Eskilstuna vann seriefinalen i Elitettan

Under tisdagskvällen möttes Eskilstuna United och AIK i en ren seriefinal i Elitettan. Eskilstuna vann mötet med 2-0 och leder nu serien med fyra poäng före just AIK, som dock har en match mindre spelad än Eskilstuna. Att det skedde inför en storpublik (1622 personer) som vilken Damallsvensk klubb som helst skulle vilja ha, gjorde det hela extra festligt.
Efter viktig vinst tackar Eskilstuna United sina fans. Foto:www.akfoto.se

Toppmötena i Elitettan, divisionen under Damallsvenskan, har avlöst varandra den senaste tiden. Topptrion – bestående av Eskilstuna, AIK och Sirius – har slagit varandra om vartannat och på så sätt har inget av lagen kunnat rycka ifrån i toppen ordentligt. Kort sagt; kampen om de två uppflyttningsplatserna i Elitettan är fortfarande vidöppen. Tre lag slåss om två platser och före matchen skiljde det bara tre poäng mellan serieettan Eskilstuna och serietrean Sirius. Mellan kvällens motståndare skiljde det bara en poäng inför drabbningen, och då har AIK en match mindre spelad än just Eskilstuna.

Men det var Eskilstuna som gick segrande ur denna kamp. Efter 26 minuter låg bollen i bortalagets nät. Mittfältaren Vicki Hellenberg hade då tagit sig förbi på högerkanten och slagit ett inlägg som nått Erika Blomstrand. Även 2-0 kom innan domaren blåste av den första halvleken. Målskytt den gången var Elina Johansson, och målet föll i den 41:a minuten.

– Vi gör en väldigt bra match och spelar på det sätt som vi vill spela. Det är väldigt bra anfallsspel i första där vi dels gör två mål och dels skapar fler chanser. I andra halvlek har vi sen väldigt bra försvarsspel och släpper i stort sätt inte till en chans på hela matchen, berättar Eskilstunas tränare Viktor Eriksson när vi når honom efter matchen.

Men Eskilstuna har ännu inga tankar på Damallsvenskan utan försöker behålla fokus och disciplin på varje match - en i taget.
– Det spelar egentligen ingen roll om det är AIK hemma eller Sundsvall borta, vi måste hålla fokus och fortsätta göra det vi är bra på. Vi måste fortsätta anfalla med fart och ha ett disciplinerat och tajt försvarsspel, fortsätter Viktor Eriksson.

Trots dagens plump i protokollet har AIK siktet inställt på damallsvenskt spel 2014, ett mål de haft hela säsongen och inte tänker ändra på nu. De ligger trots allt bara fyra poäng bakom serieledande Eskilstuna, med en match mindre spelad.
– Det hade ju varit bättre om vi vunnit idag, men vi har fyra poäng upp med en match mindre spelad. Det är hård konkurrens men jag tycker att vi har goda chanser, säger AIK:s tränare Mattias Eriksson till damfotboll.com och ger oss även sin syn på kvällens match:
– Jag tror inte att vi hade en ända riktig målchans på hela matchen. Vi hade ganska mycket boll men skapade inga chanser, då vinner man inte fotbollsmatcher. Men Eskilstuna gör det riktigt bra när de leder, säger Mattias Eriksson.

Foto: Anders Kjaersgaard.

Fler bilder fifrån Elitettan finns att se på www.akfoto.se