Skadan som stoppar Helén Eke

Skadan som stoppar Helén Eke

Helén Eke kom i våras till ett nederlagstippat KIF Örebro. Hon lämnade Tyresö FF för närkingarna. Och Örebro motbevisade tvivlarna direkt. I skrivande stund ligger Örebro på en sjätteplats i den damallsvenska tabellen, men efter sommaruppehållet har de fått klara sig utan Eke som dras med en mycket ovanlig skada.

Först slog Örebro nykomlingarna Mallbacken med 4-0 i sin premiärmatch, sedan fick de med sig en pinne i den tuffa bortamatchen mot Umeå bara för att efter det tvåla dit fjolårets succélag Vittsjö med 3-1 i den tredje omgången. De poängen följdes upp med två oavgjorda matcher mot topplagen Linköping och LdB FC Malmö. Det dröjde enda till den sjunde omgången innan Örebro fick lämna planen med noll poäng för första gången under årets säsong. Ganska starkt av ett lag som många tippade skulle ramla ur Damallsvenskan i år.

Och på de tre första matcherna i KIF-tröjan mäktade 22-åringen med tre mål. Efter det har hon gjort ett mål till men under den senaste tiden har hon dragits med en ovanlig skada. En muskelbristning i diafragman. Den skadan slog till redan mot Linköping i den fjärde omgången, men försvann och slogs upp lite om vartannat under våren. Eke spelade vidare under våren och läkarna kunde inte riktigt säga vad som var fel. Som en följd av magskadan kom ljumskproblemen, men det var inte förrän under sommaren som Eke slutade jaga bollen och började hitta vad som var fel.
– Jag har fått några smällar, bland annat en armbåge mot magen när jag kom i maxfart – efter det låg jag dubbelvikt i två dygn. Ingen läkare vet riktigt vad det handlar om och vad man ska göra åt det. Så jag har gjort miljontals tester, mycket på lungorna. Men de har inte hittat något på lungor eller hjärta, och det är ju bra. Men jag kan inte ta djupa andetag, så fort jag anstränger mig blir jag yr och kan inte se bollen – och det är ju en fördel att kunna det, säger Helén Eke när vi springer på henne under en match i Elitettan.

Sommaruppehållet har ägnats åt rehabträning.
–Det jag gör nu är att inte anstränga mig för mycket. Jag ska se det som en bristning som jag kan slå upp, och därför måste jag ta det lugnt. Jag kör lågintensivt. Jag kan köra styrka och teknik om jag vilar lite extra.

Fotboll från läktaren
När höstsäsongen drog igång fick hon se matchen från läktaren. Och mest troligt missar hon nästa match i Damallsvenskan också. Den mot hennes gamla klubb Tyresö FF, som spelas på onsdag och sänds i TV4-sport. Och Eke kan inte säga när hon är tillbaka på fotbollsplanen. Hon har ännu inte gjort någon magnetröntgen men besökt massa specialister. Just nu vilar hon sig i form och har inte tränat kondition på två månader.
– Det är segt, det är rakt emot ens mentalitet. Så fort det går tufft ska jag sakta ned, det är svårt att ställa om. Men jag kan inte skynda det.

När Helén Eke är tillbaka på fotbollsplanen vet inte ens hon, just nu gör hon sitt bästa för att skynda långsamt. Samtidigt gör sig hennes lagkamrater redo att möta hennes gamla lagkamrater. På onsdagen möts KIF Örebro och Tyresö, och Eke får mest troligt se den matchen från läktarplats.