Sunnanå måste börja vinna

Elva förluster, tre oavgjorda och noll vinster. Lägg till den svidande målskillnaden på 12 -56 och ni ser att nykomlingarna Sunnanå har det tufft i den damallsvenska comebacken. Vi försökte bena ut vad som gått fel och hur laget ska göra för att undvika nedflyttning.
Sunnanå ligger sist i Damallsvenskan och är farligt nära nedflyttning.

Det klassiska damfotbollslaget Sunnanå SK har två SM-guld på meritlistan. Det är mer än Tyresö FF som man ställs emot på tisdag. Men det skiljer också 30 år mellan Sunnanås senaste damallsvenska titel och Tyresös. Och sist lagen möttes föll med 10-2 när de gästade Tyresö. Faktum är att laget som vann norrettan i fjol ännu inte vunnit en match i årets damallsvenska. Den sviten måste de spräcka om de ska ha någon chans att hänga kvar i den högsta serien. Men finns det en möjlighet för dem att ta poäng i sina nästkommande matcher? På tisdag möter de Tyresö i Skellefteå. Efter det tar de emot seriefyran Linköping.
– Jag har sagt tidigare att det finns två lag i serien som är outstanding, som spelar mycket bättre än alla andra. Det är Malmö och Tyresö. Alla andra lag kan vi ta poäng av. Och, om vi har vår bästa dag och Tyresö har en svacka då kan vi ta poäng mot dem också, säger tränaren Martti Tikkanen när vi når honom dagen innan matchen mot de regerande mästarna.

Skador, skador och ännu fler skador. Nykomlingarna har fått se spelare efter spelare skada sig under säsongen. Backlöftet och nyförvärvet Hanna Glas drog av korsbandet redan under försäsongen. Ett annat nyförvärv, målvakten Susanne Nilsson, har varit skadad under stora delar av säsongen. Som om inte det vore nog har stöttespelare som Carina Holmberg och Sara Nordin dragits med småskador och sjukdomar under delar av säsongen. Holmberg är inte redo för spel i morgon och inte heller Nilsson, däremot finns nyförvärvet, och nigerinaska landslagsbacken Onome Ebi med i truppen.
– Framför allt på backsidan har vi haft mycket skador, med Sara Nordin som varit borta och Hanna Glas som vi tror mycket på som gick sönder innan säsongen. Det har gjort att vi fått möblera om mycket, spelare får spela på positioner där de inte är vana och spela. Och då blir det svårt. Såklart har vi haft problem att skapa chanser också, men vi ser att när det fungerar i backlinjen så skapar vi mer framåt, säger Tikkanen och nämner cupmatchen mot Piteå som ett exempel.

Just nu har Sunnanå tre poäng. Det återstår sju matcher och således finns 21 poäng kvar att spela om. Närmast Sunnanå på andra sidan sträcket ligger i skrivande stund Kristianstad på sina 14 poäng. Möjligheten att nå dit finns i teorin. Men i praktiken?
– Teoretiskt sätt finns möjligheten, vi måste vinna varje match. Vi kan inte fortsätta den här negativa trenden. Jag har sagt till tjejerna att ”nu kör vi, vi ska kämpa för allt vi är värda”. Sen får vi se när säsongen är slut om det räcker.

Undertecknad har sett Sunnanå live i två matcher denna säsong. I andra omgången när laget tog poäng borta mot Linköping, och i senaste mötet med Tyresö när man rasade ihop och föll med 10-2. Värt att nämna är att Skellefteålaget höll jämna steg mot Tyresö under nästan 45 minuter, det var först när man fick en spelare utvisad och straff emot sig som siffrorna rann iväg. Så länge båda lagen hade 11 man på plan var det en någorlunda jämn match. Och undertecknads betyg har varit; Sunnanå är, trots storförlusten mot Tyresö, bättre än vad tabellen och antalet insläppta mål visar.
– Man brukar säga att tabellen aldrig ljuger, och jag ska inte skrika att ”vi är egentligen bättre än såhär”. Och jag ska ärligt säga att vissa matcher har vi inte förtjänat att ta poäng i. Men vissa matcher har vi också förtjänat att vinna, säger Tikkanen.

Om laget kommer lyckas skrälla mot Tyresö imorgon återstår att se. Helt klart är att Sunnanå måste börja vinna snart, riktigt snart, för att inte sessionen i damallsvenskan ska bli ett-årig. Just nu står man och stirrar avgrunden rätt i vitögat – frågan är om man, mot alla odds, kommer över den helskinande eller om man får sikta in sig på Elitettan 2014.