Derby utan mål

Matchen mellan Djurgården och Hammarby slutade 0:0 och just nu är det Uppsala och Eskilstuna som har kommit ett litet steg närmare Damallsvenskan medan Stockholm och Solna jagar topplatserna. Hammarby har inte vunnit ett enda av tre derbyn och endast tagit två av nio möjliga poäng.
Angelika Johansson (Hammarby) nickar i stolpen (Foto: Anders Henrikson)

Kulissen hade kunnat vara bättre. Trots sol och hyggliga temperaturer tog sig endast 182 till Kristinebergs IP för att se klassikern mellan de båda Stockholmslagen. Som vi tidigare rapporterat om bar Hammarby favoritskapet eftersom truppen som de grönvita kan mönstra har klart mer meriter än Djurgårdens startelva som består av ett gäng tonåringar kryddad med tre spelare som är 20 och äldre.

Hammarby hade mer bollinnehav både i den första och i den andra halvleken. I den första var dock Djurgården närmare ett ledningsmål och gästerna kunde tacka sin målvakt Hilda Carlén samt motståndarnas oförmåga att göra mål i ytterligare två situationer där det hade varit möjligt att ta ledningen. Djurgården försvarade sig effektivt och försökte sig på blixtsnabba omställningar på sinda felvända offensivspelare Madeleine Stegius och Alexandra Höglund som försökte dra med sig ett antal bra passningar av främst Irma Helin.

Den andra halvleken dominerades nästan totalt av Hammarby som nu ville kriga in det där målet som behövdes för att hänga på IK Sirius och Eskilstuna United i toppen. Angelika Johansson och Susan Varli försökte gång på gång att manövrera ut hemmalagets backlinje där Elin Nilsson med sina 22 år är klart äldst.Men kom de förbi en motståndare så fanns den nästa redan där. Linda Augustsson får stå som ett exempel hur Djurgården försvarade sig med stor hjärta.

Närmast ett förtjänt ledningsmål kom Hammarby när Angelika Johansson nickade mot insidan av stolpen eller när en felfri agerande Tove Enblom i Djurgårdsmålet storräddade ett skott till hörna.

Matchen slutade oavgjort 0:0. Ett resultat som åtminstone för dagen hjälper varken Hammarby eller Djurgården mycket. Djurgården stannar kvar i nedflyttningsträsket och kommer att möta den oväntade tabelljumbon Sundsvalls DFF nästa vecka. Senast Hammarby besegrade Djurgården i en seriematch var för fem år sedan då man vann med 3:0 mot ett Djurgården som då mönstrade stjärnor som Nadine Angerer, Ariane Hingst och Victoria Svensson. Endast en spelare från den matchen var kvar i dag, eller rättare sagt tillbaka: Hammarbys Matilda Agné. Efter segern 2008 blev det sju raka förluster, på så sätt är dagens oavgjorda resultat ett framsteg trots att Djurgården var säkert gladare över poängen.

Hammarby måste nästan vinna hemma mot serieledande IK Sirius för att inte tappa alltför mycket mark. Elitettans toppmatch spelas för övrigt nästa onsdag kl. 19.00 på Kanalplan. Därmed krockar man med landskampen mellan Sverige och Brasilien som spelas på Söderstadion endast en T-banehållplats längre bort. Prata om dålig timing. Landskampen kom till efter att Hammarby - Sirius hade bokats in, men man borde kanske ha försökt hitta ett annat datum.