EM-notiser måndag

Finland ägnar sig åt mental träning, en tysk spelare är avstängd i nästa match och Even Pellerud fyller år.

Med två matcher spelade får Finland rikta in sig på möjligheterna att bli trea i Grupp A. I det läget är det förmodligen inte träning som behövs utan mental styrka. Christina Forssell som gjort 70 A-landskamper för Finland ingår nu i Andrée Jeglertz stab som mental tränare.

Hennes uppladdningsarbete med laget började direkt efter 0-5 mot Sverige.
- Nollställningen körde igång omedelbart och det är viktigt att man får vara i ro med de känslor man har och leva ut. De som vill leva ut dom och prata får möjlighet till det, men de flesta vill bara vara ifred, säger hon till YLE.

Målet är förstås att Finland åtminstone ska vara mentalt förberedda för en vinna-eller-försvinna-match mot Danmark.
- Vi jobbar med det och jag kan försäkra att alla i laget gör sitt yttersta för att vi skall vara redo

Efter England kommer Frankrike för Spanien som tar tjuren vid hornen mot gruppfavoriten klockan 20.30 ikväll i Norrköping. Månne en skräll till för det offensivt laddade laget som aldrig verka ger upp.
- Vi visade mot England att vi trots mindre atletiska spelare behöll kylan sent i matchen. Tekniskt sett behöver vi inte avundas något av lagen som spelar här, sade Vicente Temprado på spanska förbundet till Marca.

Gruppsegern hägrar för Frankrike som dock närmar sig det sydeuropeiska motståndet med försiktighet.
- Vi har sett några videos och de förvånade oss. De angriper en hel del, de har inte ett stereotypt spel och förlitar sig på stora tekniska kvaliteter. Ärligt talat finner vi inte stora svagheter hos dem, säger backen Laura Georges till L´Equipe.

Två varningar i två olika matcher ger automatiskt avstängning i en match. Det ödet har hittills bara drabbat Tysklands Jennifer Cramer som missar mötet med Norge på onsdag. Sverige har ingen spelare med gult kort, i Italien är det sammanlagt fyra spelare som inte spelat enligt regelboken vid vars ett tillfälle.

Ett mål i varje match har satt Norge på god kurs mot kvartsfinalen. Den inställningen uttrycker Ingvild Stensland okuvligt:
- Mycket ska gå fel men vi har lust att vinna mot Tyskland också. Jag tror denna segern betydde mycket för självförtroendet. Vi har fortfarande mycket att jobba med men jag tror att vi går från att ha varit på defensiven efter Island till att ha blivit mer på offensiven, sade hon till VG efter 1-0 mot Holland.

Vilodagen denna fredag var Even Pelleruds 60-årsdag och förutom kaffe och tårta på sängen och en signerad tröja med siffran 60 på kunde han njuta av gårdagens seger.
- Först och främst har jag låtit glädjen och lättnaden sjunka in. Men snart börjar allvaret igen, sade han.