – med facit i hand. Men det är onödigt att åka ner nu och ta exakt samma match, avslutar Palmqvist.

Seriefinalen mellan LdB FC Malmö och Tyresö FF döms istället av Pernilla Larsson. Även Larsson har internationell erfarenhet och dömde bland annat finalen i U20-VM förra året och står troligen näst på tur av de svenska domarna att döma ett internationellt mästerskap som Sveriges representant i domarkåren.
Men först ska Jenny Palmqvist döma i ytterligare ett mästerskap. Därefter lägger den rutinerade och populära domaren från Göteborg i alla fall den internationella matchpipan på hyllan.