Sanndrömmen fick Jessica att satsa ännu mer

Sanndrömmen fick Jessica att satsa ännu mer

I flera år har Linköpings FCs Jessica Samuelsson nämnts som en blivande högerback för A-landslaget. När chansen kom tog hon den och en plats i startelvan mot Danmark i EM-premiären.

Jessica är en Sveriges mest lovande försvarsspelare och bevisade sin kapacitet under EM i somras. Just inför EM-premiären var det mycket snack om vem som skulle ta högerbacksplatsen mot Danmark. Jessica Samuelsson eller Lina Nilsson, var frågan och om denna konkurrenssituation sade förbundskapten Pia Sundhage då:
– Vad man kan konstatera är att vi har två väldigt bra högerbackar vilket är bra då vi ska förbereda oss för en väldigt lång turnering.

Som i en dröm
Pia förutspådde rätt om att det skulle bli en lång turnering och även om det inte räckte hela vägen till final så blev det för spelarna en oförglömlig sommar.
– Det som hände under EM kunde ingen vara förberedd på. Att det skulle bli en sån grym uppslutning både på och inför matcherna och samt i media känns med allt sett i backspegeln som om man levde i en dröm.
En härlig dröm väl?
– Ja, det får man väl säga, skrattar Jessica trots att hon när den här intervjun gjordes hennes LFC nyss hade fått stryk mot LdB FC Malmö i Damallsvenskans 15:e omgång.

Men vi skiter i matchen och koncentrerar oss på dig, vad sägs?
– Låter mycket bra, säger Jessica och vi går vidare.

Specialträning gav önskat resultat
Hur gick tankarna före EM med tanke på att du väl ändå kände att du allt mer hade närmat dig en plats i landslaget och så klart måste haft siktet inställt på att komma med i EM-truppen?
– Jag gjorde min debut i november 2011 efter det har jag bara nått uttagningar, men jag känt att jag höjt min nivå och med det stiger självförtroendet. Tanken att nå hela vägen och konkurrera på allvar om en plats i EM-truppen fanns där tidigt i våras och under Algarve Cup fick jag ytterligare känsla för vilka spetskvalitéer som behövdes. Så jag åkte hem och nötte vissa detaljer i mitt spel hela våren och kommer förstås att fortsätta att jobba med det. I alla fall gav specialträning resultat och jag blev uttagen vilket var en helt otroligt skön känsla och ett kvitto på att jag jobbar på rätt sätt. Jätteskönt.

Kan du nämna mer specifikt vilka detaljer du jobbat med och jobbar på för att utvecklas?
– Det är mitt passningsspel och mitt huvudspel. Tillsammans med min tränare Martin Sjögren och vår förbundskapten har vi tittat på en del saker som jag nöter på den tid vi har till egenträning i Linköping. Jag lägger en hel del tid varje vecka men jag vill verkligen förkovra mig för att kunna bli en mer komplett spelare och för att kunna bidra mer i offensiv. Då krävs bland annat att jag blir mer bekväm med bollen. Jag är på rätt väg, det märks, säger Jessica.

Yrke - fotbollsspelare
Ditt liv som fotbollsproffs, om ej välbetalt, hur ser det ut? Om och du vill får du gärna avslöja vad du tjänar?
– Ha, det vet du att vi inte gör, skrattar Jessica, samtidigt som hon erkänner att hon inte blir rik på att spela fotboll men har så hon klarar sig i vardagen utan att behöva jobba.

Ok, men då är det bara träning, återhämtning och käk som gäller eller?
– I stort sett. Jag bor i Linköping, har min familj i Norrköping och försöker umgås med den när jag kan. Annars umgås jag väl med några i laget, som Jennie Nordin som kom i år.

Inga planer på att plugga, för som sagt, det är inte många tjejer som blir rika på att spela fotboll, även om chansen förstås?
– Jo, jag har sökt en juridisk grundkurs, men vad den ska leda till, har jag ännu inte klart för mig. Jag funderar och börjar med detta så jag kommer igång med något. Det känns bra att sätta igång med något som kan leda till ett senare yrkesval. Det blir bra att träffa lite folk som inte har fokus på idrott och det hoppas jag få göra när jag pluggar.

Du har precis sett din klubb- och landslagskompis Nilla Fischer, bli proffs efter en kort omskolningstid från mittfältare till mittback. Det fick storlagen i Europa få upp ögonen för denna väldiga mittback som lyckades så bra i EM. Har du några egna proffstankar?
– Det är klart att det finns i bakhuvudet men det känns som om jag har en bit kvar. Mina tankar kretsar först och främst på att bli en etablerad spelare i Damallsvenskan och det svenska landslaget, avslutar Jessica.