Spanien kan tacka ”Vero” för EM-biljetten

Spanien kan tacka ”Vero” för EM-biljetten

Det var på håret. Om klockan tickat några sekunder till hade Spanien kanske inte gått till EM. Men i matchens sista spark gick Tyresös ”Vero” från att vara den stora syndabocken till att bli den stora hjälten. En missad straff och besvikelse byttes snabbt EM-tårar av glädje. Kontrasterna mellan himmel och helvete blir inte större än så.

Spanien, med sitt kvicka passningsspel och tekniska fotbollslirare, möter England i deras premiärmatch i EM. Den matchen kan vara en stor nyckel för laget som leds av Tyresö-mittfältaren Veronica Boquete.
– Jag tror att första matchen mot England kan vara nyckeln. Under de senaste tre åren har vi spelat mot England fyra gånger. Tre har slutat lika, vi har bara förlorat en. Så det ger oss självförtroende men det är också lite revanschkänsla. De spelade lika mot oss och kvitterade i de sista minuterna så därför missade vi EM senast och VM. Så, det kan bli en intressant match, säger Boquete och ler stort när vi står vid Tyresövallen och pratar om det som komma skall.

Undertecknad har vid flera tillfällen hävdat att ”Vero”, som hon ofta kallas, har alla egenskaper för att bli en av världens absolut bästa spelare. Men för att få det erkännandet krävs nästan att man spelar i de stora turneringarna med sitt landslag. Idag är "Vero" 27 år och Spaniens största stjärna. Nu, äntligen, får hon och Spanien möjligheten att visa upp sig på den stora arenan. När mer eller mindre hela damfotbollsvärlden tittar på. Men det var nära att Spanien, vars ungdomslag skördat stora framgångar under de senaste åren, skulle missa EM-festen. Och det var nära att den stora stjärnan ”Vero” också blev den stora syndabocken.

Från syndabock till hjältinna
Spanien behövde vinna det avslutande play-off mötet mot Skottland. Den första matchen i Skottland slutade 1-1. Och när Skottland, i den 98:e minuten av det andra kvalmötet, gjorde 2-1 räckte inte ens den kvittering Silvia Mesequer mäktade med när sju minuter återstod av förlängningen. Med en minut kvar fick Spanien ett gyllene läge att ta ledningen och vinna matchen. Domaren pekade på straffpunkten och fram stegade Veronica Boquete. Dessförinnan hade ”Vero” gjort 10 mål och 10 assist i kvalet till EM. Där och då hade hon chansen att bli hela Spaniens stora hjälte. Men bollen gick inte i mål och EM-chansen såg ännu en gång ut att rinna Spanien ur händerna. Två minuter senare, på tilläggstid i förlängningen, tråcklade ”Vero” in 3-2 till stort jubel utbröt i det spanska lägret. Gladast och mest lättad av dem alla? ”Vero” så klart.
På bara några minuter hade hon gått från att vara den stora syndabocken till att axla hjälterollen.
– Det var speciellt, mycket känslor, sammanfattar ”Vero” själv slutminuterna i kvalmötet mot Skottland lite mer än ett halvår senare.

En spelare gör inget lag
Hon må vara stjärnan i Spanien. Men en spelare gör inte ett lag. Adriana är en annan målskytt som Spanien har stora förväntningar på under EM. Även Jennifer Hermoso kan komma att göra avtryck i det spanska laget som inleder EM med att möta England.
– Jag är exalterad. Jag tror att hela laget är exalterat, det är snart dags. Nu känner vi verkligen det. Vi hoppas vara i bra form och göra en bra turnering, säger ”Vero” och skrattar sedan lite lätt när jag påpekar att det inte är en lätt uppgift de står inför. Med lag som England, Frankrike och Ryssland i gruppen kan man knappast lägga något favoritskap på Spanien.
– Nej, vi är inte favoriter. Men vi vet att speciellt Frankrike är en av favoriterna till att vinna EM, för mig är de gruppfavoriter. Det är svårt att spela mot storlag med stora spelare. Men vi kan också spela avslappnat. Vi är inte favoriter, men vi ska visa alla vad vi går för.

Sverige ingen omöjlighet
Om man slänger ett öga på spelschemat i EM ser man att ettan i grupp A kommer att möta en grupptrea i kvartsfinal. Den ettan kan mycket väl vara Sverige, och det kan inte ses som omöjligt att trean kan komma att bli Spanien. Vi för det på tal med ”Vero”. Hur skulle hon känna om Sverige och Spanien möttes i en kvartsfinal i ett Europamästerskap?
– Det skulle vara mycket speciellt, det skulle betyda att vi når vårt första mål som är att gå vidare från gruppspelet. Men det skulle också vara speciellt att möta Sverige. Det vore en motivation för oss, vi skulle inte ha något alls att förlora om vi möter ett stort lag som Sverige i en kvartsfinal. Vi kan spela avslappnade i 90 minuter och njuta. Men först – gruppen, säger ”Vero” med eftertryck.

Det gäller att inte springa iväg i tanken. Utan hela tiden vara här och nu. Se nästa match, nästa uppgift, nästa motståndare. Innan vi lämnar ”Vero” och det spanska landslaget frågar vi henne vad Spaniens styrkor är. Inte helt oväntat drar hon paralleller till Spaniens herrlandslag, det landslag som är regerande världs- och Europamästare på herrsidan.
– Vi försöker spela som herrlaget, vi vill ligga rätt i positionerna. Vi vet att vår styrka inte är fysiken. Så, om vi inte har bollen behöver vi springa mer än motståndarna. Med bollen känner vi oss bekväma, vi har självförtroende. Vi har många spelare som rör sig rätt. Vi tror att vi kan bjuda på något intressant i EM. Ni får se själva.

Ja, vi får se själva. Den 12:e juli får vi se om Spanien kan hota England i deras premiärmatch i EM. Den spelas i Linköping. Innan dess kan vi endast spekulera.
Text: Alva Nilsson

Om Spanien inför EM

Förbundskapten: Ignacio Quereda
Tongivande spelare: Sandra Vilanova (mv), Silvia Meseguer (ib), Veronica Boquete (mf), Adriana (fw)
Spaniens styrkor: Bollkontroll och teknik. Har stort tålamod i anfallspelet, skickliga att behålla bollen. Starka i spelet utanför motståndarnas straffområde speciellt med spelskickliga Veronica Bouquete. Många spelare med bra avslutsförmåga centralt.
Spaniens utmaning: Att ställa om snabbt till försvarsspel speciellt på kanterna och att hantera skickliga anfallsspelare i och runt eget straffområde.
Se upp med: Sonja Bermudez, vänster ytter spelare, teknisk, snabb, duktig att slå sina motståndare och har hög kvalitet på inlägg.
Övrigt: Är det lag som haft minst matcher på våren tillsammans inför EM.