Island höjer målsättningen

Island höjer målsättningen

För ett hårt kämpande landslag från ett litet örike kommer inte mycket av sig självt. Island klarade kvalet och närmar sig EM med en högre målsättning än förra gången. – Vi har ett tufft motstånd och en tuff grupp. Men vi har klart chansen och ska ta den för att komma med bland de åtta bästa lagen, säger förbundskapten Siggi Eyjólfsson.

Jämfört med många andra länder går Island mot strömmen. Med en EM-cykels perspektiv innebär ett samtal med en förbundskapten ofta att man möter ett nytt ansikte, men Siggi Eyjólfsson är kvar i landslagsledningen och landets första Europamästerskap har fått en uppföljare.
– Det som hänt de senaste fyra åren är att många av våra spelare är igång och spelar professionellt i klubbar utomlands. När de får koncentrera sig på att spela fotboll och bli bättre, gynnar det självklart landslaget att de har blivit erfarna, och har med sig ett EM-slutspel i ryggen, säger han.

Att inte vara mästerskapsnybörjare betyder också en del i förberedelserna.
– Förra gången var allting nytt och vi upplevde en stor turnering för första gången, det kan vi använda och ha nytta av nu.

Kontinuitet ett nyckord
Kontinuitet är ett annat nyckelord för hur Island ska kunna utmana de högre rankade nationerna på plats i Sverige. Samma förbundskapten sedan sex år tillbaka och på spelarsidan är stommen samma och spelsystemet välbekant.

Laget lägger mycket energi på grunderna, en solid centrallinje och en stark defensiv med Damallsvenska bekanta som målvakten Thora Helgadóttir (LdB FC Malmö) och backar som Sif Atladóttir (Kristianstads DFF) och Katrin Jónsdóttir (Umeå IK), Sara Björk Gunnarsdottir (LdB FC Malmö) håller samman mittfältet.
– Ett litet land måste börja med att spela bra försvar, det är en nyckel för oss. Vi baserar vårt spel mycket på stark defensiv, bra organisation för att kunna kontra och slå till på fasta situationer.

Förändring och föryngring
På temat förändring och föryngring gör Eyjólfsson sitt för att fylla på med talanger i truppen. Under våren har tre spelare med -95 som födelseår fått chansen och det är ingen slump.
– I den årgången har vi ett antal bra spelare. Det handlar om vart femte år som vi får fram en bra årgång, gruppen -90 och 85-86 är sedan tidigare grunden med många av nyckelspelarna i laget.

En årskull vart femte år som står sig stark är inte optimalt ur utvecklingssynpunkt men i högsta grad verkligheten när både invånarantalet och antalet fotbollsspelare överhuvudtaget hör till de lägsta i världsdelen.
– Olyckligtvis händer det inte varje år, det är bara 6 000 damer som spelar fotboll i Island. I högsta divisionen är väl 25 spelare över 25 år, det är en smal grupp att välja från. Det är en utmaning för ett litet land som oss, vi har inte många bra spelare att välja på och har inte lika stark ekonomisk grund som många av fotbollens stormakter, säger Siggi Eyjólfsson.

Förbundskaptenen för ett hårt kämpande landslag har andra utmaningar på sportslig grund och förmedlar ett exempel från årets Algarve Cup.
– När vi kom till Algarve hade vi bara en dag på oss att få ihop laget och då hade vi inte träffats på fem månader. Det är definitivt inte optimalt men vi kan inte göra så mycket åt det heller det är bara att försöka få till det.

Hur ser uppladdningen till EM ut för er?
– Islandsmästerskapet ligger i maj och juni och det begränsar oss också en hel del. Vi måste verkligen vara fokuserade när vi sätter igång med de sista förberedelserna. Vi spelar sju matcher inför EM, det är väl samma antal som de andra lagen men däremot har vi mindre möjligheter att träna tillsammans, det begränsas av vår budget.

Sett till det som hänt under 2013 behöver laget all möjlig tid för samling och fokus på det som kommer i Växjö och Kalmar där gruppspelet är förlagt för Islands del. Sju träningsmatcher och bara en seger (4-1 mot Ungern) är inte den bästa upptakten resultatmässigt.

Hallbera tycker till
Hallbera Gisladóttir (Piteå IF) som blev vänsterback när hon började spela i Sverige förra året stirrar sig dock inte blind på resultaten före sitt första EM.
– Träningsmatcher är bra för att utvecklas tillsammans och analysera passningsspel, säger hon.

Försvaret är Islands adelsmärke men givetvis försöker man putsa på allt för att gå framåt.
– Lagen som möter oss vet att vi vill spela tufft och fokuserar på försvaret. Det är bara naturligt att vårt anfallsspel inte är lika bra. Mot lag som har liknande styrkor som oss står vi upp bra i det offensiva men det kan bli problem ibland. Inte bara våra forwards kan göra någonting där, det gäller hela laget.

Räkna med att Gisladóttir får sällskap av ytterligare fem-sex EM-aktuella med klubbtillhörighet i Damallsvenskan. I den slutgiltiga kommer utlandsspelarna dominera.
– Vi får spela fler matcher på en hög nivå, det gynnar landslaget.

Ytterligare en handfull har sin vardag i Norge, som Island på nationsnivå har en stark koppling till. Både i Finland för fyra år sedan, kvalet och EM-gruppen som väntar matchas de nordiska länderna.
– Vi vill rätta till att vi förlorade mot dem i Norge förra året, nu väntar vi speciellt på en ny match för att få revansch, vi vet att vi skulle ha vunnit då.

Tyskland och Holland är övriga motståndare på svensk mark.
– En tuff grupp men det finns inga enkla grupper i turneringen. Tyskland har helt klart ett bra lag och är favorit. Holland har vi inte mött så ofta men det kommer att bli konkurrens om andraplatsen.

Vilka förhoppningar har du själv inför EM?
– Det blir spännande, förra gången var jag skadad. Jag bröt armen några veckor före så det blir min första upplevelse av ett mästerskap. Utifrån det jag hörde från de andra spelarna som var med i förra EM var det en erfarenhet att lära sig av. Men nu ska vi göra mer än att bara delta, säger Hallbera Gisladóttir.

Text och bild: Fredrik Hasselgren

Om Island inför EM
Förbundskapten: Sigurdur Eyjolfsson.
Spelsystem: ** 4-5-1 / 4-2-3-1
**Tongivande spelare:
Thora Helgadottir (mv)-Sif Atladóttir (ib)-Sara Björk Gunnarsdóttir (mf)-Margret Lara Vidarsdóttir (fw).
Islands styrkor: Dom har en spelidé som nyttjar sina bästa spelares spetskvaliteter till fullo. De är löpstarka och bra i närkampsspelet.
Islands utmaning: Att som lag åter hitta absoluta toppformen, fysiskt såväl som tekniskt/taktiskt, som krävs för deras effektiva djupledsorienterade anfallsspel.
Se upp med: Margrét Lara Vidarsdottir gjorde 11 mål i EM-kvalet. Är trots att hon haft skadeproblem en mycket viktig spelare för Island med sitt stora spel- och målsinne.