EM-notiser torsdag

Som mest 1,7 miljoner såg Sveriges premiärmatch i TV 4, 16.128 på plats på Gamla Ullevi. Damfotboll.coms EM-redaktion även kollar av vad som är hett i utländskt perspektiv. Idag med Louisa Necib som inte tränar fullt ut och Tinja-Riikka Korpela som hoppas att Finland ska våga mer.

Franska stjärnan Louisa Necib kom till mästerskapet med höftproblem och är ännu inte klar för det blåas landslagets öppningsmatch. Fransyskorna tyckte det var litet kallt, "bara" 15 grader när de tränade på Bollspelaren i Norrköping. För att inte ta några risker har hon medverkat sparsamt de senaste träningarna, vilket också gäller Amandine Henry med en lårskada, uppger L´Equipe på nätet. En magnetröntgen visade dock inget mer oroande för Necibs del. På träningen hade Camille Abily( Lotta Schelins anfallskompis i Olympique Lyonnais) rollen som Louisa Necib förväntas få i match. Frankrike möter Ryssland på fredag, följt av Spanien på måndag - båda matcherna i Norrköping.

Nästa nordiska drabbning spelas i Kalmar ikväll. Norge och Island har mötts elva gånger med tonvikt på de senaste fyra åren då fem matcher ägt rum. Norge vann det senaste mötet en septemberkväll i Oslo med 2-1 i EM-kvalets sista gruppmatch och skickade Island vidare till extrakval. En skillnad från den matchen är att Norge bytt förbundskapten till Even Pellerud.
- Men de har spelat många vänskapsmatcher och vi har sett en hel del och kunnat se vad som har förändrats och hur de spelar, säger förbundskaptenskollegan Sigurdur Ragnar Eyjólfsson till Morgunbladid.

I sista stund brottas han med bekymmer i laguttagningen.
- Vi har haft spelare skadade, Sif Atladóttir och Thora B. Helgadóttir. De har kommit tillbaka steg för steg, efter träningen ikväll (onsdag) bestämmer vi vad vi gör i matchen mot norrmännen.

Efter 15 år som huvudansvarig för det engelska laget är Hope Powell osäker på sin framtid. Åtminstone efter EM, på plats i Sverige vill "lejoninnorna" säkert spela sex matcher med den sista i Solna.
- Vi har faktiskt inte vunnit någonting. Jag tycker att vi är ganska nära men jag tycker också att vi är långt ifrån ibland, så jag är aldrig nöjd. Det tycker jag inte att varken jag eller spelarna ska vara, säger hon till BBC Sport.

Powell har rykte om sig att vara en krävande tränare, själv vill hon bara få ut potentialen hos sina spelare.
- Jag tror att jag kräver mer som manager nuförtiden för att jag känner att vi har en talangfylld grupp av spelare.

Målvaktsfrågan i Finland är en öppen historia inför varje match mellan Tinja-Riikka Korpela och Minna Meriluoto. Gårdagens val av Andrée Jeglertz var lyckat, Korpela var den stora anledningen till att laget knep en poäng trots att man var rejält tillbakapressat långa stunder och inte fick igång mycket eget spel.
- Nå, jag hölls åtminstone varm hela kvällen, är Tinja-Riikka Korpelas spontana kommentar till Vasabladet.

- Det är enklare att fortsätta mot Sverigematchen med ett kryss i bagaget. I nästa match vågar vi mer. Det är jag säker på, fortsätter hon.