Danska nyckelspelare härdade i Damallsvenskan

Danska nyckelspelare härdade i Damallsvenskan

Senast Danmark tog sig långt i ett EM var 2001 i Tyskland när man nådde en semifinal mot Sverige. Ett tidigt mål av Tina Nordlund avgjorde matchen men danskornas gjorde sitt bästa EM på många år då man blev delad trea, det spelades ingen match om en bronsmedalj. Tidigare har Danmark tagit brons 1991 och 1993. 2009 försvann laget redan från gruppspelet. Nu lyder rapporterna om ett danskt landslag på uppgång.

Förbundskapten Kenneth Heiner-Møller har ett landslag där det verkar vara en bekymmersfri stämning. Laget är skadefritt eller i varje fall utan allvarligare hot, Danmark har sina nyckelspelare i gott slag.

Nytt och gammalt i bra blandning bör inge respekt hos Sverige
Truppen innehåller många bekanta namn för Damallsvenskans besökare, Line Röddik Hansen sätter igång de snygga uppspelen så som hon brukar i Tyresös backlinje.
Den offensiva mittfältaren Pernille Harder, spelaren som redan spridit skräck i många av sina matcher för Linköpings FC, har imponerat med sin bollskicklighet och måleffektivitet och tillåts ofta komma med i spelet längst fram på plan. När man ser hennes lätta, läckra touch på bollen, en lätt vickning i sidled som öppnar fältet för ett hårt skott i ribban, otagbart och givet mål om vinkeln varit några grader mindre - det är då som man börjar undra. Klarar Sverige favorittrycket i premiären?
När man ser Christina Öyangen Örntoft ge klara direktiv bara med sin klockrena position i försvarsspelet och hur självklart hon tar för sig efter ett år då hon äntligen kunnat lämna sina dubbla korsbandsskador bakom sig - det är då som funderingarna griper tag i en på allvar. Har
Sverige tillräckligt bra samarbeten framåt för att kunna skapa möjligheterna och komma förbi?

Bollskickliga
Vi har sett det förr, att Danmark är ett bollskickligt lag, ett faktum både på gott och ont. Bollkärlek kan få spelet att se onödigt ineffektivt ut, det tar sig helt enkelt inte laget framåt så ofta som chanserna ser ut att finnas. Det är detaljer man jobbat hårt med under det 14 dagar långa landslagslägret i Vejle.

I den trupp som förbundskapten Kenneth Heiner-Møller tagit ut till årets EM var nio av de 23 spelarna med vid det förra. Laget anförs då som nu av Katrine S. Pedersen som rundade 200 landskamper under Algarve Cup i våras och gör sitt femte EM-slutspel. Pedersen tillhör sedan flera år norska Stabaek i klubbsammanhang, av övriga EM-spelar representerar fem klubbar i Damallsvenskan och resten återfinns i danska ligan.
De tre målvakterna har sammanlagt 21 landskamper, 19 av dem har Stina Lykke Pedersen (Bröndby IF) som är relativt nytt förstaval sedan sent på förra säsongen. Landslagsdebuten är två år gammal men hon fanns med på bänken redan under EM i England 2005.

Den danska EM-truppen har totalt nästan 1000 landskamper vilken ger ett snitt på 43 landskamper per spelare.

Förbundskapten: Kenneth Heiner-Møller
** Spelsystem:** 4-4-1-1
Tongivande spelare: Christina Örntoft / Line Röddick Hansen (ib), Katrine Pederson / Mariann Gajhejde (mf), Pernille Harder (fw)
Danmarks styrkor: Är ett bollskickligt lag som kan bibehålla boll och skapa långa anfall. Har många rutinerade spelare, är dom i bra form kan laget lyfta och få med sig de yngre med offensiv potential (Harder, Veje (mf), Nadim (fw)).
Danmarks utmaning: Att få till mer djupledsspel på offensiv planhalva för att kunna skapa fler målchanser samt att i försvarsspelet på egen planhalva hantera 1mot1-situationer på kanterna.
Se upp med: Pernille Harder, som till vardags spelar i Linköpings FC. Hon är en spelare som kanske kan axla tidigare spelmotorn i Danmark Cathrine Paaske Sörensens mantel.
Övrigt: Danmark har utvecklat sitt försvarsspel, man är åter lite starkare centralt i sin backlinje samt på mittfältet. 0-0 mot Tyskland i Algarve Cup var en bra prestation och kanske hittade man nyckeln redan där.