Inför Sverige - Tyskland

Idag är det dags för semifinalen mellan Sverige och Tyskland. Dessa två lag har möts i många viktiga matcher i mästerskap förr. Tyskland har vunnit de flesta av de matcherna.

Totalt har dessa antagonister drabbats samman 17 gånger. Tyskland har vunnit elva av de matcherna, Sverige har vunnit sex gånger.

Första gången Sverige ställdes mot Tyskland i ett internationellt mästerskap var 1991. Den gången slog Sverige sina motståndare med 4-0, i bronsmatchen under VM i Kina. Vem som gjorde första målet i den matchen? Pia Sundhage. Som vi vet vid det här laget sitter Pia Sundhage på Sveriges tränarbänk när semifinalen startar idag.

Silvia Neid, som fanns med i det tyska landslaget som förlorade mot Sundhages svenska lag 1991 fick sin revansch fyra år senare. Då vann Tyskland EM-finalen på hemmaplan efter en 3-2-seger mot just Sverige.
Efter det följer en rad svenska mästerskapsförluster mot Sverige. Mest intressant inför dagens match är kanske EM-semifinalen 1997. 1997 spelades EM i Sverige. Tyskland vann matchen med 1-0 men det intressanta är två unga profiler som då satt på bänken. I det tyska laget satt reservmålvakten Nadine Angerer på bänken medan Sverige hade mittfältsprofilen och idag 36-åriga Therese Sjögran på sin bänk. Både Angerer och Sjögran finns med i denna turnering, även om deras roll i sina lag sett lite annorlunda ut. Angerer har stått i det tyska målet under varje match medan Therese Sjögran gjorde ett framgångsrikt inhopp i den sista gruppspelsmatchen mot Italien.

I dagens möte mönstrar lagen följande elvor.

Sverige:

Kristin Hammarström
Samuelsson, Fischer, Rohlin, Thunebro
Öqvist, Seger, Marie Hammarström, Göransson
Asllani, Schelin

Tyskland:

Angerer
Maier, Krahn, Bartusiak, Cramer
Kessler, Goessling
Lotzen, Marozsan, Laudehr
Mittag