Ryssland kan bara bli bättre

Ryssland kan bara bli bättre

Rysk fotboll. Nej, det här inget lätt ämne. Det är inte så att man packar sin ryggsäck, åker över till Ryssland och ser några matcher för att sedan få stenkoll på spelare tills mästerskapet börjar. Men vi har gjort vårt bästa för att lära oss något om det ryska damlandslaget. Bland annat ringde vi upp en spelare som hängt i Ryssland och kan rysk fotboll bättre än vi. Häng med.

Senast Ryssland sågs i en EM-turnering kunde det ha gått bättre. Man åkte på en stjärnsmäll mot Sverige. Ja, vi väljer att kalla det för en stjärnsmäll. Visst, Sverige var favorit inför mästerskapet. Men samtidigt hade det blågula landslaget inte vunnit en endaste premiärmatch i ett mästerskap sedan 1997 för övrigt mot just Ryssland 2009. Efter det hämtade sig aldrig Ryssland och fick lämna EM med noll poäng.
– Det Ryssland vi mötte då var väldigt, väldigt blekt. Jag har inte följt damlandslaget jättenoga nu. Men jag vet att spelarna har blivit bättre fysiskt sedan dess, berättar Linnea Liljegärd som idag återfinns i den norska ligan men tidigare har spelat i Ryssland och som var med i EM-truppen 2009.
– När jag kom till Ryssland (Rossiyanka) hade de precis lärt sig vad fysträning är.

I år ser läget om möjligt ännu tuffare ut. Ryssland återfinns i det som kallas ”dödens grupp” där Frankrike och England är givna favoriter och många pratar om Spanien som en stor joker i EM. Ingen snackar om Ryssland.
– De är inte speciellt disciplinerade. När vi spelar 4-4-2 så vet alla vad de ska göra, vilken roll de har. Så är det inte med Ryssland.

Linnea Liljegärd har bra koll då hon spelat med ett antal av dem som ingår i Rysslands EM-trupp . I stort sett halva truppen är just ifrån Rossiyanka, till exempel Elvira Todua, målvakten med sin största styrka i luftrummet, och som anses vara en av nyckelspelarna till en rysk framgång .
– Hon är stor och teknisk och har en bra fysik och måste verkligen vara på topp om de ska ha någon chans, intygar Linnea.

Andra viktiga spelare som tillsammans med målvakten Elvira Todua kan sägas ingå i en centrallinje är backen och lagkaptenen Ksenia Tsybutovich, den målfarliga mittfältaren Elena Morozova och den smarta och löpvillig anfallaren Natalia Shlyapina.

Har Ryssland någon chans i EM?
– Jag tror inte man har någon chans mot Frankrike och England, då ska de underskatta Ryssland. Men mot Spanien? Ja, om de får alla bitar att falla på plats. Men egentligen är Spanien lite som Ryssland; man vet egentligen inte så mycket om dem mer än att man hört talas om någon spelare här och där.

Och det stämmer. Vi vet egentligen inte så mycket om det ryska landslaget som vill motbevisa tvivlarna under EM. Men om bara några veckor vet vi om de hade gått framåt eller om de, återigen, fick lämna EM utan poäng i bagaget.

Om Ryssland inför EM

Förbundskapten: Sergei Lavrenteyev
Spelsystem: 4-1-4-1 / 4-4-2
Tongivande spelare: Elvira Todua (mv), Ksenia Tsybutovich (ib), Elena Morozova (mf), Natalia Shlyapina (fw)
Rysslands styrkor: Tekniska spelare som är skickliga i 1mot1-situationer. Anfaller med många spelare, kan variera tempot i sitt anfallsspel.
Rysslands utmaning: Att framförallt på sin egen planhalva vara disciplinerade i sin defensiva organisation, och då man är starkt markeringsinriktade även kunna hantera att täcka attraktiva ytor för motståndarna i egen sista tredjedel.
Se upp med: Deras kantspel med skickliga 1mot1-spelare med bra inlägg och avslut i straffområdet, framförallt utav Natalia Shlyapina.
**Övrigt: ** Har den mest "färska" förbundskaptenen, tillträdde inför play-off matcherna mot Österrike i oktober 2012 efter att Farid Benstiti slutat efter flera år på posten som Rysslands förbundskapten.