Dags för nya finska profiler i ”Helmarit”

Dags för nya finska profiler i ”Helmarit”

Finlands damlandslag i finsk folkmun kallat ”Helmarit” mönstrar en ny spelargeneration till EM, utan Anne Mäkinen, Laura Österberg Kalmari och Sanna Valkonen som har lagt fotbollsskorna på hyllan. Damfotboll.com har pratat med Leena Puranen som missade sitt hemma-EM för fyra år sedan och ser fram emot årets turnering i sitt andra hemland. Leena spelar sedan flera år i Sverige.

Laura Kalmari är en finsk hjältinna. Så ljöd rubriken av en finsk kvällstidning dagen efter Finland hade slagit Holland med 2-1 i sitt hemma-EM för fyra år sedan. Laura hade gjort bägge målen och gått förbi landets fram till dess målfarligaste landslagsspelare, legendaren Jari Litmanen. Och Finland hade säkrat en plats i kvartsfinalen.

Tredje slutspelet på rad
Finland spelar nu för tredje gången i rad ett EM-slutspel. Detta är för sig redan en stor framgång för finsk damfotboll. Men den här gången är det lite annorlunda. De stora profilerna i det finska landslaget spelade sin sista turnering 2009: Anne Mäkinen, Laura Österberg Kalmari och Sanna Valkonen har slutat. Finländaren Michael Käld har bytts ut mot svensken Andrée Jeglertz som förbundskapten och det är en ny generation spelare som fick ta över rodret.
Kommer de precis som de blåvita trupperna 2005 och 2009 klara gruppspelet och gå till kvarten? Blir kanske till och med en finsk spelare vald till turneringens bästa spelare så som Anne Mäkinen i England för åtta år sen?
Medan Finland 2005 utmärkte sig av sin starka centrallinje, så tycker Anne Mäkinen att 2013 års upplaga utmärker sig genom ett starkt kollektiv och en otrolig stark laganda.
Så har det alltid varit i det finska damlandslaget och det är skönt att se att det fortsätter.
– Har någon problem så är de andra där och säger vi stöttar dig, sade Anne Mäkinen i en intervju i finsk TV nyligen.

Motgångar före EM
Men, laget har drabbats av motgångar. Två nyckelspelare har korsbandsskadats i år: Linda Sällström, Linköpings-anfallare och en av Europas snabbaste på banan, en spelare som kunde ha fått sitt internationella genombrott just i årets EM, drabbades för andra gången på bara ett år. I maj kom sedan ytterligare en dålig nyhet: lagkaptenen Maija Saari, mittback i allsvenska nykomlingen Mallbacken, hade även hon slitit av korsbandet.

Och hur ska Finland lösa problemet med att det finns stora talanger som Åland Uniteds 18-åriga forward Adelina Engman som skulle kunna vara aktuell för A-.landslaget i EURO 2013, men som samtidigt skulle behövas i Finlands EM-slutspel för F19 en månad senare i Wales? UEFA tillåter inte spel i båda turneringar. Landslagsledningen får bestämma sig.

Efterlängtat EM
I Jitex spelar tre finska landslagsspelare som är aktuella för EM: målvakten Minna Meriluoto, mittfältaren Leena Puranen och forwarden Annica Sjölund som precis har kommit tillbaka från en korsbandsskada. Damfotboll.com har pratat med Leena Puranen som missade sitt hemma-EM för fyra år sedan p g a samma tunga skada.
– Det känns riktigt kul att det närmar sig nu, säger Leena.
– Vi har pratat mycket om att njuta av denna tid nu före och under EM, och inte tänka för mycket. Det kommer att vara en härlig upplevelse för alla. En chans till att vara med på nästan hemma-EM för mig.

