Fortsatt ovisst om Thora Helgadottirs EM-deltagande

Förlust i den sista uppladdningsmatchen och torsdagskvällen gav klara besked om att Island både behöver ha fulländad taktik och alla resurser tillgängliga för att lyckas i mästerskapet. Det är fortfarande oklart om man kommer att ha det, bland annat rehabar målvakten Thora Helgadottir alltjämt på hemmaplan.

- Vi vet inte hur snabbt hon kommer att återhämta sig, säger förbundskapten Siggi Eyjolfsson till damfotboll.com

När LdB FC Malmös keeper fick utgå i seriefinalen mot Tyresö var prognosen först dyster och risken att missa EM klart överhängande.

Dagen efter förmedlade hon själv till Sydsvenskan om en ljusning, två till fyra veckors rehabiliteringsperiod och därmed som sämst klar kort före första EM-matchen.

En vecka senare verkar tonläget ha ändrats på nytt, landslagsledningen lämnar vaga besked.
- Vårt medicinska team har tittat på skadan och det är svårt att säga hur länge hon blir borta. När de utvärderat läkningsprocessen i slutet av den här veckan vet vi mer, säger Siggi Eyjolfsson som i det längsta viker en plats för det normala förstavalet mellan stolparna.

- Truppen tas ut den 24:e men i det här fallet har vi det öppet tills första juli. Det är bara att hoppas att hon är klar och i form till EM.

Spelarna som genomförde matchen mot Danmark tog sig tid för en lång samling i ring ute på gräset efteråt. Det fanns en del att diskutera igenom efter 0-2 och mycket få möjligheter att vända matchen efter att motståndarna tagit ett bastant grepp.
- Försvarsmässigt gjorde vi det rätt så bra, bjöd inte på så många chanser. Danmark är ett av de bästa lagen när de får ha bollen och de gjorde det svårt för oss. Vi fick jaga långa stunder och tappade energi.

Ni kändes rätt tillbakapressade, kunde ni ha mött de danska attackerna längre upp i banan?
- Det var en av de sakerna vi diskuterade efteråt. När vi möter Danmark igen i gruppen i VM-kvalet måste vi ha bättre lösningar, säger Siggi Eyjolfsson som förstås lägger fokus på EM när landslaget återvänt till hemön.

- Nu är det tillbaka till träningsplanen och de sista förberedelserna.