Gräset är grönare här än i Norge

Gräset är grönare här än i Norge

En spännande blandning av mästerskapsrutin i massor och talangfulla uppstickare. Norge kommer till grannlands–EM med en trupp som lovar gott inför framtiden, om det räcker till ännu en medalj tvistar däremot fotbollsexperterna. På andra sidan stängslet är gräset oftast lite grönare. Och när Norge tar sig över gränsen upplever man också att fotbollsintresset ökar en smula.

– Damfotboll i Sverige är lite större än i Norge så jag tror att det blir en fin upplevelse, säger anfallaren Elise Thorsnes.

Publikintresset speglar i så fall styrkeförhållandena just nu. Sverige ritade om den nordiska kartan med VM–bronset 2011 där Norge hamnade i en dalgång efter många goda år för fotbollsstormakten.
Efter EM–kvalet fick förbundskaptenen Eli Landsem gå och Even Pellerud som ledde laget till framgång och ett par titlar under 90–talet blev nygammal huvudansvarig.
– Det har blivit mer seriöst. Han ställer större krav på träningarna, intensitet och närvaro och har kanske en större fotbollskunskap, det är viktigt för att vi ska utvecklas, säger Elise Thorsnes.

Till vardags hör hon hemma i Stabaek, spelar för en Oslo-klubb som många andra i landslaget. Det gör också att Elise kan dra nytta av förbundets giv med samlade träningar i huvudstaden.
– Vi tränar tre gånger med landslaget i veckan, två fysikpass och ett fotbollspass. Under lägren har vi också numera med oss en fysiktränare. Hela upplägget ger ny motivation och en extra växel i gruppen, säger hon.
Med spetsegenskaper som forward hade Elise Thorsnes, som också fått en ny vår i och med klubbytet till Stabaek och leder skytteligan i Toppserien, verkligen hoppats på ett genombrott i landslaget i och med EM.

Nu är det mer osäkert om det blir så, en hel del skador framförallt i samband med samlingarna gör att hon inte kunnat spela in sig som önskat i många av landskamperna.
Om laget som helhet hinner spela ihop sig till en fungerande enhet kan experternas bud komma på skam och Norge återupprätta äran (brons i senaste EM)
– Vi prövar att återskapa känslan vi hade då och vi har en stor konkurrens i laget och många bra spelare. Vi kan överraska många.


Perfekt tajming
En möjlig motståndare som Norge kan utsätta för sitt spel, där nästan alla linjer som inte är raka blivit utsuddade, - är Sverige. Kvarts– eller semifinal kan bjuda på en rejäl nordisk duell.
– Vi brukar alltid spela bra mot Sverige och särskilt i mästerskap, ett litet psykiskt övertag har vi nog. Det hade inte varit fel att möta hemmalaget i finalen, ler Elise Thorsnes.

Likt Pia Sundhage har Even Pellerud inte haft mer än senhösten, vintern och våren på sig på sitt nygamla uppdrag.
Förståelsen för vilka kvaliteter och hos vem de finns har kommit med tiden sedan han bestämde sig att flytta hem fotbollsmässigt.
– Situationen dök upp i Norge och man skulle byta samtidigt som jag var färdig med mitt kontrakt i Trinidad & Tobago. Tillfället var gott och jag kände att det stämde för mig, berättar Even Pellerud..

Tvunget att förbättra fysiken
Vad har ni arbetat med under förberedelserna?
– Hela strukturen i laget, det finns alltid tid att arbeta mer med defensiven där vi först hade för långa avstånd mellan lagdelarna. Sedan satte vi för dåligt tryck på bollhållare, det är många detaljer som man observerar och vill göra något åt.

Det fysiska spelet har varit ett kännemärke för Norge. Even Pellerud ser inte att laget kan gå hur långt som helst med den taktiken men i spelarnas egna fysik ser han klar förbättringsmöjlighet för att nå tillbaka till toppen.
– Det är först när du möter Tyskland, Sverige och USA som du förstår vad spelarna är gjorda av och börjar få en god bild av situationen. Spelarna måste bli fysiskt starkare, känna att de har mer muskler i 50–50–situationer och kan vinna fler dueller, säger han och fortsätter:
– Jag tycker att det var vår styrka tidigare att vi var starkare än motståndaren och det är vi inte längre. Ser man på Tyskland nu är de spelarna starkare än de flesta andra inklusive oss, i dagens fotboll behövs fysiken.

Har du gjort stora ändringar i ert spel sedan i höstas?
– Nej vill inte ändra på så mycket, mer vara en god manager, inspirera och sätta en bra taktik.

Norge har outsiderchans i EM
Nyktert sett har Norge outsiderchanser i EM. Hela turneringen betecknar Even Pellerud som öppen.
– För mig är det tätaste EM–slutspelet någonsin med många lag som kan vinna utan att det är en överraskning.

I Kalmar får Norge ta emot alla gruppmotståndare, Island, Holland och Tyskland.
– Holland och Island är två lag som är stadigt på väg uppåt och har börjat närma sig den europeiska toppen under flera år. Vi räknar med jämna matcher och vi måste spela på vårt bästa för att slå dem. Tyskland vet vi är en av de bästa och starkaste fotbollskulturerna i Europa just nu från senior och ned i åldrarna, de producerar ständigt nya talanger.

Talanger har också Norge spottat fram på sistone. Caroline Graham Hansen har redan uppmärksammats för sin bländande teknik och skott, Ada Hegerberg spelar effektivt i straffområdet. Båda är 18 år och har kapacitet att prägla landslaget länge.

Om det blir under lika lång tid som Solveig Gulbrandsen som 15 år efter landslagsdebuten kände tillräcklig längtan för ett nytt mästerskap är en annan fråga.
– Vi har både veteraner som fortfarande är hungriga och unga spelare som har speciella egenskaper. Det viktiga är vad vi gör för att få till det bästa av det för laget, säger Even Pellerud.

Text: Fredrik Hasselgren

Om Norge inför EM
Förbundskapten: Even Pellerud
Spelsystem: 4-3-3 / 4-4-1-1
** Tongivande spelare:** Ingrid Hjelmseth (mv)-Ingvild Stensland (mf)- Ada Hegerberg/Isabell Herlovsen (fw)
** Norges styrkor:** Med nygamle förbundskapten Even Pellerud vid rodret går man tillbaka till att spela ett mer direkt djupledsspel som kan passa deras offensiva spelare. Har en bra defensiv organisation. Spelar ett intensivt och kompakt försvarsspel
** Norges utmaning:** Att hantera det defensiva 1mot1-spelet i egen tredjedel samt minimera ytor på kant och även framför sin backlinje vid snabba omställningar från motståndarna.
** Se upp med:** Caroline Graham Hansen, den unga talangen, initiativrik och speedig spelare som kan hota i offensiven med sina tekniska kvalitéer. Ada Hegerberg, en ny notorisk målgörare i vardande?
** Övrigt:** Solveig Gulbrandsen som gjort comeback i landslaget. En Gulbrandsen i bra form kan vara en otrolig tillgång för Norge.

Bilder:
Norge_1: Ingrid Hjelmseth vaktar det norska målet.
Norge_2: Solveig Gulbrandsen gör ännu ett mästerskap.
Norge_3: Ingvild Stensland har spelfördelaregenskaper och ett bra skott.
Norge_4: Norskt jubel i EM i Finland, upprepas det i Sverige?