Leena Puranen vet hur det känns att bara få sitta på läktaren medan ens lag står där nere på plan och nationalsången spelas inför 17.000 åskådare. Tysklands gigant Steffi Jones har en gång sagt att detta är just det vad fotboll handlar om. Att få spela för sitt land och få gåshud när man lyssnar på sitt lands melodi. Just därför vet Leena Puranen hur det känns för Sällström och Saari.
– Det är så klart väldigt tråkigt för dom och för laget. Maija var ju också vår kapten. Men vi har klarat oss genom skador innan och blivit starkare. Nu måste alla ta större ansvar på plan och utanför, jag är säker på att vi kommer fixa detta också.

”Helmarit” ett starkt kollektiv
Det låter som finsk sisu och om det är något som utmärker Finland så är det nog det starka kollektivet och en stämning i truppen som alltid är snäppet bättre än i de allra flesta andra lag. ”Helmarit” som damlandslaget kallas råkade nyligen ut för en 0-3-förlust borta mot Frankrike. Men det var ingenting att deppa över, Frankrike är en av tre guldfavoriter i årets EM-turnering och har gått från klarhet till klarhet sedan 2009. Och försvarsspelet fungerade stundtals riktigt bra trots tre baklängesmål. Men då fanns alltså Maija Saari på plan och bredvid henne Piteås Anna Westerlund.

Vilket Finland kan vi förvänta oss i EM nu, hur kommer ni att spela och har ni snackat om en målsättning?
-– Kompakt försvarsspel är vår styrka. Sen när vi vinner bollen har vi olika lösningar på kontringar. Vi kommer att möta väldigt bra lag, men vi tar en match i taget och det viktiga är att ha känslan före varje match att vi kan vinna. Målsättning är att gå vidare från gruppen och sen som sagt ta en match i taget.

Detta låter ju bekant, det är en fotbollsfilosofi som är ganska utpräglat och utspridd bland fotbollslag. Men så enkelt det låter, så enkelt är det ju också. Ta en match i taget, försöka vinna och när man sedan tittar upp och på tabellen och man har fyra, fem eller fler poäng, då har man gått vidare.

En sak som har förändrats sedan Andrée Jeglertz tog över för fyra år sedan, kommer vi även märka av i år. Det finns fler och fler spelare ur den finska ligan som testas i landslaget och som platsar i truppen. Adelina Engman har vi redan pratat om. Finns det fler namn som kan komma att överraska oss som vi inte känner till i Sverige fram till idag, frågar vi Leena Puranen.
– Vi har många yngre spelare som kommer att spela mycket och slå genom. Jag nämner bara Marianna Tolvanen, Emmi Alanen och Nora Heroum, säger Leena Puranen.

Finland må vara outsider i grupp A med Sverige, Italien och Danmark. Men ”helmarit” kommer inte att ge sig lätt. Laget är en blandning av damallsvenska spelare som man känner väl och några okända kort som kommer att göra allt för att ta Finland vidare en tredje gång av tre försök.

Text: Rainer Fussgänger

Finland
2005 tog Finland sig till semifinal i EM som då spelades i England. En stor framgång för Finland som
2009 fick möjlighet att arrangera EM. Finland gör sitt tredje raka EM-slutspel.

Förbundskapten: Andrée Jeglertz
Spelsystem: 4-2-3-1
Tongivande spelare: Minna Meriluoto/ Tinja Riikka-Korpela (mv), Annika Kukkonen (imf), Sanna Talonen (fw)
Finlands styrkor: Stor fysisk uthållighet i hela truppen, mycket löpvilliga spelare. Välorganiserade och disciplinerade i sitt agerande offensivt och defensivt.
Finlands utmaning: Tidsfaktorn att hitta ett funktionellt och effektivt djupledsspel (bana in nya mönster/ metoder i avsaknaden av Linda Sällström), samt att hantera snabba spelare i försvarsspelet på egen planhalva i allmänhet och i egen sista tredje del i synnerhet.
Se upp med:Emmi Alanen (imf), ung offensiv spelare med potential, snabb med funktionell teknik.
Övrigt: Finland är mitt inne i en generationsväxling där en del erfarenhet och rutin har försvunnit men ersatts utav ett flertal unga talangfulla spelare som visat bra potential och stor ambition.