Låt EM bli ett njutbart nytt kapitel!

Låt EM bli ett njutbart nytt kapitel!

1984. Vi börjar kunna det året utan och innan vid det här laget. Sverige vann den allra första finalen i det allra första Europamästerskapet. Sverige hade en egen damliga och gick i bräschen när den unga damfotbollen vann mark i ett Europa som innan dess dominerats totalt av herrfotbollen. Den svenska damfotbollen vann det första slaget om Europa och skulle erövra världen. Gott så. Problemet? Det kom aldrig något nytt guld. 29 år senare är det där EM-guldet är också det enda guld landslaget vunnit.

Förhoppningarna är stora inför EM på hemmaplan. Förväntningarna likaså. Det viskas inte längre om att ”det kanske är dags för ett nytt guld”. Det pratas högt om att Sverige har ett gyllene läge och en chans att spela om den allra finaste medaljen. Pia Sundhage, en av förgrundsfigurerna från laget 1984, pekar med hela handen mot Friends Arena. Stjärnan och nyckelspelaren Lotta Schelin talar om sin vilja att möta Frankrike i finalen den 28:e juli.
Men det finns hinder på vägen. Och som vi alla vet kan en liten tuva fälla stora lass. För några dagar sedan valde Birger Jacobsson, assisterande förbundskapten med ansvar för försvarsspelet, att hoppa av sitt uppdrag. Men innan dess har vi även fått se ett anfallsspel som stundom gått i stå och många korsbandsskador.
Backlinjen är till hälften ny. Nilla Fischer har fått flytta ner och bildar mittlås med klubbkamraten Charlotte Rohlin. Jessica Samuelsson, även hon till vardags i Linköping, ser ut att vinna kampen om högerkanten.
Som om inte det vore nog ställs Sverige i premiären mot grannlandet Danmark. Och ni vet hur det är, Sverige brukar inte vara så där vidare värst bra i premiärmatcher. Men ändå drömmer de svenska spelarna om en final i Solna.
– Vi vill vara där den tolfte spelaren är som störst, och det är på Friends, säger Pia Sundhage när vi frågar henne om Sveriges målsättning inför EM. Lagkaptenen Caroline Seger är inne på samma spår.
– 1984, det är väldigt länge sedan. Det känns som att det är dags för ett nytt guld nu, sade hon när vi träffade henne under våren.

Danmark första tävlingsmatchen för nya förbundskaptenen
Och även om det gått 29 år sedan Pia Sundhage var med och vann EM-guld i ”Lutons lera” har tiden före EM varit knapp. Sundhage tog över det yttersta ansvaret från Thomas Dennerby i slutet av 2012. Och månaderna sedan dess har mer eller mindre sprungit i väg. I egenskap av värdland har Sverige inte behövt kvala in till EM och har således inte spelat en tävlingslandskamp sedan kvartsfinalförlust i OS mot Frankrike. Alla andra lag har fått känna på tävlingspulsen senare än så. Men än så länge står Pia Sundhage utan tävlingsmatcher med sitt landslag. Den första riktigt tävlingsmatchen blir onsdagens premiärmatch mot Danmark. Då finns det inte utrymme för några misstag, då måste allt klaffa.
Lotta Schelin och Kosovare Asllani måste visa att de, trots snack om annat, inte alls är för lika som spelare och faktiskt kompletterar varandra på planen. Caroline Seger måste, måste kunna spela trots den lårkaka hon ådrog sig på söndagens träning. Nilla Fischer och Charlotte Rohlin måste palla det tryck Danmark, och framför allt Pernille Harder, kommer att få. De måste visa att det inte är mittfältaren Fischer och korsbandsskadade Rohlin som gäller i EM.

Enormt publikstöd väntar populärt landslag
Sverige kommer ha ett enormt publikstöd i ryggen när man kliver ut på Gamla Ullevi på onsdagkvällen. Ja, ett enormt publikstöd under hela turneringen. Kanske kan publiken bära laget mot nya framgångar, glittrande medaljer av ädlaste valör. Det börjar bli dags nu. 29 år sedan är ganska länge sedan. Många utav spelarna i dagens landslag var inte ens födda då. Andra är alldeles för unga för att minnas mästerskapet, en del har inte läst på om historien. Nu eller aldrig är det dags för det här landslaget att kliva in i EM och påbörja ett nytt kapitel i den svenska damfotbollshistorien. Många drömmer om ett guldkapitel. Andra hoppas. Men Sverige är, trots det, knappast favorit till slutsegern. Medaljfavorit - ja, men de absolut flesta håller regerande mästarnationen Tyskland och ett Frankrike på frammarsch som större favoriter. Det är lätt att glida iväg i tanken och snacka om final och guld som glimrar i horisonten. Ändå bör man komma ihåg att ”det är vägen som är mödan värd”. Den resan påbörjas snart. Den kan bli både vacker och minnesvärd. Men då är det upp till bevis för Sverige som har mycket att vinna, men också allt att förlora, när hela allas ögon är riktade mot spelarna på plan.

Klarar Sverige den utmaningen? Vågar man vara som bäst när det krävs som mest? Historien säger nej. Men nu är det dags att ge det här landslaget en möjlighet att skriva om historien.

Text: Alva Nilsson

Om Sverige inför EM

Förbundskapten:Pia Sundhage
Spelsystem:4-4-2
Tongivande spelare:Nilla Fischer (ib), Charlotte Rohlin (ib), Caroline Seger (mf), Lotta Schelin (fw)
Sveriges styrkor: Stark defensiv organisation och presspel. Är bra på snabba omställningar och har många olika spelartyper som kan bidra till ett varierat anfallsspel.
Sveriges utmaning: Delvis ny(gammal) defensiv konstellation i de bakre lagdelarna (backlinje, målvakt) där samspelet ska hinna "sätta sig" i tid till EM, hitta timingen, samverkan och rollerna i praktiken.
Se upp med: En Nilla Fischer (ib) i ny position som kan starta anfallen, en snabb, stark och djupledshotande Lotta Schelin som skapar för sig själv och för medspelare.
Övrigt: En trupp med stor mästerskapsrutin men där också någon mästerskapsdebutant med specifika spetskvaliteter säkerligen kommer att beredas plats.