Nu eller aldrig för Frankrike

Nu eller aldrig för Frankrike

Inte så konstigt att Olympique Lyonnais gick till final i UEFA Women´s Champions League. Det är bara att gå igenom namnen i Frankrikes EM-trupp. Inte mindre än 12 är klubbkamrater med Lotta Schelin. När förbundskaptenen Bruno Bini presenterade sin trupp till mästerskapet i Sverige fick veteranen och Lyon-spelaren Sonya Bompastor, ingen plats i EM-truppen. Men tolv andra Lyonspelare kommer att representera Frankrike under mästerskapet.

I EM ställs Frankrike mot England, Spanien och Ryssland. I EM för fyra år sedan fick Frankrike lämna mästerskapet redan i kvartsfinalen. De förlorade på straffar mot Holland, sedan dess har Frankrike spelat, och förlorat, två raka bronsmatcher – i VM 2011 och OS 2012.

Truppen till EM innehåller 23 namn och bland annat finns den 39-åriga Juvisyspelaren, med 192 landskamper på sitt CV, Sandrine Soubeyrand med i truppen.
Frankrike har inte förlorat någon landskamp i år, däremot spelat oavgjort i fyra, i tur och ordning Tyskland, dubbelmöten med Brasilien samt Kanada. Frankrike har skapat många chanser i sina matcher men har haft svårt att omsätta dem i mål.
Mot Finland lossnade det framåt med 3-0. Marie-Laure Delie gjorde två av målen.
Viktiga spelare som Amandine Henry och Elise Bussaglia var tillbaka på mittfältet mot Finland efter lång skadefrånvaro.
Försvarsjätten Wendy Renard, sätter med stort lugn skickligt sätter bollen i spel, en spelare som är nyttig såväl defensivt som offensivt men sitt skickliga huvudspel.

10 dagar innan avresan till EM i Sverige slog man Norge med 1-0 på hemmaplan inför över 11 000 åskådare. Målet gjordes av lagkaptenen GaetaneThiney (Juvisy) det var hennes 35 landslagsmål.
En annan målskytt att räkna med är Camille Abily som var närmast bakom sin anfallspartner Lotta Schelin i den franska skytteligan.

Bara några dagar innan avfärd till Sverige fick man lämna plan efter en svidande förlust med 2-0 mot Australien, den första på 25 spelade utan förlust. 9 000 åskådare i Angers såg Frankrike dominera men utan att lyckas göra mål.

Frankrike är ett homogent tekniskt landslag med rutinerade spelare på alla platser och förtjänar sitt favoritskap. Det har varit nära i flera av de stora mästerskapen och det känns litet som att EM i Sverige 2013 är nu eller aldrig.

Om Frankrike inför EM

Förbundskapten: Bruno Bini
Spelsystem:4-2-3-1
Tongivande spelare: Sarah Bouhaddi (mv)-Wendy Renard (ib)-Camille Abilly (mf)-Louisa Necib (mf)
Frankrikes styrkor: Med förbättrad fysik och försvarsspel är Frankrike ett av de lag som tagit störst kliv i utvecklingen sedan tiden strax före VM 2011. Spelarnas tekniska kvaliteter utnyttjas på ett anpassat sätt beroende på motstånd.
Frankrikes utmaning: Att hantera spelvändningar samt 1mot1-situationer på kanterna i sitt försvarsspel på egen planhalva.
Se upp med: Wendy Renard, mittback med stort lugn och som skickligt sätter bollen i spel. Snabb och skicklig 1mot1 och bra på huvudet både defensivt och offensivt.
Övrigt: Har stark konkurrens på det centrala mittfältet genom Soubeyrand, Bussaglia, Abilly och Necib samt olika starka spelartyper på kanterna Thiney, Le Sommer och Thomis.