"Spioner" ska ge svensk fördel

Inför och under EM är det Calle Barrling, Thomas Dennerby, Per-Göran Eliasson och Martin Sjögren som ska hjälpa Pia Sundhage och hennes landslagsledning att kartlägga kommande motståndare. Taktik, fasta situationer, individuella färdigheter – ja inget ska kunna överraska svenska laget när matchen väl börjar!

För att få en inblick i detta arbete har vi pratat med ”PG”, Per-Göran Eliasson, normalt riks instruktör hos SvFF, som bland annat har att bevaka premiärmotståndaren Danmark.

Vilka kommande motståndare ska du kartlägga åt svenska landslaget?
– Jag har bevakningsansvar för Danmark, Norge och England.

Hur många matcher har du sett dem spela, och kan du säga något om motståndarnas kvalitet?
– Jag har sett England på plats fyra gånger , men de övriga har jag bara sett via dvd. Ska se Danmark senare i veckan. Men av det jag sett kan man säga att England är starkt defensivt, Danmark har ett mycket bra passningsspel och Norge fungerar väldigt bra som lag – de jobbar hårt för varandra

Hur viktigt är en bevakarens roll tycker du?
– Bevakarens roll är viktig. Vi kan få tag i motståndarlagets identitet, deras plus och minus. Vi kan även bedöma enskilda spelares kvalité i sin position. Vi har som uppgift att ge information om motståndarlaget så vårt svenska landslag kommer så väl förberedda som möjligt till varje match. Sedan ska givetvis våra spelare ta ställning till informationen och genomföra det enligt matchplanen.

Hur går avrapporteringen till landslaget till, grupp, individ eller bara till förbundskaptener?
-Vi rapporterar till förbundskaptenen och sedan presenteras delar av detta till spelargruppen av Landslagsledningen.

…och hur tror du det går för Sverige?
-Sverige går till final. Där kan allt hända!

Källa: SvFF