Underskatta inte Nederländerna

Underskatta inte Nederländerna

Holland/Nederländerna känns inte direkt som en stornation inom damfotbollen. Inte heller ses man som en utmanare till guldet i EM i Sverige. – Finalen! Svarar Kirsten van de Ven stensäkert när jag frågar vilken av Hollands EM-matcher hon ser mest fram emot. Det är där Hollands målsättning finns. En kaxig inställning kan tyckas, men faktum är att Holland var nära en EM-final redan för fyra år sedan. Betydlig mycket närmare än Sverige, som nu en av favoriterna. Det är värt att dra fram ur glömskan.

Holland vann kvartsfinalen i EM för fyra år sedan mot Frankrike efter ett nervkittlande straffavgörande. Lika skön som den segern var för Holland den gången, precis lika bitter var semifinalförlusten mot England några dagar senare. England vann efter ett silver goal. Nu siktar Holland på att ta nästa steg, att gå hela vägen till final.
– Vårt mål är att göra det bättre än förra EM. Om det är realistiskt är en annan fråga . Man måste satsa – annars behöver man inte ens åka hit, tycker van de Ven när vi ses efter en match i Tyresö. Den kvicka anfallaren, kantlöparen, som gjort många mål för Tyresö under vårsäsongen kommer till EM med en bra formkurva i benen och utvecklar sedan:
– Det är målsättningen som gör att man tränar hårt och vill bli bättre. Men egentligen, att snacka om målsättning utåt är inte riktigt min grej. Det är mer en motivation för mig, inte för andra.

Sverige bra val när nu inte Holland fick EM
Nästa sak vi diskuterar är lite mer komplex för van de Ven. Jag undrar om det är speciellt att EM spelas i Sverige, eftersom hon bott och spelat fotboll här tre och ett halvt år. När den frågan kommer ler van de Ven sitt naturliga leende men lägger samtidigt huvudet på sned och skakar lite snabbt på huvudet. Det är lätt att tolka den skakningen som ett nej, men den betyder något annat – inser jag snabbt.
Just det, Holland ville också ha EM och utmanade Sverige i kampen om mästerskapet.
– Jaaa, Holland ville ha EM, säger hon och rycket lite lätt med axlarna.
Men självklart känns det speciellt att det är i Sverige. Jag kommer träffa folk man känner, det brukar jag inte göra så ofta när jag spelar i ett annat land. Och man kan språket lite grann. Det är lite av mitt andra hem, jag är jätteglad. Det tycks vara jättebra stämning och media är verkligen med.

Efter det fokuserar vi lite mer på det holländska landslaget och dess chanser i EM. van de Ven erkänner snabbt att Holland inte tillhör förhandsfavoriterna.
– Vi har en tuff grupp, Tyskland är självklart storfavorit, därefter Island och Norge. Vi får träna hårt helt enkelt.

Holland ska inte räknas ut tidigt
Holland har om inte ett ess så i alla fall en knekt i rockärmen. Landslagsspelarna som återfinns i den holländska ligan träffas betydligt oftare än exempelvis det svenska landslaget har gjort före EM.
– De är tillsammans en och en halv dag i veckan, Holland är ett litet land så det är lätt att åka. Det är jättebra, då kan de träna på hög nivå och lär känna varandra jättebra, spelar ihop sig liksom. Det är skönt, tränaren kan jobba enklare med system och sådant. Ändå har vi många startspelare som inte är där, men det är fantastiskt att förbundet fixar det till oss, säger van de Ven och sedan kommer vi tillbaka till mästerskapet för fyra år sedan.
– Vi gjorde det jättebra, men vi spelade mycket försvarsspel. Kanske inte så roligt men då fick vi kontringar och då sätter vi många chanser även om vi inte har så många chanser. Men jag hoppas vi kan spela lite mer i detta EM och ändå gå längre.

Få tror på holländsk framgång i detta mästerskap. Ändå är van de Vens sikte inställt på den största matchen. Finalen. Inget annat mål nämns. Litet som att sikta mot stjärnorna för att nå skogen..

Om Holland inför EM
Förbundskapten: Roger Reijners
Spelsystem: 4-2-3-1
Tongivande spelare: Loes Geurts (mv)-Daphne Koester (ib)-Anook Hoogendijk (mf)-Manon Melis (fw)
Hollands styrkor: Bollskickliga och tålmodiga i uppspelsfasen. Hittar ofta bra lösningar när man är på offensiv planhalva. I djupled söker man ofta vindsnabba Manon Melis.
Hollands utmaning: Att i sin speluppbyggnad kunna variera sina uppspel utifrån specifika matchsituationer, samt att i sitt försvarsspel kunna hantera snabba spelare vid defensiva omställningar och spelvändningar på egen planhalva.
Se upp med:Manon Melis som är en svårstoppad snabb forward och balansspelaren på mitten Anook Hoogendijk.
Övrigt:Like Martens (mf) och Kirsten van de Ven (mf) går gärna på skott utifrån.

ALVA NILSSON