Vila före VM-kvalet för Sverige

När de svenska spelarna för sista gången gjorde media i samlad trupp var det med insikten om att finalen bara blev en dröm. En tung halvtimme med många tårar men om man ser till hela EM, alla svenska matcher får framtidsperspektivet en ljusare ton.
Pia Sundhage går på semester men är snart tillbaka med VM-kvalfokus

- Det var nästan lite lättare när man gick och lade sig, sen vaknade man upp till verkligheten, säger Lotta Schelin.

- Det känns tomt, som om vi kunde ha fått ett bättre öde. Vi har spelat bra och haft en fantastisk resa, tycker Sofia Jakobsson.

För de båda offensivspelarna går nästa fotbollsresa tillbaka till proffstillvaron utomlands. Sofia Jakobsson till Chelsea där ligan startar upp om två veckor. Lotta Schelin får lite längre ledighet, med familj och vänner tills Lyon kallar den 19:e augusti.

I EM kunde Tyskland ta första klass till finalen, Sverige slutade samlingen på Hisingen. Någon ändhållplats handlar det inte om, även om spelarna hade svårt att köpa den tanken fullt ut dagen efter.

I Malmö den 21:a september inleds VM-kvalet, mästerskapet spelas i Kanada 2015.
- Vi har alla förutsättningar att lyckas. Det är många som kommer hänga kvar och jag tror inte att det är så jättemånga som kommer att sluta. Vi har en bra mix, är ett lag som har lärt känna varandra, gör varandra bra, säger Lotta Schelin.

Pia Sundhage hann redan kort efter matchen ta fram några punkter på förbättring.
- Huvudspelet är en del och att bli ännu mer bekväma med boll. Om vi utvecklar det till VM 2015 får vi kanske se ännu bättre fotboll, säger Sofia Jakobsson.

Med Pia Sundhage som ansvarig sedan i höstas, hur långt tycker du ni har kommit?
- Jag måste berömma Pia, hon har gjort ett fantastiskt jobb med stor förändring i laget och står upp för oss i alla lägen.

Pia Sundhage var trött men samlad, rak och rapp på de frågor som ställdes, även när mästerskapet var över för svensk del. Hennes fotbollsglöd behöver ligga på sparlåga i augusti för att flamma upp igen.
- Jag får trycka på pausknappen, måste samla kraft för att göra ett bra jobb, säger hon.

Tillbaka på förbundskaptensstolen efter semestern blir EM-analysen en bit att ta hand om, men också se till att landslaget inte fastnar i upplevelsen och får svårt att gå vidare.
- Vi får se på hur vi har gjort det här, hur vi har spelat. Prata mer fotboll än 2013 är viktigt.

Att hon påverkat de blågula spelarna är givet, arbetat på sitt sätt med gruppkänslan sedan första dagen på jobbet.
- Jag drog igång ett race med dem, pekade med hela handen och frågade: Vad tycker du? Jag ställde krav på att de skulle prata och ta plats i rummet. Som ledare kan man ibland känna att de svarar bara på frågan bara för att de ska svara, jag vill ha ett genuint svar.

Hon fick svaret från ett antal spelare som visade viljan och hade kapaciteten att kliva på stegpinnarna mot internationell framgång. Vissa kanske dock för sista gången och Pia Sundhage vill inte bearbeta de som funderar för mycket.
- Det måste komma inifrån om en spelare tvekar, jag är inte säker att på att det är rätt väg att gå att jag ska inspirera de spelarna. De äldsta är Sjögran och Thunebro, i all coachning måste man prioritera och jag kanske ska lägga tiden på en ung spelare och fundera över hur jag kan få henne att förstå kraven som ställs, säger hon.

Sundhage var som alltid konkret i svaren och hon kom även med ett par klara bud för framtidens landslag.
- Vi har två spelare som vi har haft med oss, Lina Hurtig och Marija Banusic som kan spela avgörande roller 2015. Sen kommer det inte alltid så lätt. Det räcker inte med att ta nästa steg, man måste kunna spränga gränser.