EM-notiser onsdag

Damfotboll.coms EM-redaktion kollar av vad som är hett i utländskt perspektiv. Idag bland annat med finskt premiärfokus och en debatt i Norge.

Inget slår tyskt premiärfacit
Premiär är ordet för dagen och Sverige har två segrar i den senaste mästerskapen. Danmark har inte vunnit sedan VM 1995 då man slog Australien med 5-0 i Västerås. Inget övergår dock Tysklands magnifika facit, laget har aldrig förlorat sin första match i ett EM och avser att gå hela vägen och vinna EM på nytt. En viktig ingrediens då blir sammanhållning och det uppmärksammas särskilt med ett rött armband som bär texten "Laganda 008" , enligt Kicker. 008 står för den åttonde titelsegern uppger tidningens nätupplaga.

Spelöppningar finsk lösning mot Italien
I Finland får en medalj i orienterings-VM stor plats på Hufvudstadsbladets förstasida. Att Finland öppnar hela EM-turneringen med att möta Italien i Halmstad uppmärksammas också. Mittfältaren Emmi Alanen och de övriga spelarna som tagit sig igenom flera veckors läger är nu bara timmar från premiären.
- Jag tycker de senaste veckorna har flugit fram. Vi har tränat hårt och förberett oss noga för kommande duster, säger hon till tidningen.
Öppningsmatchen avgör mycket av ödet i gruppen för Finland och man möter ett tekniskt lag.
- Vi har tränat spelöppningarna rätt mycket och fokuserat på vem som ska röra sig hur och när för att få en större mångsidighet i vårt spel, säger Emmi Alanen till Hufvudstadsbladet.

Ada Hegerberg premiärklar för Norge
Ett glädjebesked för Norge är att anfallsvapnet Ada Hegerberg är tillgänglig för spel i torsdagens match mot Island, rapporterar NRK. Beskedet kom efter ett test på tisdagens träning i Kalmar där Norge spelar alla sina gruppspelsmatcher under turneringen. Hegerberg stod över genrepet mot Ryssland (2-3) och kommer till EM med fem mål för Turbine Potsdam under sin första, halva säsong i Bundesliga.

Diskutabelt uttalande av förbundsbas
Blåsväder är det just nu på toppen för generalsekreteraren i NFF, Kjetil Siem som i VG menade att kvinnliga fotbollsspelare får ta sin egen del av skulden för att många ser ner och kastar skit på sporten.
Uttalandena föll inte i god jord hos landslagsspelarna.
- Jag tror inte att han har insett vad vi egentligen är missnöjda med. Det är faktiskt inte så att vi förväntar oss att folk ska tycka om eller överhuvudtaget bry sig om idrotten. Men vi förväntar oss att folk inte ska kasta skit på oss bara för att vi är tjejer som spelar fotboll, replikerade Guro Knutsen Mienna för NRK.