EM-notiser fredag

Danmark jublade stort efter lottdragningen som få hade hoppats skulle bli verklighet. I kampen om guldskon är två svenska spelare främst.

För fyra år sedan räckte Danmarks poäng som grupptrea inte till vidare avancemang i EM. Nu kan man se fram emot fler matcher, sedan en sen och dramatisk lottning gett laget chansen.

Förbundskapten Kenneth Heiner-Möller hade örat mot mobilen och när han förmedlade att det stod Danmark på lottsedeln utbröt smått euforiska känslor bland spelarna.

Det tog en stund innan Heiner-Möller lugnat ner sig och kunde se nyktert på nyheten att Sverige-vistelsen förlängts.
- Jag är riktigt glad på mina och inte minst spelarnas vägnar. De har verkligen förtjänat att få en match till i slutspelet, sade han till Ritzau.
Om det förlösande beskedet innebär att Danmark också vaknar spelmässigt får vi se på måndag i Linköping mot Frankrike..

Lottdragningen i sig var ett omdiskuterat moment som de flesta hade hoppats att slippa. UEFAs Karen Espelund som drog lotten på torsdagskvällen menar att beslutet att införa lottning i bestämmelserna grundade sig på erfarenheter från förra EM.
- Då såg vi att lag spelade på tidigare resultat i gruppspelet, sade hon till NRK.

- Lottdragning är inte den ultimata lösningen, men det är den bästa vi har.

Med 16 lag i EM 2017 undviks problemet men för formens skull kommer förslag om möjliga andra alternativ för att få bort slumpen. Kjetil Siem, generalsekreterare i norska fotbollsförbundet vill se straffläggning.
- Det går bra att samla de aktuella lagen till straffar dagen efter. Därmed får du ett avgörande ute på plan och det är principiellt viktigt för mig, sade han.

Skytteligan är rolig läsning för svensk del med Lotta Schelin och Nilla Fischer i topp som tremålsskyttar. De skuggas av sju spelare som nätat två gånger var, samtliga för lag som finns kvar i turneringen.

Utmärkelsen guldskon tillfaller just spelaren som gjort flest mål när turneringen är över. För att skilja spelare på samma antal mål åt används i första hand assist, vilket gör Schelin (en assist) till knapp ledare före Fischer (ingen assist), konstaterar UEFA.

Trots den historiska förlusten mot Norge verkar stödet för Silvia Neid oförändrat inom förbundet, DFB. Därifrån uttryckte presidenten, Wolfgang Niersbach följande:
- Vi visste redan före turneringen att damfotbollen utvecklas i andra länder och att lagen närmat sig varandra. Silvia Neid har upplevt allt inom damfotbollen och vet hur på bästa sätt att justera laget, sade han till nyhetsbyrån SID.

Boose 2013-07-19 17:43

Jag trot att Italien slår ut tyskorna som inte ser så starka ut i år, sen slår vi naturligtvis ut Italien och på Söndag spöar vi Fransyskorna som inte kommer att palla ett fullsatt Friends Arena.....

Rufus 2013-07-19 17:59

Inget "nein" till Neid, men är man ändå nöjd och allt är frid och fröjd? Vad tror Rainer?