Italien går alltid långt i EM
Italien går alltid långt i EM

Förbundskapten Antonio Cabrini körde hårt med 28 spelare, varav 10 fick lämna när EM-truppen togs ut den 1 juli.
Antonio Cabrini tillträdde i maj 2012 efter Pietro Ghedin som numera är förbundskapten för Maltas herrlandslag. Enligt Antonio låg hans stora utmaning i att se till att Italien kvalificerade sig till EM-slutspelet i Sverige 2013. Den uppgiften löste Italien med råge och vann sin kvalgrupp med sex poäng tillgodo på tvåan Ryssland. Italien gjorde 35 mål på 10 matcher och släppte in bara ett enda.
Patrizia Panico har näsa för mål
Forwarden Patrizia Panico gjorde nio av målen och den nu 38-åriga forwarden är Italiens mesta landslagsspelare på damsidan med sin 179 landskamper och 97 mål. Hon debuterade mot Portugal 1997 och redan i sin debutlandskamp visade hon näsa för mål.
Utan tvekan är Patricia en av Europas vassaste målgörare och betyder förstås en hel del i Italiens offensiva spel. Hon gör sitt femte EM-slutspel. Som 22-åring fick hon uppleva sitt första och då föll inte Italien förrän i final mot Tyskland i Norge. En final som slutade med förlust med 2-0.
Flera av de uttagna spelarna har rutin ifrån tidigare EM-slutspel, bland annat den 24-åriga ytterbacken Sara Gama som var också lagkapten när Italiens F!9-landslag 2008 vann F19-EM. Mittfältaren Alice Parisi är en annan spelare som var med och firade triumfen i Frankrike. Året efter var båda med när EM spelades i Finland och har hunnit skaffa sig en del mästerskapsrutin.
Speciell grupp
Italien har hamnat i samma grupp som Danmark, Finland och Sverige och om gruppmotståndet säger Patrizia Panico så här till uefa.com.
– Det är faktiskt en ganska speciell grupp, eftersom alla tre lagen är nordeuropeiska och kan sägas spela en annan typ av fotboll än vi i Sydeuropa. Sverige är det starkaste laget av de tre, inte minst i egenskap av värdland. De har toppspelare som kan avgöra en match på egen hand, t.ex Lotta Schelin. Och de spelar fotboll som inte är typisk nordeuropeisk. Svenskorna håller bollen på marken, passar snabbt och kombinerar det med sin fysiska styrka, vilket är mycket viktigt, speciellt i försvaret, säger Patrizia.
– Sedan har vi Finland och Danmark. Danmark är ett lag i utveckling och som föryngrat sin trupp vilket gjort att de kanske inte presterat på topp alltid. Men man kan alltid räkna med Danmark som ett lag som kan gå långt i ett EM. De har erfarenhet. Finland lyckades bra i EM på hemmaplan 2009 och vill gärna göra det igen. Det är inget lag att underskatta, avslutar hon.
Förbundskapten Antonio Cabrini
Spelsystem 4-2-3-1
Tongivande spelare Elisabetta Tona (ib), Alessia Tuttino (mf), Elisa Camporese (mf), Patrizia Panico (fw)
Italiens styrkor Tekniska och taktiska spelare som kan ge variation i anfallsspel. Har offensiva ytterbackar (Gama, D'Adda). Erfarna Panico på topp, en centralfigur som target eller själv tar avslut.
Italiens utmaning Att begränsa och krympa ytorna i sitt försvarsspel framför och kring sin backlinje som uppkommer genom stort djuptagande centralt såväl mot etablerat anfallsspel som vid omställningar.
Se upp med Yttermittfältaren Camporese som gärna går på egna genombrott och ofta i
kombinationsspel med Panico.
Övrigt En erfaren trupp och är tillsammans med Spanien det laget som haft minst matcher på våren tillsammans inför EM.