Lotta Schelin EM:s bästa skytt

Sverige fick inte vara med i finalen men tog plats ändå framför storpubliken på Friends Arena. En hyllning till och från den tolfte spelaren i halvtid och efteråt fick Lotta Schelin och Nilla Fischer ta emot pris för första- och andraplatsen i skytteligan.
Svenska landslaget fick och delade ut hyllningar i finalpausen.

Närmare bestämt går priserna under namnet "guldskon" och "silverskon" och där var det ingen som distanserade de två svenskorna. Lotta Schelin gjorde fem mål plus två assist i turneringen med klar löd i dojan.

Inte desto mindre var det en blandad upplevelse att titta på under en match hon så gärna själv skulle ha spelat på plats.
- Det var tungt att åka hit i morse, fast vi gjorde det för att visa uppskattning för publiken och tacka dem. Annars suger det helt klart, sade Lotta Schelin.

Fischers tre mål med huvudet tidigt i turneringen stod sig väl över en final där bara en boll som var över linjen godkändes. Lotta Schelin nätade bara en gång färre än Tyskland sammanlagt.
- Det har väl inte varit en målskörd utan dess like från tysk sida men det behövs inte heller. Stänger man igen därbak och gör ett mål så räcker det, sade hon medan Nilla
Fischer fick analysera hela EM i ett svep.

- Fortsatt finns det inga lätta matcher men man ser mycket speed anfallsmässigt. Även väldigt bra försvarsspel kan räcka långt. Idag var det offsidemål, två straffar, hitan och ditan men underhållande fotboll.

Bara en sak grumlade finalupplevelsen för Fischer - att hon själv inte fick medverka.
- Det är ju väldigt bitterljuvt, fantastiskt med den publik som stöttar oss här på plats. Men vi skulle ha varit på plan och spelat, sade Nilla Fischer.