Älta skapade chanserna men Umeå Södra vann

Nästan 500 personer hade kommit till Älta IP denna soliga höstdag. De fick se hemmalaget rejält taggat och skapa målchans, på målchans men det var gästande Umeå Södra som avgick med segern.

Elin Ekblom var efter en handfull minuter så när på att spräcka nollan för Alta, men bollen gick i ribban. En stund senare var det nära igen. Elin Wiklander hittade in till Anna Lechner, som inte fick träff. Bollen rullade dock vidare till Moa Hedell som avslutade strax utanför.
Hedell skulle även få chansen strax därpå, då hon ryckte ifrån sin spelare, men avslutet gick åter utanför. Älta fortsatte skapa möjligheter och strax före paus följde tre nya möjligheter till ett ledningsmål. Lechner tryckte sig fri med duktiga Umeå-målvakten Allyssa Whitehead som kom snabbt ut och räddade. Strax efter den chansen blev Umeå-målvakten testad igen, då Emily Olsson prövade lyckan. Men bollen tippades över till en resultatlös hörna. I den avslutande minuten av den första halvleken kom åter en jättechans, men åter var Whitehead sist på bollen och målen uteblev konstigt nog i den första halvleken.

Hemmalaget startade även den andra halvleken bäst och efter bara några minuter hittar Hedell snett-inåt-bakåt till Ekblom. Men en otrolig enhandsräddning håller Umeå kvar i matchen.
I den 53:e minuten får Umeå en frispark 15 meter in på Ältas planhalva. Frisparken överraskar Cajsa Andersson i hemmamålet, som tvingas tippa den till hörna. På denna nickas bollen av en Älta-spelare i eget mål och aningens snöpligt för hemmalaget, 1-0 till Umeå Södra.
Repliken låter sig dock inte dröja, då Moa Hedell tar fart. Hedell lurar bort sin försvarare och trycker in 1-1 lågt i målvaktens bortre hörn.
Ett par minuter återtog Umeå ledningen. En lång frispark av Lisa Lantz går via stolpen och in i mål.
Älta trycker sen upp laget och skapar ett kraftigt tryck på chanserna, men även Umeå Södra svarar med några farlige omställningar. Med tur och skicklighet säkrar Umeå Södra alla tre poängen.

Text: Kim Björkegren