EM en folkfest som berör alla

EM en folkfest som berör alla

Just nu råder det EM-feber i Sverige. Mästerskapet har blivit en folkfest och många matcher spelas inför fullsatta läktare. Varje gång Sverige kickat boll har arenorna varit utsålda och Fan Zone-områdena i de flesta arrangörsstäderna sprängfyllda av folk. Vi satte oss ned för att snacka EM, Sverige och Tysklandsmatchen med två utav de supportrar som följt EM på nära håll. Jessica och Emilia.

Alingsåsborna Jessica Pettersson och Emilia Svantesson möter oss i Fan Zone i Göteborg två dagar innan Sveriges semifinal mot Tyskland. Tillsammans ser vi sedan Norge slå Spanien och avancera till semifinal. Under matchen hinner vi med att snacka en hel del om mästerskapet, deras eget fotbollsengagemang och vilka som kommer att spela final på Friends Arena på söndag.
– Jag tror Sverige går till final, och Danmark, säger Jessica Pettersson några timmar innan Danmarks skrällseger mot Frankrike.

Jessica och Emilia spelar fotboll i Alingsås KIK. De är även tränare för ett gäng 9–åriga tjejer. De har följt Sveriges matcher under EM med stort intresse, fått nya favoriter i landslaget och grämer sig lite över att de inte köpt biljetter till finalen. De tror nämligen att Sverige slår Tyskland ikväll och sedermera även att Sverige spelar final i Stockholm den 28:e juli.
– Jag har tippat Tyskland som vinnare innan mästerskapet. Men jag tror faktiskt att Sverige vinner nu. De är riktigt bra, säger Emilia och Jessica håller med.
– Jag tyckte inte att Tyskland övertygade i kvarten, det gjorde de verkligen inte. Då tycker jag Sverige har varit mycket vassare i sitt spel. Sverige ville mer och offrade sig för varandra. Sen är Tyskland ett av världens bästa landslag, eller har i alla fall varit det, säger hon.

De båda supportrarna tror att mötet kommer bli målsnålt men tippar även två målskyttar var. Även om de har samma tips på en av målskyttarna.
– Jag tror att Fischer gör mål. På nick! Säger Emilia och båda skrattar. Den där Fischer alltså, hon har nickat sig in i deras och många andras hjärtan under detta mästerskap.
– Sen tror jag att Öqvist gör mål, fortsätter Emilia. Även Jessica tror att Nilla Fischer gör mål i mötet med Tyskland. Men hon tror också att Caroline Seger gör sitt första mål under detta mästerskap i dagens match.

Vi pratar lite om vilka deras favoritspelare är i Sveriges landslag. Emilia berättar att hon alltid haft Lotta Schelin som förebild men att Fischer nu tagit över platsen som favoritspelare. Jessica gillar den snabba yttern Sofia Jakobsson men lyfter också fram en spelare som inte fått så många minuter på planen under detta mästerskap. Olivia Schough.
– Sofia Jakobsson gillar jag väldigt mycket. Sedan Olivia Schough, hennes energi är, ja helt fantastiskt. Man blir så glad när man tittar på henne. När hon jublar mer när någon gör mål än vad målskytten själv gör, säger Jessica och lägger sedan till Schough som hennes önskemålskytt i dagens match:
– Jag skulle vilja att Oliva gör mål mot Tyskland, men jag tror inte att hon får komma in så att hon har så mycket tid på sig att göra ett mål. Men, Therese Sjögran behövde å andra sidan inte så många minuter för att göra mål. Men... Jag skulle verkligen vilja att Oliva gör mål. För jag skulle vilja se hur glad hon blir, hur glad hon kan bli. Hon har redan varit överlycklig, säger Jessica.

Dessa två tjejer är engagerade inom dam– och flickfotbollen. De har tagit med sitt flicklag för att på Kopparbergs/Göteborgs och Jitex matcher i damallsvenskan för att flickorna ska kunna få förebilder på damsidan. Nu tror de att EM kan ge damfotbollen i Sverige ett stort uppsving. ”Alla kommer ju vilja titta på mer damfotboll efter det här” säger de båda i kör. Och de är förvånade över hur stort mästerskapet har blivit i Sverige.
– Jag tycker det är oerhört stort. Jag trodde nog inte det innan, att det skulle bli så pass stort. Även om det var i Sverige och det blir närmare. Men om ser till hur mycket folk det varit på matcherna – även när inte Sverige har spelat. Det har varit förvånansvärt mycket folk. Det måste vara väldigt häftigt för spelarna, säger Jessica och Emilia hakar på hennes resonemang.
– Ja, om vi har rysningar när vi sitter på läktarna, vad har inte spelarna då. När de går in och det är fullt på läktarna och alla står och sjunger, säger hon och ler stort. Sedan passar de på att delge oss några minnen de samlat på sig under mästerskapet.
– Det var fräckt när vi satt på fjärde raden. ”Där står Pia!” Man har liksom bara sett henne på tv och nu stod hon så nära, säger Emilia.
– Ja, det räckte med att hon vände sig om så kändes det som att man fick kontakt, fortsätter Jessica.

Men ett annat fantastiskt minne de lyfter fram är från Danmarksmatchen. Inte matchen i sig, slutresultatet eller den lite jobbiga känslan som infann sig när Sverige hade missat att avgöra matchen, trots två straffsparkar med sig. Istället berättar de om hur de, efter alla hån de läst om på sociala medier, blivit förvånade över tre killar som de sett på Danmarksmatchen.
– Då hade vi tre äldre killar framför oss och vi tänkte ”nej, nu kommer de sitta här och klaga”. Men de verkligen hejade. Och de var så insatta, säger Emilia.
– De satt några bakom oss också som troligen var släkt med spelarna, och de kunde mycket. Men de här tre killarna – de kunde inte riktigt alla namn men de var ändå så insatta och glada, det var häftigt, avslutar Jessica.

Och det är någonstans där vi kan konstatera att denna folkfest inte bara berört dem utan även tusentals andra människor. Pojkar som flickor, kvinnor som män. Unga som gamla. EM har blivit en folkfest vi knappt ens vågade drömma om. Och just i detta nu är Jessica och Emilia på väg till semifinalen mellan Sverige och Tyskland. De drömmer om en vinst, och ett svenskt guld.