Eskilstuna United toppar igen

Eskilstuna United fortsätter marschen mot Damallsvenskan efter 2-0 mot Hammarby på Kanalplan. Segern var egentligen aldrig hotad då Hammarby fortfarande har svårt att göra mål. Efter dagens matcher leder Eskilstuna United Elitettan en poäng före AIK.
Elina Johansson gör avgörande 2-0 för Eskilstuna (Foto: Rainer Fussgänger)

Precis som i flera tidigare matcher började Hammarby bra och hade en del boll, men Eskilstuna kändes farligare i sina anfall. Skotten gick rakt på försvararna eller var skott utanför straffområdet och enkla för Eskilstunas målvakt Emelie Lundberg att rädda. Hammarby har ingen målgörare och det är det som gör att man kommer längre och längre ifrån en allsvensk plats. Idag saknades dessutom mittbackarna Petronella Ekroth och Hanna Olsson.

I den 26:e minuten fick Susan Varli bollen på mittplan. Hon avancerade fram mot Eskilstuna-målet och sköt. Bollen tog på en försvarare och gick mot målvakt, men målvakten räddade.
Bara två minuter senare kom Uniteds tursamma ledningsmål. Elina Johansson sköt ett misslyckat skott som blev en perfekt passning till Vicki Hellenberg som placerade bollen i mål. Många av de 243 åskådarna jublade eftersom det fanns många Eskilstuna-supportrar på plats.

Resultatet stod sig halvleken ut trots en bra Hammarby-frispark som var nära att gå in precis före paus.

I början av andra halvlek gjorde Hammarby ett försök att kvittera, men så blev det inte. Istället utökade Eskilstuna sin ledning till 2-0 knappt 15 minuter in i andra halvlek. Det var en frispark från mittplan in i straffområdet. Bollen gick över en Hammarby-spelare till Elina Johansson som lugnt och behärskat slog in bollen i mål. Det kändes som att matchen var över och den blev istället lite grinig. Andra halvlek var sämre än första eftersom Eskilstuna kontrollerade spelet och stod för chanserna, medan Hammarby inte hade så många..

Elina Johansson kunde gjort ett mål till när hon såg att Hammarby-målvakten Hilda Carlén var lite långt ut. Johansson slog bollen över, men i ribban. Matchen slutade 2-0, vilket speglade matchbilden.

Vägen till Damallsvenskan 2014 ligger öppen för Eskilstuna-laget. Man är 9 poäng före Sirius som ligger trea och som visserligen har en match mindre spelad i nuläget.

Mål: 1-0 Vicki Hellenberg (28) 2-0 Elina Johansson (58)

Text: Eva Fransson