Suveränt Norge till semifinal

Efter en stark inledning av Spanien var det i slutändan ett mer rutinerat, fysiskt starkare och högre tempo spelande Norge som tog sig suveränt till den andra semifinalen som spelas i Norrköping på torsdag. Genom mål av Solveig Gulbrandsen och Ada Hegerberg samt ett självmål vann norskorna med 3:1 mot ett Spanien som har en bit kvar till den europeiska toppen. Spaniens mål gjorde Tyresös Jennifer Hermoso efter assist av Vero Boquete på tilläggstid.

Kalmar Arena var Norges hemmaarena under detta EM. När tyskarna försvann och drog vidare till Växjö efter den överraskande förlusten i sista gruppmatchen var det norska fans som dominerade stadsbilden i staden. Samma sak gällde pressläktaren där spanska journalister var i minoritet eller knappast märkbar denna måndagkväll.

På planen var det lite överraskande Spanien som tog initiativet direkt från början och skapade flera farligheter där Vero Boquete var alltid inblandat. Norge fick kämpa sig in i matchen mot en väldig teknisk motståndare. Spanien var det bollförande laget och trivdes i den rollen medan Norge försökte spela sitt spel med snabba omställningar och enda forwarden Ada Hegerberg.

Norges första chans dröjde till den 20:e minuten när Solveig Gulbrandsen avfyrade ett skott som strök över ribban. Tre minuter senare var Turbine Potsdams 18-åriga stortalang Ada Hegerberg väldigt nära efter en fin kombination, men skottet gick förbi bortre stolpen. 60 sekunder senare var det dags efter ett skott som målvakten Ainhoa Tirapu underskattade - Solveig Gulbrandsens skott överlistade henne och 1:0 var ställningen.

Norge hade på allvar kommit in i matchen och lyfte sig ordentlig med en avsevärt tempohöjning och fler spelare som flyttades upp. Spanien gav sig dock inte, hade kunnat kvittera genom Adriana efter en halv timme, men duktiga Ingrid Hjelmseth slapp kasta sig då bollen gick strax utanför.

Den 43:e minuten utökade Norge sin ledning efter en frispark genom ett olyckligt självmål av mittbacken Irene Paredes som lobbade in bollen i eget mål.

Spanien försökte komma tillbaka i början på andra halvleken, men det var nu Norge som verkade farligare. Ingvild Stenslands skott och Trine Rönnings nick i början av andra hade kunnat leda till ett tredje mål för Norge. Vero Boquete visade ett antal gånger prov på sitt fantastiska spel, men det saknas faktiskt ytterligare någon eller några spelare som kommer i närhet av hennes klass i detta spanska landslag som ändå kommit längre än många hade förväntat sig innan.

Matchen avgjordes definitivt i den 63:e matchminuten när Ada Hegerberg fick bollen felvänt, vände bort sin motståndare och prickade in 3:0 via stolpen, ett av de snyggaste målen hittills i EURO 2013.

Strax efter målet byttes Hegerberg ut och Elise Thorsnes kom in. Matchen var avgjord och tränaren Evan Pellerud tänkte redan på semifinalen i Norrköping.

Spanien får nu åka hem och se resten av turneringen hemifrån, men man har definitivt lyckats med att sätta damfotboll på Spaniens karta. Norge hade en svajig inledning av matchen, speciellt i försvaret, men spelade bättre i alla lagdelar ju längre matchen led. Oavsett vem man kommer att möta av kvällens kvartsfinalister, storfavoriten Frankrike eller lyckligt lottade Danmark så kommer Norge att ge allt för att nå ytterligare en EM-final.

Taggar: ,